Πώς η παιδική παχυσαρκία επηρεάζει και τη ζωή των παιδιών ως ενήλικα

Υγεία

4moms team , 21-10-2020

Τα παιδιά που είναι παχύσαρκα στη νηπιακή ηλικία, αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με τα νέα μελέτη που μας έρχεται από την Αυστραλία.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Melissa Wake: «Στα πρώτα χρόνια της ζωής πρέπει να καταβάλλονται προσπάθειες για την αποφυγή προβλημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος, προκειμένου να αποφευχθούν οι καρδιαγγειακοί κίνδυνοι στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή».

Για τις ανάγκες της έρευνας μελετήθηκαν πάνω από 1.8000 στην Αυστραλία με τους ειδικούς να μετρούν το βάρος και το ύψος τους ανά δύο έτη. Επίσης, μετρούσαν τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση, τη γλυκόζη του αίματος αλλά και την αγγειακή υγεία.

Η Wake και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν πάνω από 1.800 παιδιά στην Αυστραλία. Οι ειδικοί μετρούσαν το βάρος και το ύψος τους κάθε δύο χρόνια για να υπολογίσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Μέτρησαν επίσης την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη, τη γλυκόζη αίματος και εξέτασαν την υγεία των αγγείων τους.

Τα παιδιά που ως νήπια ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα έφεραν ενδείξεις πιο άκαμπτων αρτηριών.

Όσα ήταν παχύσαρκα ή υπέρβαρα ως νήπια, είχαν ενδείξεις σκληρότερων αρτηριών, αθηρωμάτωσης και αντιμετώπιζαν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου αργότερα στη ζωή τους.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια ομάδα παραγόντων κινδύνου καρδιακών παθήσεων που συνυπάρχουν. Όσο μεγαλύτερο διάστημα τα παιδιά ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα τόσο χειρότερα ήταν τα σημάδια της καρδιακής νόσου.

Η έρευνα υπογραμμίζει τις αθόρυβες επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με την Wake.

«Τα ευρήματά μας δικαιώνουν τις εκκλήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για επείγουσα συνεργατική δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος», πρόσθεσε.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES