Ακόμη μία έρευνα συνδέει την κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με αυξημένο κίνδυνο αποβολής

Εγκυμοσύνη - Βρέφη

4moms team , 28-08-2020

Τα αποτελέσματα μίας νέας αμερικάνικης μελέτης έρχονται να επιβεβαιώσουν τον κίνδυνο που ελλοχεύει η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έντυπο Journal of Obstetrics and Gynecology, έγινε στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ στις ΗΠΑ και οι ερευνητές παρακολούθησαν 5.353 γυναίκες από το Τενεσί, το Τέξας και τη Βόρεια Καρολίνα, καθ’ ολη τη διάρκεια της κύησης. Όπως αναφέρει η μελέτη, ο κίνδυνος αποβολής αυξάνεται έως και 8% για κάθε εβδομάδα που η έγκυος καταναλώνει αλκοόλ κατά τις πρώτες πέντε έως δέκα εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Διαπίστωσαν ότι η επίδραση της κατανάλωσης αλκοόλ εντείνεται μέχρι την ένατη εβδομάδα της εγκυμοσύνης και ο κίνδυνος αποβολής αυξάνεται ανεξαρτήτως της εβδομαδιαίας ποσότητας κατανάλωσης, είτε πρόκειται για λιγότερο από ένα, είτε για τέσσερα ποτά. Ο κίνδυνος αποβολής δεν αλλάζει με το είδος αλκοόλ, αλλά ούτε και να γίνεται περιστασιακή κατανάλωση.

Αν και η σχέση των περισσότερων γυναικών με το αλκοόλ μεταβάλλεται μετά από ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης, η κατανάλωση αλκοόλ πριν την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης, σε προγραμματισμένο πλαίσιο ή μη, είναι συχνή.

Οι μισές από τις 5.353 γυναίκες στις οποίες βασίστηκε η ανάλυση ανέφεραν πως κατανάλωναν αλκοόλ την περίοδο κοντά στη σύλληψη και κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Η χρονική στιγμή κατά την οποία διέκοψαν το αλκοόλ ήταν κατά μέσο όρο οι 29 ημέρες.

Παρόλο που ποσοστό 41% από τις γυναίκες που σταμάτησαν το αλκοόλ, το έπραξαν εντός τριών ημερών από το θετικό τεστ εγκυμοσύνης, εκείνες που διέκοψαν την κατανάλωση κοντά στη «χαμένη» περίοδο διέτρεχαν 37% μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έκαναν κατανάλωση.

Η επικεφαλής της μελέτης Katherine Hartmann σημειώνει ότι τα ευρήματα είναι ανησυχητικά και παρά τις επισημάνσεις ότι το αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται την περίοδο κοντά στη σύλληψη και κατά την εγκυμοσύνη, τα μέτρια επίπεδα κατανάλωσης συχνά θεωρούνται ως πιθανώς ασφαλή.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES