Μία σημαντική ερώτηση όταν η κόρη σου μπαίνει στην εφηβεία είναι σχετικά με το πρώτο ραντεβού με τον γυναικολόγο.

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Οργανισμό Μαιευτικής και Γυναικολογίας το πρώτο Τεστ ΠΑΠ πρέπει να γίνεται κοντά στα 21. Όμως, υπάρχουν κι άλλα θέματα που η κόρη σου πρέπει να συζητήσει με έναν γυναικολόγο πολύ πριν την ηλικία αυτή. Πόνοι περιόδου, αντισύλληψη αλλά και το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, είναι μερικά από αυτά.

Σύμφωνα με τη γυναικολόγο Melina Dendrinos από το Μίσιγκαν, η πρώτη επίσκεψη πρέπει να γίνεται μεταξύ 13 και 15 ετών.

Η πρώτη επίσκεψη

Τις περισσότερες φορές δεν θα γίνει εξέταση αν πρόκειται για μία απλή ενημερωτική επίσκεψη και είναι κάτι που καλό είναι να εξηγήσεις στην κόρη σου ώστε να μην αγχωθεί.

«Είναι σημαντικό για τα κορίτσια να γνωρίζουν πως έχουν έναν γιατρό που μπορεί να τους λύσει απορίες και να βοηθήσει» εξηγεί η ιατρός.

Συνήθως, η πρώτη επίσκεψη έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν είναι απαραίτητο πως θα γίνει εξέταση.

Είναι σημαντικό η κόρη σου να αποκτήσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τον γυναικολόγο καθώς θα της απαντήσει όλες τις απορίες σχετικά με την περίοδο αλλά και θα την ενημερώσει σχετικά με την προφύλαξη όταν ξεκινήσει να είναι σεξουαλική ενεργή.

Οι επόμενες επισκέψεις

Αν η πρώτη επίσκεψη έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν έγινε λόγω κάποιου προβλήματος υγείας, τότε το επόμενο ραντεβού δεν θα είναι σύντομα, όμως ο γιατρός θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα.

 

Photo: Pexels – Anastasia Shuraeva 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES