Πώς να προετοιμάσεις τον σκύλο σου για τον ερχομό του μωρού

Παιδιά

Το να ετοιμάζεται μία οικογένεια για να υποδεχθεί το νέο μέλος της είναι μία υπέροχη διαδικασία. Μαμά και μπαμπάς ετοιμάζουν το βρεφικό δωμάτιο, κάνουν αγορές για και συζητούν όλες τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται.

Όμως εκτός από τους γονείς, είναι σημαντικό  να προετοιμαστεί και ο χνουδωτός φίλος σας κατάλληλα για τη μεγάλη αλλαγή στη δυναμική της οικογένειας.

Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε τα σκυλάκια μας ως προέκταση της οικογένειάς μας, έτσι είναι λογικό να θέλεις να το προετοιμάσεις για το μωρό που έρχεται.

Η επαφή με μωρά και παιδιά

Ακόμα και ο πιο ήρεμος σκύλος μπορεί να στρεσαριστεί όταν έρθει το μωρό στο σπίτι. Φρόντισε να έχει έρθει σε επαφή με μωρό ή με παιδί από πριν ώστε να μην έρθει αντιμέτωπο με μία τελείως πρωτόγνωρη κατάσταση που θα του αλλάξει άρδην την καθημερινότητα.

Επένδυσε στην εκπαίδευσή του

Αν ανέβαλλες συνεχώς την εκπαίδευσή του, τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος. Η μεγάλη αλλαγή στη δυναμική του σπιτιού μπορεί να το στρεσάρει. Μίλησε με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή ώστε να λάβει μία βασική εκπαίδευση πριν έρθει το μωρό.

Προετοιμάστε το για τις αλλαγές στην καθημερινότητά του

Ήδη από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης είναι σημαντικό να το προετοιμάσεις για τις αλλαγές που θα έρθουν στην καθημερινότητά του. Ξεκίνησε τις πιο σύντομες βόλτες και αν πήγαινες μόνο εσύ μαζί του βόλτα, τώρα ήρθε η ώρα να παραδώσεις το λουράκι στον σύντροφό σου για κάποιες φορές.

Ο ύπνος του

Αν έχει συνηθίσει να κοιμάται στο κρεβάτι σας, μερικούς μήνες πριν τον τοκετό άλλαξέ του θέση. Το νεογέννητο θα ενοχλήσει τον ύπνο του και μπορεί και εκείνο με τη σειρά του να ενοχλήσει εσένα όταν επιτέλους αποκοιμηθείς.  Το να του αλλάξεις θέση ύπνου θα το βοηθήσει να εναρμονιστεί ευκολότερα στη νέα καθημερινότητα.

Επίσκεψη στον κτηνίατρο

Πριν επιστρέψεις με το μωρό στο σπίτι, φρόντισε να έχετε κάνει μία επίσκεψη στον κτηνίατρο για ένα check up.

Η επαφή με τη μυρωδιά του μωρού

Πριν βγεις από το μαιευτήριο είναι σημαντικό το σκυλάκι σας να «γνωρίσει» το νέο μέλος της οικογένειας. Πες στον σύντροφό σου ή σε κάποιο μέλος της οικογένειας να πάρει ένα ρούχο ή κουβέρτα του βρέφους και να τη δώσει στο σκυλάκι σου να τη μυρίσει. Έτσι, θα είναι προετοιμασμένο όταν περάσεις για πρώτη φορά την πόρτα με το μωρό στην αγκαλιά σου.

Δεθείτε ως οικογένεια

Σίγουρα θα θέλεις να περάσεις περισσότερο χρόνο με το νεογέννητο. Όμως, είναι σημαντικό να δώσεις σημασία και στον χνουδωτό φίλο σου ώστε να μην νιώσει ζήλια ή παραμελημένος. Μετά τις απαραίτητες πρώτες συστάσεις, πάρε αγκαλιά το μωρό και κάθισε στον καναπέ. Άφησε το σκυλί να ‘περιεργαστεί΄το νέο άτομο που ήρθε σπίτι και ύστερα μείνε για λίγα περισσότερα χάδια μαζί του. Επιπλέον, μπορείς να θηλάζεις στον ίδιο χώρο μαζί του ώστε να νιώθει πως παραμένει ακόμη ενεργό μέλος της οικογένειας.

 

Photo: pexels – cottonbro

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES