Δεν υπάρχει ιδανική στιγμή για να συζητήσεις ένα δύσκολο θέμα με το παιδί, οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό. Όμως, υπάρχουν κάποια απλά tips που θα σου χρησιμεύσουν αρκετά.

Επέλεξε τη στιγμή

Τα πρωινά του Σαββατοκύριακου είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για μεγάλες και σοβαρές συζητήσεις. Κανένας δεν αγχώνεται να προλάβει το σχολικό ή τη δουλειά και μπορείς να αναπτύξεις το θέμα με ησυχία και υπομονή. Επιπλέον, αν έχει κάποιες απορίες ή επιπλέον πληροφορίες, μποροεί να τις σκεφτεί μέσα στην ημέρα και να επιστρέψετε στο θέμα λίγο αργότερα. Απέφυγε σίγουρα τα πρωινά πριν το σχολείο, ή αργά το βράδυ, καθώς τα παιδιά -αλλά και εσύ- είστε κουρασμένοι από την ημέρα και θέλετε απλά να χαλαρώσετε.

Κάνε πρόβα

Αν θέλεις να κάνεις μία συναισθηματικά φορτισμένη συζήτηση, τότε καλύτερα να κάνεις μερικές πρόβες. Αν θέλεις να του πεις για την αρρώστια κάποιου συγγενή ή του κατοικίδιου, τότε καλύτερα να σταθείς μπροστά από έναν καθρέφτη και να παρατηρήσεις τη γλώσσα του σώματός σου καθώς το λες. Άλλο να δει τους γονείς του στεναχωρημένους κι άλλο να του λένε τα νέα εν μέσω λυγμών ή προσπαθώντας να βρουν τα σωστά λόγια. Μία τέτοια αντίδραση μπορεί να το στρεσάρει παραπάνω.

Μιλήστε απλά

Περίπλοκα θέματα όπως μία μετακόμιση, ένας θάνατος ή ένα διαζύγιο, είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τα παιδιά να τα επεξεργαστούν αμέσως. Άφησε στην άκρη τις πολλές λεπτομέρειες που μπορεί να το κάνουν να κλειστεί στον εαυτό του. Αντίθετα, χρησιμοποίησε μικρές προτάσεις, απλές και λεξιλόγιο σύμφωνα με την ηλικία του. 

Αναγνώρισε τα συναισθήματά του

Το να του λες να ονοματίζει τα συναισθήματά του θα το ωφελήσει στο να τα αναγνωρίσει και να τα επεξεργαστεί. Όμως, μην προσπαθήσεις να μειώσεις αυτά που νιώθει. Αναγνώρισέ τα και δέξου τα. Σίγουρα θέλεις να το ηρεμήσεις, όμως με το να μειώνεις την ένταση των συναισθημάτων του απλά θα νιώσει πως δεν του δίνεις την απαιτούμενη σημασία.

Κάνε ένα follow up

Η συζήτηση δεν τελειώνει επειδή απλά σταματά. Ειδικά όταν υπάρχει ένα δύσκολο θέμα προς συζήτηση, τότε είναι φυσικό το παιδί να έχει περισσότερες ερωτήσεις σε διάφορες στιγμές. Κάνε ξεκάθαρο πως θα είσαι πάντα διαθέσιμη για να συζητήσετε ξανά το θέμα και πως μπορεί να σου εκφράσει κάθε συναίσθημα ή ερώτηση που έχει.

 

Photo: Pexels –Sai De Silva

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES