Γεύση μαμαδίστικη, διαχρονική, κλασική κι’ όμως πάντα επίκαιρη, ειδικά μόλις η θερμοκρασία πέσει και η ευαισθησία ανέβει.

Μνήμες και προσδοκίες στην ψυχή, γλύκα και αιχμή στη γεύση.

Η ανάποδη μηλόπιτα είναι μια συνταγή που απαιτεί τα λιγότερα υλικά απο την συνηθισμένη μηλόπιτα.

Τώρα που η εποχή του μήλου ξεκινά και πάλι, είναι ό,τι πρέπει για ένα πρωινό ή απογευματινό κέρασμα για τα μεγάλους και παιδιά. Δοκιμάστε τη!

Υλικά που θα χρειαστούν:

  • 400γρ. μήλα ζυγισμένα και καθαρισμένα
  • 125γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 300 ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 120γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (η για όλες τις χρήσεις με 1 κουταλάκι μπέικιν και μια τσιμπιά αλάτι)
  • 1κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. σκόνη γαρύφαλλο
  • 2 κάψουλες βανίλια
  • 2κ.σ. κονιάκ ή λικέρ της επιλογής μας

Προαιρετικά, λίγες σταφίδες ή/και λίγα καρύδια

Εκτέλεση:

Κόβουμε σε κομματάκια το βούτυρο και το βάζουμε σε φόρμα ή σε ταψάκι 28 εκ.

 Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

 Όταν λιώσει το βούτυρο, πασπαλίζουμε απο πάνω με τη μισή ζάχαρη, έπειτα πασπαλίζουμε και την κανέλα με το γαρύφαλλο και ξαναβάζουμε στο φούρνο.

Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες ή σε ροδέλες. Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο και στρώνουμε τα μήλα.

Προαιρετικά βάζουμε τις σταφίδες ή τα καρύδια.

Τοποθετούμε πάλι τη φόρμα στο φούρνο και ετοιμάζουμε τη μαρέγκα, χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια, χτυπάμε ΠΡΩΤΑ τα ασπράδια στο μίξερ. Όταν η μαρέγκα είναι έτοιμην την αφήνουμε στην άκρη και χτυπάμε την υπόλοιπη ζάχαρη με τους  κρόκους να μέχρι να ασπρίσουν.

Προσθέτουμε το κονιάκ, τις βανίλιες και σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.

Ρίχνουμε στο μείγμα μας μέσα με απαλές κινήσεις τη μαρέγκα ώστε να έχουμε εναν αφράτο χυλό.

Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο και απλώνουμε τον χυλό πάνω από τα μήλα.

 Ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια και να βγαίνει καθαρή η λάμα μαχαιριού που θα βυθίσουμε στη μηλόπιτα.

Για το σερβίρισμα, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή κανέλα!

 

 

 

 

 

Έλλη Τερζόγλου
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES