Πολύς λόγος γίνεται για την «καθυστέρηση» των πρώτων βημάτων, όμως όλοι οι γονείς πρέπει να θυμόμαστε πως το κάθε παιδί είναι διαφορετικό με τελείως δικό του ρυθμό ανάπτυξης. Κάποια παιδιά περπατούν πριν τα πρώτα τους γενέθλια και κάποια άλλα λίγους μήνες μετά. Πόσο νωρίς όμως μπορεί να περπατήσει;

Όταν το μωράκι σας αρχίσει να μπουσουλάει, τότε είναι αρκετά κοντά στα πρώτα του βήματα. Μία άλλη ένδειξη είναι όταν περπατά καθώς κρατιέται από τις άκρες του πάρκου του.

Κατά μέσο όρο μεταξύ 10ου και 18ου μήνα, το παιδί πρέπει να ξεκινήσει να περπατά. Υπάρχουν όμως και παιδιά που ξεκινούν και λίγο πριν τον 10ο μήνα τους.

Εσείς από την πλευρά σας, αν θέλετε να το ενθαρρύνετε πρέπει να το αφήσετε να παίξει και να μετακινηθεί ελεύθερα στον χώρο. Επιπλέον, το πάρκο του είναι ένα ελεγχόμενο και απόλυτα ασφαλές περιβάλλον. Μπορείτε να το αφήνετε εκεί για λίγη ώρα και εσείς να του μιλάτε, να παίζετε μαζί του και να έχετε μία έντονη διάδραση που θα το παρακινήσει να σηκώνεται.

Μόλις αισθανθείτε πως είναι αρκετά κοντά στο να περπατήσει, μπορείτε να το κρατάτε απο τα χέρια και να το βοηθάτε να ισορροπήσει και μαζί να κάνετε πολύ μικρές αποστάσεις. Σιγουρευτείτε ωστόσο πως δεν υπάρχουν κοντά γωνίες επίπλων ή άλλοι κίνδυνοι για το μωρό εάν πέσει.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES