Ας ξεκαθαρίσουμε το εξής: Κανένα παιδί δεν είναι «πολύ μικρό σε ηλικία» ώστε να μάθει την έννοια του εθελοντισμού. Μάλιστα, ο εθελοντισμός σε ένα νήπιο ή ένα παιδί δημοτικού είναι πολύ σημαντικός γιατί έτσι μαθαίνει την έννοια της προσφοράς και της βοήθειας στον συνάνθρωπο.

Ιδέες εθελοντισμού ανά ηλικία

Από 2 έως 4 ετών:

-Μαζέψτε λουλούδια και πρότρεψε το να τα δώσει σε έναν γείτονα, κάποιον φίλο, ή κάποιον συγγενή.

-Ενθαρρύνετέ το να πάει και να μιλήσει στο παιδί που κάθεται μόνο του στην παιδική χαρά ή το διάλειμμα.

-Συγκεντρώστε μαζί τρόφιμα και φάρμακα για τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου σας.

-Ζητήστε του να διαχωρίσει κάποια ρούχα ή παιχνίδια που δεν χρειάζεται πια ώστε να τα δώσει σε κάποια οικογένεια που τα έχει ανάγκη.

-Βάλτε δύο κουμπαράδες στο δωμάτιό του και όταν γεμίσουν ζητήστε του να δώσει τον έναν σε κάποιον που το έχει ανάγκη και χρησιμοποιήστε τον άλλο ώστε να το επιβραβεύσετε με κάτι που επιθυμεί. Δεν είναι ανάγκη να είναι κάτι υλικό, μπορεί να είναι και μία δραστηριότητα που θέλει να κάνει.

Από 5 έως 7 ετών:

-Αν τα μαλλιά της μικρής σας είναι πολύ μακριά, συζητήστε μαζί της και προτρέψτε τη να τα δωρίσει.

-Αγοράστε παιχνίδια και πηγαίνετε μαζί να τα χαρίσετε στο τοπικό καταφύγιο με σκύλους και γάτες.

-Στα γενέθλια του παιδιού συζητήστε μαζί του και αφού βρείτε έναν σκοπό τον οποίο θέλει να βοηθήσει, ζητήστε από τους συμμαθητές, τους γείτονες και τους συγγενείς να συμβάλλουν οικονομικά και δωρίστε το ποσό που θα συγκεντρωθεί.

-Συγκεντρώστε βιβλία και δωρίστε τα στη δημοτική βιβλιοθήκη της περιοχής σας.

-Βρείτε αντίστοιχα προγράμματα, όπως της ActionAid, που μπορείτε να γίνεται ανάδοχος παιδιού και συμβάλλετε στην καλυτέρευση της ζωής ενός παιδιού και της κοινότητάς του.

Από 8 ετών και άνω:

-Γίνε πρόσκοπος

-Πηγαίνετε μαζί σε κάποιον εθελοντικό καθαρισμό παραλίας ή κάποια δενδροφύτευση.

-Συγκεντρώστε μαζί είδη πρώτης ανάγκης ώστε να τα δωρίσετε σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη και ζητήστε από το παιδί να γράψει ένα γράμμα που θα συνοδεύσει το πακέτο.

-Προτρέψτε το να συγκεντρώσει μαζί με φίλους του σχολικά είδη ώστε να τα δωρίσουν σε παιδιά που τα χρειάζονται.

-Μάθετε για τα είδη που είναι υπό εξαφάνιση και υιοθετήστε ένα από αυτά μέσω του site που έχουν οι μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις.

-Συζητήστε για έναν κοινωνικό ή περιβαλλοντολογικό σκοπό και ζητήστε του να σας πει ιδέες για το πως μπορεί να γίνει καλύτερος ο κόσμος. Στη συνέχεια, υλοποιήστε τις προτάσεις του.

Photo: Pixabay

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES