Διαβήτης: Τα σημάδια της παιδικής ηλικίας που δείχνουν τη προδιάθεση του ατόμου

Υγεία

4moms team , 09-11-2020

Σύμφωνα με νέα έρευνα, ήδη από την ηλικία των οκτώ ετών είναι εμφανή κάποια πρώιμα σημάδια για την προδιάθεση του ατόμου να εμφανίσει διαβήτη Τύπου 2.

Η μελέτη διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους και είχε τίτλο «Παιδιά των 90s». Οι ερευνητές αφού μελέτησαν τα παιδιά ηλικίας 8 ετών, στη συνέχεια έπαιρναν δείγμα αίματος από εκείνα όταν ήταν 16, 18 και 25 ετών και συνδύασαν γενετικές πληροφορίες μέσω της «μεταβολομικής», μιας προσέγγισης η οποία μετρά πολλά μικρά μόρια στο δείγμα αίματος, προκειμένου να εντοπίσουν μοτίβα ενδεικτικά των πρώτων σταδίων ανάπτυξης του διαβήτη τύπου 2.

Όπως εξηγεί ο εκ των επικεφαλής της έρευνας Δρ. Joshua Bell, «γνωρίζαμε ότι ο διαβήτης δεν αναπτύσσεται μέσα σε μία νύχτα. Αυτό που δεν ξέραμε είναι πόσο νωρίς στη ζωή ενός ατόμου γίνονται ορατά τα πρώτα σημάδια της δραστηριότητας της πάθησης, αλλά και πώς μοιάζουν. Το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίσαμε εξετάζοντας τις επιδράσεις της γενετικής τάσης προς τον διαβήτη τύπου 2 κατά την ενήλικη ζωή, σε παράγοντες μέτρησης του μεταβολισμού που ελήφθησαν κατά την αρχή της ζωής του ατόμου».

Ο διαβήτης είναι πιο συχνός στις μεγαλύτερες ηλικίες, «αλλά βλέπουμε σημάδια της ευαλωτότητας στην ασθένεια πολύ νωρίς, σχεδόν 50 χρόνια πριν τη συνήθη περίοδο διάγνωσης. Γνωρίζοντας πώς μοιάζουν αυτά τα πρώιμα σημάδια, ανοίγουμε το πεδίο για πολύ πιο έγκαιρες παρεμβάσεις ώστε να σταματήσουμε τον διαβήτη πριν γίνει επιβλαβής για την υγεία» πρόσθεσε.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε νεαρά άτομα που σε γενικές γραμμές δεν έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 και άλλες χρόνιες παθήσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο νωρίς στη ζωή του ατόμου αρχίζουν οι επιδράσεις της ευαλωτότητας στον διαβήτη της ενήλικης ζωής να γίνονται ορατές.

Συγκεκριμένα, ορισμένοι τύποι της HDL ή «καλής» χοληστερόλης, ήταν μειωμένοι στην ηλικία των 9 ετών πριν άλλοι τύποι χοληστερόλης, όπως η LDL, αυξηθούν. Η φλεγμονή και τα αμινοξέα ήταν επίσης αυξημένα στις ηλικίες 16 και 18, με τις διαφορές αυτές να αυξάνονται με την πάροδο του χρόνου.

«Αναφερόμαστε στις επιδράσεις της ευαλωτότητας και όχι στην ίδια την κλινική πάθηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν ήδη διαβήτη της ενήλικης ζωής, όμως πρόκειται για λεπτές διαφορές στον μεταβολισμό τους που τους καθιστούν πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη της νόσου αργότερα στη ζωή τους», σημειώνει ο Δρ. Bell και καταλήγει:

«Τα ευρήματα αυτά μπορεί να αποκαλύψουν τη βιολογία του τρόπου που κρύβεται ο διαβήτης και ποια στοιχεία μπορούμε να στοχεύσουμε νωρίτερα στη ζωή για να αποτρέψουμε την έναρξη της πάθησης και των επιπλοκών της. Αυτό είναι σημαντικό καθώς γνωρίζουμε ότι οι επιβλαβείς επιπτώσεις της γλυκόζης στο αίμα, όπως οι καρδιακές παθήσεις, δεν αφορούν αποκλειστικά ανθρώπους με διαγνωσμένο διαβήτη αλλά εκτείνονται και σε ένα μικρότερο βαθμό σε μεγάλο πληθυσμό».

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES