Η κίτρινη κολοκύθα, αν και δεν είναι αρκετά διαδεδομένη στην ελληνική κουζίνα, είναι ένα άκρως γευστικό και θρεπτικό λαχανικό, που θα έπρεπε να εντάξουμε στη διατροφή μας. Η κολοκύθα είναι πλούσια πηγή βιταμίνης Α, Β1, Β3, Β5, Β6, C, ενώ διαθέτει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Η τακτική κατανάλωσή της (σπόροι και σάρκα), μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα εντυπωσιακά!

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με εναλλακτικούς τρόπους σε αλμυρές και γλυκές συνταγές.

      Muffins Κολοκύθας

  • 150 γρ κολοκύθα
  • 150 γρ καρύδια
  • 2 κ.γ. κανέλλα
  • 1/2 κ.γ τριμμένο γαρύφαλλο
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 70 γρ νιφάδες βρώμης (εαν θέλουμε τις αλέθουμε στο μπλέντερ)
  • 180 γρ αλεύρι
  • Λίγο αλάτι
  • 200 γρ μέλι
  • 100 γρ χυμό πορτοκαλιού ή νερό
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 κ.γ. baking powder

Λιώνουμε την κολοκύθα στο μπλέντερ ή την τρίβουμε στον τρίφτη, θρυμματίζουμε και τα καρύδια και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι όλα τα υλικά μαζί να γίνουν ένα μείγμα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε θήκες για κεκάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 20-25 λεπτά.

 Σαλάτα με Ψητή Κολοκύθα

  • ½ κιλό κίτρινη κολοκύθα
  • 400 γρ. ρεβύθια βρασμένα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • Νιφάδες μπούκοβο (προεραιτικά) ή πάπρικα
  • Ξύσμα λεμονιού
  • Μαϊντανός για το σερβίρισμα

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομματάκια την κολοκύθα, αφού τα αλέιψουμε με λίγο λάδι, τα ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε ελάχιστα τα ρεβύθια, το σκόρδο και το μπούκοβο και στη συνέχεια την κολοκύθα.

Πασπαλίζουμε με ξύσμα λεμονιού και μαϊντανό πριν το σερβίρισμα.

Κολοκυθόπιτα Χωρίς Φύλλο

  • 2 μικρές κίτρινες κολοκύθες
  • 4 αυγά
  • 3 φλυτζάνια αλεύρι
  • 500 γρ. φέτα
  • 500 γρ. τυρί cottage
  • 1 φλυτζ. Αραβοσιτέλαιο
  • Αλάτι
  • 2 κ.γ. baking powder

Κόβουμε τις κολοκύθες και τις τρίβουμε να γίνουν πολτός.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, τα τυριά, 1 φλυτζάνι αραβοσιτέλαιο, το baking, το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Σε ένα μεγάλο ταψί ρίχνουμε το μείγμα, αφού το έχουμε λαδώσει καλά!

Ψήνουμε στους 180 στον αέρα για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η πίτα.

 

 

Έλλη Τερζόγλου
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES