Η καθημερινότητα μίας single μαμάς δεν αφήνει πολλά περιθώρια ώστε να φροντίσει τον εαυτό της και να ξεκουραστεί.

Προσπαθώντας να τα κάνει όλα μόνη της φτάνει πολλές φορές σε σημείο εξάντλησης και βάζει στην άκρη της δικές της self care ανάγκες. Όμως, αν θες να αποφύγεις την εξόντωση, το χρόνιο στρες και το burnout, τότε χρειάζεται να βρίσκεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου.

Κάνε ένα μικρό διάλειμμα από την καθημερινότητα

Μπορεί να έχεις μπει σε survival mode τον τελευταίο καιρό και σίγουρα χρειάζεσαι ένα διάλειμμα. Αν πίνεις σε χρόνο ρεκόρ τον καφέ σου, τρως ό,τι έχει απομείνει και κάνεις μπάνιο μέσα σε λίγα λεπτά, τότε ξέρεις πως αυτό ισχύει για σένα. Προσπάθησε να διατηρήσεις μία υγιή ρουτίνα για το πρωινό και το βραδινό σου.

Απήλαυσε τον καφέ σου στο μπαλκόνι για μερικά λεπτά και μέσα στην εβδομάδα βρες λίγο χρόνο να κάνεις κάτι για εσένα. Να πας γυμναστήριο, να δεις τους φίλους σου και οτιδήποτε σου έχει λείψει.

Μείωσε -λίγο- τις προσδοκίες σου

Πολλά ζευγάρια βρίσκουν χρόνο και βγαίνουν κάποιο βράδυ της εβδομάδας αφήνοντας το παιδί με κάποια sitter ή σε κάποια γιαγιά. Γιατί να μην το κάνεις και εσύ; Δεν έχεις λιγότερες ανάγκες, ούτε χρειάζεται να σε πνίγει το καθημερινό στρες και το άγχος.

Αν πιστεύεις πως θα απογοητεύσεις τον εαυτό σου που δεν μπορείς να τα κάνεις όλα, σκέψου πόσο σημαντική είσαι και εσύ. Άλλωστε, όσο πιο καλά είσαι, τόσο καλύτερα θα μπορείς να ανταπεξέρχεσαι στην καθημερινότητα. Μην έχεις προσδοκίες από τον εαυτό σου που είναι αδύνατον να φτάσεις.

Είναι απολύτως ok να μην είσαι ok

Αν η αλλαγή στο relationship status σου έγινε πρόσφατα, τότε σίγουρα σε κατακλύζουν πολλά συναισθήματα. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου στη νέα καθημερινότητα που θα είσαι εσύ με το παιδί είναι φυσικό να έχεις στρες και ανησυχίες.

Βρες τρόπους να εξωτερικεύεις τα συναισθήματά σου -όπως το γράψιμο ή ακόμα και η ζωγραφική- και εστίασε σε αυτά. Άσε στην άκρη όλα όσα θα έπρεπε να γίνουν και εστίασε στο τώρα. Μπορεί να νιώθεις φοβισμένη και πως απογοητεύεις το παιδί σου, όμως σίγουρα δύο ευτυχισμένοι γονείς χωριστά είναι καλύτεροι από ένα δυστυχισμένο ζευγάρι.

 

Photo: Unsplash -Liana Mikah

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES