Το ρόδι είναι φρούτο εποχής με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό, πλούσιο σε βιταμίνες Α, E, C, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ το ρόδι είναι από μόνο του ένα φρούτο που τονώνει το ανοσοποιητικό και θωρακίζει την υγεία.

 Ο χυμός του έχει αντικαρκινική δράση και καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, προστατεύει το ήπαρ και βοηθά στην αναγέννησή του όταν έχει υποστεί βλάβη.

Μπορούμε να το απολαύσουμε ως φρούτο, χυμό, σνάκ, μέσα σε σαλάτες, καθώς και σε λικέρ.

Το λικέρ ροδιού έχει υπέροχη γεύση και μυρωδιά, είναι η τέλεια πρόταση για κέρασμα, μπορεί να συνοδεύσει γλυκά, ορεκτικά, να σερβιριστεί ως χωνευτικό, να δημιουργήσει δροσιστικά κοκτέιλ και φυσικά να νοστιμεύσει σάλτσες, σαλάτες και να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία γλυκών.

Τα λικέρ καταναλώνονται με πολλούς τρόπους: σκέτα ή με πάγο, ως aperitifs, ή «digestifs», ή ως συστατικό για τη δημιουργία κοκτέιλ .

Δυο διαφορετικές εκδοχές για λικέρ ρόδι

1η εκδοχή:

    1½ νεροπότηρο σπόρους ροδιού (3 – 4 ρόδια)
   1 νεροπότηρο ούζο
   1 νεροπότηρο ζάχαρη
   1 ξύλο κανέλας

   2 γαρύφαλλα

Πλένουμε τα ρόδια και αφαιρούμε τους σπόρους τους.

Στη συνέχεια τους ρίχνουμε σε αποστειρωμένο βάζο μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και σφραγίζουμε αεροστεγώς.

Τοποθετούμε το βάζο σε μέρος που να το βλέπει ο ήλιος (στο μπαλκόνι μας καλύτερα) ή στον πάγκο της κουζίνας μας, για 25 – 30 μέρες, ανακινώντας το τακτικά τις πρώτες μέρες μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, κι έπειτα μια φορά την εβδομάδα.

Όταν το λικέρ είναι έτοιμο, το περνάμε απο σίτα στείβοντας καλά τους σπόρους.

Βάζουμε το λικέρ σε αποστειρωμένα μπουκάλια και απολαμβάνουμε.

Εναλλακτικά, εάν δε θέλουμε να περιμένουμε ένα μήνα, μπορούμε να κάνουμε τη δεύτερη εκδοχή.

2η εκδοχή:

   1½ νεροπότηρο σπόρους ροδιού (3 – 4 ρόδια)
   1 νεροπότηρο ούζο
   1 νεροπότηρο ζάχαρη
  1 ξύλο κανέλας

   2 γαρύφαλλα

Βάζουμε τους σπόρους από τα ρόδια σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας καλά για 2-3 λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά.

Έπειτα αποσύρουμε την κατσαρόλα και την αφήνουμε να σταθεί 24 ώρες.

Την επόμενη μέρα στραγγίζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στείβωντας καλά τους σπόρους και τοποθετούμε το λικέρ σε αποστειρωμένα μπουκάλια.

 

Photo: Pexels -cottonbro

 

Έλλη Τερζόγλου
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES