Κορωνοϊος: Νέα έρευνα αναφέρει ποια σημεία της τάξης είναι πιο ασφαλή

Παιδιά

4moms team , 22-10-2020

Το άνοιγμα των παραθύρων σε μία τάξη είναι αρκετό για να μειώσει κατά σχεδόν 40% τα αιωρούμενα σωματίδια με κορωνοϊό, σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από τις ΗΠΑ.

Η κατανομή του αερολύματος δεν είναι ομοιόμορφη μέσα σε ένα χώρο με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι οι πίσω γωνίες της τάξης είναι τα ασφαλέστερα σημεία. Στα σημεία αυτά, εκτιμάται πως φτάνουν δύο έως τρεις φορές λιγότερα σωματίδια σε σχέση με την υπόλοιπη τάξη.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικό, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φυσικής “Physics of Fluid”, βασίστηκαν σε υπολογιστικές προσομοιώσεις για να αναπτύξουν ένα μοντέλο που εκτιμά την εξάπλωση των πιθανώς μολυσμένων σταγονιδίων στον αέρα υπό διαφορετικές συνθήκες, όταν κάποιος μαθητής αναπνέει, μιλάει, βήχει ή φταρνίζεται. Υπολογίστηκε ότι το άνοιγμα των παραθύρων, ακόμα και όταν είναι σε λειτουργία το σύστημα κλιματισμού, αυξάνει κατά 38% την ποσότητα των μικροσωματιδίων που βγαίνουν από μια τάξη.

«Σχεδόν το 70% των εκπνεόμενων μικροσκοπικών σωματιδίων του ενός μικρομέτρου τελικά βγαίνουν από το χώρο, όταν τα παράθυρα είναι ανοικτά, ενώ σχεδόν όλα τα μεγαλύτερα σωματίδια άνω των 20 μικρομέτρων καταλήγουν πάνω στις διάφορες επιφάνειες όπως στα θρανία και στο πάτωμα», δήλωσε ο ερευνητής Χαλίντ Ταλαάτ.

Οι υπολογισμοί του μοντέλου δείχνουν ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια που μπορεί να μεταφέρουν τον κορωνοϊό, είναι δυνατό να μεταφερθούν με τη ροή του αέρα σε απόσταση έως δυόμισι μέτρων περίπου, αλλά όταν τα παράθυρα είναι ανοικτά, μειώνεται έως κατά 80% η πιθανότητα μετάδοσης μεταξύ μαθητών.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως ένα ακόμα μέτρο πρόληψης είναι η τοποθέτηση γυάλινων προστατευτικών παραπετασμάτων μπροστά από τα θρανία.

Τέλος, τονίζουν την ανάγκη για συχνή αλλαγή των φίλτρων και καθαρισμό-αποστείρωση του συστήματος κλιματισμού, καθώς μια σημαντική ποσότητα σωματιδίων του αέρα καταλήγουν σε αυτό.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES