4 τρόποι να βοηθήσεις το παιδί να ξεπεράσει τον φόβο του για τον γιατρό

Παιδιά

Ένας από τους πιο δημοφιλείς φόβους κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας είναι εκείνος για τον γιατρό.

Κυρίως μεταξύ 2 -5 ετών, το παιδί είναι πολύ πιθανό να αναπτύξει αυτή την φοβία. Φυσικά, εδώ να κάνω ένα disclaimer και να πω πως είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθει ανασφάλεια ή νευρικότητα πριν το ραντεβού.

Όμως, σε πολλές περιπτώσεις αυτή η ανασφάλεια μετατρέπεται σε έντονο φόβο και ακολουθεί το άτομο και στην ενήλικη ζωή του.

Πώς μπορείς το βοηθήσεις ώστε να το ξεπεράσει

Ενημέρωσε το παιδί από πριν

Αν αντιμετωπίζει μία επίσκεψη στον γιατρό ως κάτι επικίνδυνο, τότε καλύτερα να γνωρίζει από πριν πότε είναι το ραντεβού ώστε να έχει κάποιες μέρες να προετοιμαστεί και να μην αιφνιδιαστεί. Επιπλέον, θα έχεις την ευκαιρία να συζητήσεις μαζί του ώστε να έχει ηρεμήσει όταν έρθει η ώρα του ραντεβού.

Εμπιστοσύνη και ασφάλεια

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι και ο δικός σου ρόλος ως γονέας. Εξήγησέ του πως θα είσαι μαζί του καθ’όλη τη διάρκεια της επίσκεψης στον γιατρό και πως δεν υπάρχει τίποτα που πρέπει να φοβάται. Για να το κάνεις να νιώσει ακόμη περισσότερη ασφάλεια, διαλέξτε μαζί το αγαπημένο του παιχνίδι που θα πάρει μαζί του στο ιατρείο.

Παίξτε μαζί του

Μία καλή ιδέα είναι να ξεκινήσετε ένα παιχνίδι σχετικά με τον τομέα της υγείας. Μπορεί να υποδυθεί εκείνο τον γιατρό, τον νοσοκόμο ή τον ασθενή και να κάνει ερωτήσεις στις οποίες θα απαντάτε με ειλικρίνεια. Βοηθήστε το να νιώσει οικεία και να γνωρίσει καλύτερα το επάγγελμα ώστε να καταλάβει πως δεν υπάρχει κάτι που πρέπει να το ανησυχεί.

Αποφύγετε τα αρνητικά σχόλια

Πολλές φορές οι ενήλικες εκφράζουν τη δυσαρέσκεια και τον εκνευρισμό τους με το να χαρακτηρίζουν ένα επάγγελμα ή το προσωπικό. Αποφύγετε να το κάνετε αυτό μπροστά του. Θέλετε να μάθετε στο παιδί να έχει ευγένεια και σεβασμό και κυρίως, να μην έχει αρνητικά συναισθήματα για το ιατρικό προσωπικό. Αυτό, θα το πετύχετε μόνο αν γίνετε εσείς το παράδειγμα.

Κοινός φόβος ή φοβία;

Αν πιστεύετε πως η φοβία του μικρού σας είναι πολύ έντονη και ξεφεύγει από τα συνηθισμένα όρια του φόβου για τον γιατρό, τότε  μπορεί να πάσχει από ιατροφοβία. Σε αυτή την περίπτωση, οι παραπάνω συμβουλές δεν θα βοηθήσουν ιδιαίτερα και είναι καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιον παιδοψυχολόγο που ειδικεύεται στις παιδικές φοβίες.

 

Photo: Pexels – Pixabay

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES