Οι τοξικές φιλίες στην εφηβεία

Έφηβοι

4moms team , 14-09-2020

Αν θυμάσαι από τη δική σου σχολική ζωή, οι τοξικές φιλίες ή frenemies όπως το λένε τώρα τα παιδιά μεταξύ τους, μπορεί να επηρεάσουν πολύ αρνητικά τη ζωή και την καθημερινότητά σου.

Όταν οι φίλοι έχουν αρνητική επιρροή

Οι φίλοι κατά την εφηβική ηλικία είναι απαραίτητοι και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ψυχολογική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Τι γίνεται όμως, όταν ο φίλος του παιδιού σου έχει αρνητική επιρροή πάνω του; Γιατί όπως συμβαίνει στον κόσμο των ενηλίκων, έτσι και ανάμεσα στις παιδικές φιλίες υπάρχουν οι τοξικές προσωπικότητες. Στα αγγλικά μάλιστα έχουν ονομαστεί frenemies, από τις λέξεις friends και enemies. Στα ελληνικά, θα το λέγαμε απλά τοξικοί φίλοι. Τοξικός είναι ο φίλος με τον οποίο, κάτω από την επιφάνεια της φιλίας, υπάρχει κάποιου είδους ανταγωνισμός. Ο ανταγωνισμός αυτός μπορεί να προκύπτει από ζήλια από τον έναν ή ίσως να υποδηλώνει τα ψυχολογικά θέματα του ενός.

Πότε ο φίλος του παιδιού σου είναι κακή επιρροή;

  • Όταν παραβαίνει τακτικά τους κανόνες.
  • Όταν θέλει συνέχεια να γίνεται το δικό του και στην ουσία εμποδίζει την βούληση και την ελευθερία του παιδιού σου, το οποίο ακολουθεί πιστά τον φίλο από ανασφάλεια. Αυτού του είδους η φιλία μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα χαμηλής αυτοπεποίθησης, ενώ ο φίλος αυτός χαρακτηρίζεται ως εγωιστής ή νάρκισσος.
  • Όταν ασκεί συνεχώς κριτική στο παιδί σου. Μπορεί να γίνει και προσβλητικός δημόσια, ειδικά στον τρόπο που τον παρουσιάζει στους άλλους.
  • Όταν θέλει να γίνει δημοφιλής στο σχολείο ή υποψιάζεσαι από τα λεγόμενα του παιδιού σου πως λέει ψέματα. Μπορεί να λέει ψέματα για διάφορα πράγματα, για να φανεί καλύτερος ή για να φανεί γνώστης στα ματιά των άλλων. Οι παιδοψυχολόγοι μάλιστα τονίζουν ότι αυτοί οι φίλοι είναι οι πιο χειριστικοί και είναι ικανοί να ορίσουν τη συμπεριφορά και τις επιλογές των συνομηλίκων τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η πίεση των συνομηλίκων τους κάνουν την πλειοψηφία των παιδιών επιθετικά προκειμένου να διατηρήσουν και γιατί όχι να ανεβάσουν την κοινωνική τους θέση.

Τι μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις το παιδί σου:

Άκου και συζήτησε με το παιδί σου. Ίσως και το παιδί να βιώνει συναισθηματικό πόνο ή αγωνία και να χρειάζεται κάποιον να το ακούσει. Εάν υποψιαστείς ή μάθεις ότι έχει γίνει ένα περιστατικό στο προαύλιο που στεναχώρησε το παιδί σου, μπορείς να κάνεις τις εξής ερωτήσεις:

  • Πώς σε επηρέασε αυτό;
  • Πώς επηρέασε τον φίλο σου αυτό; Τη φιλία σας;
  • Αυτό ταιριάζει με την ιδέα που έχεις για το τι είναι φιλία;
  • Τι σκέφτεσαι ως εναλλακτική λύση;

Γίνε παράδειγμα προς μίμηση

Γίνε ένα παράδειγμα προς μίμηση μέσα από τη ζωή. Δείξε στο παιδί σου πως θα έπρεπε να λειτουργούν οι φιλίες, έχοντας γύρω σου αξιόπιστους και πιστούς ανθρώπους που μοιράζονται τις αξίες και τους στόχους σου. Το παιδί σου θα παρατηρήσει τος διαφορές και θα αντιληφθεί τον σεβασμό και την ισότητα.

Προσκάλεσε τους φίλους του παιδιού σου σπίτι

Ζήτα από το παιδί σου να περάσει λίγο χρόνο με τους φίλους του στο σπίτι σας. Με τον τρόπο αυτό θα το βοηθήσεις να οικοδομήσει τη φιλική του σχέση σε ένα περιβάλλον που θα αισθάνεται και το ίδιο καλά.

Ενθάρρυνε τις εξωσχολικές δραστηριότητες

Είτε αυτές σχετίζονται με τον αθλητισμό, τη μουσική ή άλλες εκδηλώσεις.. Με τον τρόπο αυτό θα το βοηθήσεις να αναπτύξει νέες σχέσεις με ομοϊδεάτες του και να γνωρίσει και άλλους συνομηλίκους. Θα κοινωνικοποιηθεί και θα δει και θα αναγνωρίσει κι άλλες συμπεριφορές.

Τι να μην κάνεις

Θυμήσου τη δική σου εφηβεία και πώς η δραστική παρέμβαση των γονιών μερικές φορές μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Μην του απαγορεύσεις να βλέπει αυτόν τον φίλο του. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα το παιδί να επαναστατήσει και τελικά να περνά περισσότερο χρόνο μαζί του.

 

 

Από την εκπαιδευτικό Μαριλένα Μίχα

Πρώτη δημοσίευση: shape.gr

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES