Πως να διαχειριστούμε την ένταση στις προσωπικές μας σχέσεις λόγω της απόστασης

Ψυχολογία

4moms team , 29-04-2020

Διανύουμε ήδη πάνω από 40 ημέρες καραντίνας και όποιον και να ρωτήσεις θα σου πει πως το να δει και να αγκαλιάσει κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο είναι στην κορυφή της λίστας με αυτά που θα κάνει μόλις τελειώσει το lockdown. Όσο και αν η τεχνολογία είναι σύμμαχός μας σε αυτό, η φυσική επαφή είναι αναντικατάστατη και εν μέσω πανδημίας και social distancing μπορεί να δημιουργηθούν εντάσεις και τριβές στις σχέσεις μας με τους αγαπημένους μας.

Το social distancing την εποχή του κορωνοϊού

Όπως εξηγεί στo iefimerida.gr, h κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια στο Αιγινήτειο, δρ. Ίλια Θεοτοκά, αυτό συμβαίνει κυρίως με συγγενικά πρόσωπα ή πρόσωπα με τα οποία έχουμε στενές σχέσεις.

«Πολλοί άνθρωποι το… κρατήσου μακριά, το πήγαινε πιο πέρα, το βιώνουν ως απόρριψη. Νιώθουν ότι τους στιγματίζουμε, τους υποτιμούμε. Επίσης, μπορεί να νιώθουν ότι είναι ανεπιθύμητοι, ότι δεν τους συμπαθούμε. Ενίοτε αυτή η κοινωνική απόσταση μπορεί να έχει και μεγαλύτερες προεκτάσεις στις σχέσεις. Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι, αυτή η απόσταση, μπορεί να είναι η απαρχή μίας ρήξης στη σχέση, μια «καλή ευκαιρία» να φύγουμε από τη σχέση κλπ. Εξάλλου κάποιοι άνθρωποι ενοχλούνται αν τους δείξεις ότι τους φοβάσαι, γιατί έτσι ενεργοποιείται και ο δικός τους φόβος, τον οποίο θέλουν να ξεχάσουν. Όλα τα παραπάνω, μπορεί να αποτελέσουν πεδίο έντασης στο ήδη ψυχολογικά τεταμένο κλίμα των ημερών».

Πώς διαχειριζόμαστε τις σχέσεις στον κορωνοϊό

Είναι σημαντικό λέει η κ. Θεοτοκά να μιλήσουμε στους αγαπημένους μας, να τους εξηγήσουμε τους λόγους της απόστασης, να τους θωρακίσουμε με τη γνώση που απαιτείται, για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους.

«Χρειάζεται να επεξηγήσουμε τις πληροφορίες και να εκπαιδεύσουμε τους θιγμένους αγαπημένους μας. Η απόσταση είναι μία «πράξη αγάπης»: προστατεύουμε τον εαυτό μας, προστατεύουμε τους άλλους, προστατεύουμε την κοινωνία. Έτσι,είμαστε όλοι μεταξύ μας σε μία στενή αλληλεξάρτηση, που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής υπευθυνότητας». Ο περιορισμός της αυθόρμητης συμπεριφοράς δεν σημαίνει αλλαγή των συναισθημάτων, απόρριψη, μείωση της συναισθηματικής σύνδεσης, μείωση της αγάπης και της επιθυμίας να πάρεις και να δώσεις αγάπη. Αντίθετα, υποδηλώνει τη φροντίδα και το νοιάξιμο για τον άλλον, τονίζει η κυρία Θεοτοκά και καταλήγει: «Επιβεβαιώστε την αγάπη και το ενδιαφέρον σας για τον άλλον με λόγια και πράξεις που δείχνουν αυτό που δεν μπορείτε να δείξετε με τη φυσική επαφή».

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES