Κάθε ηλικία έχει κάποια χαρακτηριστικά και ειδικά από τη νηπιακή ηλικία έως και τα έξι, το παιδί μαθαίνει τα όρια και «φλερτάρει» με αυτά. Είναι μία ηλικία αρκετά δύσκολη, καθώς υπάρχουν ξεσπάσματα και εκνευρισμός με το παιδί να έχει ισχυρό το εγώ του και να προσπαθεί να βρει τη δική του θέση μέσα στην οικογένεια.

Κατά τη νηπιακή ηλικία, μαζί με τα πρώτα του βήματα, ξεκινούν και τα πρώτα νεύρα. Μπορεί να γίνει αγενές ή ακόμη και αυταρχικό ή πεισματάρικο. Όλα αυτά είναι μέσα στα φυσιολογικά στάδια της εξέλιξης του παιδιού, όμως το πως θα το χειριστείτε μπορεί να το διαμορφώσει. Να είστε ήρεμη μαζί του και εξηγήστε του πως πρέπει να ζητήσει κάτι με ευγενικό τρόπο.

Κατά την προσχολική ηλικία, μπορεί να επηρεαστεί από τα άλλα παιδιά που θα έρχεται καθημερινά σε επαφή. Αν κάνει κάτι ή υιοθετήσει κάποια ανεπιθύμητη συμπεριφορά, συζητήστε μαζί του γιατί δεν πρέπει να το κάνει αυτό. Μη φωνάξετε, ούτε να του μιλήσετε απότομα, γιατί τότε κάθε φορά που θα ζητά την προσοχή σας είναι πιθανό να μιμείται αυτή τη συμπεριφορά. Να είστε μεν αυστηρή μαζί του, αλλά διατηρήστε την ηρεμία και τη ψυχραιμία σας και με ήρεμο τρόπο να εξηγήσετε αυτό που θέλετε.

Από τα πέντε έως και τα έξι, μπορεί να γίνει πιο ευέξαπτο κάθε φορά που θα του αρνείστε κάτι. Είναι η ηλικία που μπορεί να βιώσουν έντονα συναισθήματα θυμού ή εκρήξεις. Χρειάζεται να παραμείνετε αυστηρή και να μη «λυγίσετε», καθώς είναι η ηλικία που μαθαίνει τα όρια αλλά και τις συνέπειες των πράξεων του. Αν κάνει κάτι που δεν πρέπει, τότε με ήρεμο τρόπο εξηγήστε του γιατί ήταν λάθος και αφαιρέστε του ένα προνόμια, εξηγώντας πως η πράξη του έχει αυτή τη συνέπεια.

Οπλιστείτε με υπομονή και να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας πως είναι απλά μία φάση και θα περάσει και πως τώρα μπαίνουν οι σωστές βάσεις για την υπόλοιπη ζωή του.

 

Photo: Unsplash -Senjuti Kundu

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES