4 ερωτήσεις προκειμένου να αξιολογήσεις τη ψυχική υγεία του παιδιού εν μέσω πανδημίας

Παιδιά

4moms team , 14-10-2020

Μαζί με τους ενήλικες, και τα παιδιά έχουν υποφέρει αρκετά από την πανδημία του κορωνοϊου και τις επιπτώσεις που έχει στην καθημερινότητα και τη ζωή μας.

Νέα αμερικάνικη έρευνα αναφέρει πως το 60% των εφήβων δηλώνουν πως νιώθουν περισσότερη μοναξιά, ενώ το 50% περισσότερος άγχος. Από την άλλη, 1 στους 3 γονείς ανέφερε πως παρατήρησε αλλαγές στην ψυχική υγεία των παιδιών του από τον Μάρτιο.

Αν έχεις παρατηρήσει και εσύ αλλαγές στο μικρό σου τότε μπορείς να αξιολογήσεις την κατάσταση κάνοντάς του τις παρακάτω τέσσερις ερωτήσεις.

Τι πιστεύεις πως συμβαίνει;

Πρέπει να έχεις υπόψιν σου πως τα παιδιά μπορεί να μην αντιλαμβάνονται τα γεγονότα με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι ενήλικες. Είναι σημαντικό να ξεκινήσεις με γενικές ερωτήσεις και ανάλογα με τις απαντήσεις που θα σου δώσει, τότε οι ερωτήσεις σου να γίνουν πιο συγκεκριμένες. Μπορείς να μην αναφέρεις καν την πανδημία ως σκέλος της ερώτησης. Απλά άφησέ το να σου μιλήσει εκείνο για το πως αντιλαμβάνεται τη νέα καθημερινότητα.

Πώς πιστεύεις πως το χειρίζονται οι φίλοι σου;

Κάποια παιδιά δεν ανταποκρίνονται καλά στις γενικές ερωτήσεις, έτσι χρειάζεται να τις κάνεις πιο συγκεκριμένες. Σε περίπτωση που το μικρό σου είναι μία τέτοια περίπτωση, τότε χρησιμοποίησε ως σημείο αναφοράς τους φίλους του, ακόμα και τους αγαπημένους του τηλεοπτικούς χαρακτήρες. Αν το παιδί δεν εξωτερικεύει τα συναισθήματά του, μην τα παρατήσεις μετά την πρώτη προσπάθεια. Επιπλέον, αν παρατήρησες αυτή την αλλαγή τους τελευταίους μήνες, τότε σίγουρα πρέπει να το ψάξεις περισσότερο.

Αισθάνομαι πολύ…(βάλε όποιο επίθετο θέλεις). Εσύ;

Το να ξεκινήσεις τη συζήτηση λέγοντας πως νιώθεις εσύ θα το βοηθήσει να ανοιχτεί. Αν είναι μικρό σε ηλικία τότε περιέγραψε με απλά λόγια τα συναισθήματά σου. Και ύστερα, μπορείς να γυρίσεις την ερώτηση σε εκείνο.

Ένας ακόμα τρόπος είναι να βάλεις πολλά επίθετα και ουσιαστικά μαζί και να του πεις να διαλέξει εκείνο που το αντιπροσωπεύει καλύτερα. Για παράδειγμα: «Τι σε κάνει να νιώθεις στεναχώρια/ άγχος/ χαρούμενο/ ανυπομονησία» κλπ.

Τι σε κάνει να νιώθεις χαρά;

Ένας άλλος τρόπος να μάθεις πως νιώθει για μία κατάσταση είναι να το ρωτήσεις τι του δίνει χαρά ή τι το ξεκουράζει. Αυτές οι ερωτήσεις είναι ένα πολύ καλό βαρόμετρο ώστε να αξιολογήσει την ψυχική υγεία και τα συναισθήματά του.

 

Photo: Pexels -Keenan Constance

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES