Το σώμα σου βιώνει μεγάλες αλλαγές καθ’όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ήδη από τις πρώτες ημέρες που θα γονιμοποιηθεί το ωάριο έως και τις τελευταίες ημέρες πριν τον τοκετό.

Ποια είναι όμως τα συμπτώματα των πρώτων δέκα εβδομάδων που η εγκυμοσύνη είναι ακόμη στο πολύ αρχικό στάδιό της; Από την πρώτη εβδομάδα της τελευταίας περιόδου έως και τη 1οη. 

1η Εβδομάδα μετά την τελευταία σου περίοδο

Τεχνικά, δεν θεωρείται πως είσαι έγκυος καθώς ο γιατρός σου θα υπολογίσει την ημερομηνία τοκετού με βάση την τελευταία σου περίοδο. Οπότε, θα νιώσεις τα κλασικά συμπτώματα πριν την έμμηνο ρήση, όπως λίγο αίμα, κράμπες, πόνο στο στήθος και εναλλαγές διάθεσης.

2η Εβδομάδα μετά την τελευταία σου περίοδο

H ωορρηξία γίνεται τη δεύτερη εβδομάδα. Η ωοθήκη θα απελευθερώσει το ώριμο ωάριο που πάει προς τη σάλπιγγα και περιμένει τη γονιμοποίηση.

3η Εβδομάδα μετά την τελευταία σου περίοδο

Το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στη μήτρα. Κάποιες γυναίκες εμφανίζουν ήπιες κράμπες ή λίγο αίμα που είναι γνωστό και ως «αιμορραγία εμφύτευσης»

4η Εβδομάδα μετά την τελευταία σου περίοδο

To τεστ εγκυμοσύνης θα επιβεβαιώσει πως είσαι έγκυος. Ίσως νιώσεις κάποια ευαισθησία στο στήθος -ένα από τα πρώιμα συμπτώματα μίας εγκυμοσύνης- και θα θες να βγάλεις το σουτιέν σου αμέσως. Επίσης, κάποιες γυναίκες έχουν αυξημένη όσφρηση και γεύση, πρήξιμο και εναλλαγές στη διάθεσή τους.

5η Εβδομάδα μετά την τελευταία σου περίοδο

Οι εναλλαγές στη διάθεσή σου είναι αποτέλεσμα των ορμονών και θα είναι πιο έντονες κατά την 5η εβδομάδα. Η ευαισθησία στο στήθος θα παραμείνει.

6η Εβδομάδα μετά την τελευταία σου περίοδο

Για τις περισσότερες γυναίκες η 6η εβδομάδα φέρνει και το πιο γνωστό σύμπτωμα – τις ναυτίες. Αυτό το σύμπτωμα θα υποχωρήσει πιθανότατα κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, οπότε καλύτερα να βρεις αποτελεσματικούς τρόπους ώστε να τις καταπολεμήσεις, όσο είναι δυνατόν. Επίσης, θα ξεκινήσεις να έχεις μεγαλύτερη όρεξη.

7η Εβδομάδα μετά την τελευταία σου περίοδο

Η συχνοουρία είναι ακόμη ένα σύμπτωμα που θα γίνει «ο καλύτερος φίλος σου» κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, η συχνοουρία οφείλεται στο γεγονός πως καθώς η μήτρα μεγαλώνει αρχίζει να πιέζει την κύστη σου.

8η Εβδομάδα μετά την τελευταία σου περίοδο

Όλα τα συμπτώματα έχουν κάνει δυναμική εμφάνιση. Ναυτίες, ευαισθησία στο στήθος, εναλλαγές διάθεσης, πρήξιμο κλπ. Άλλο ένα σύμπτωμα είναι πως θα παρατηρήσεις πως έχεις πολύ σάλιο και συνήθως διαρκεί έως και το τελευταίο τρίμηνο. Κάποιες γυναίκες επίσης υποφέρουν από πονοκεφάλους, αποτέλεσμα της έλλειψης καφεΐνης, αφυδάτωσης, στρες αλλά και των ορμονών.

9η Εβδομάδα μετά την τελευταία σου περίοδο

Ήξερες πως η εγκυμοσύνη θα επηρεάσει και το πεπτικό σου σύστημα; Κάποιες γυναίκες αναφέρουν πως έχουν δυσπεψία και αέρια που συνδυάζονται με τις ναυτίες. Τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα υποχωρούν μετά το πρώτο τρίμηνο.

10η Εβδομάδα μετά την τελευταία σου περίοδο

Το λεγόμενο pregnancy glow θα εμφανιστεί κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Όμως, μπορεί να εμφανίσεις και ακμή, ενώ από δω και στο εξής θα παρατηρείς πως το στήθος και η κοιλίτσα σου μεγαλώνουν κάθε εβδομάδα.

 

Photo: Unsplash –Jonathan Borba

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES