5 τρόποι να καθαρίσετε το σφουγγάρι της κουζίνας

Γενικά

4moms team , 22-07-2020

Το σφουγγάρι της κουζίνας αποτελεί απαραίτητο κομμάτι της καθημερινής καθαριότητας του σπιτιού και το χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά αφαιρώντας τους λεκέδες σε πιάτα, κατσαρόλες και ταψιά. Το σφουγγάρι χρειάζεται συχνά αλλαγή καθώς «κολλάνε» πάνω του λίπη και μικρόβια. Το bovary.gr, αναφέρει πέντε τρόπους να το καθαρίζουμε αποτελεσματικά. Συνιστάται ο καθαρισμός να γίνεται μία φορά την εβδομάδα και μία φορά τον μήνα να αντικαθιστούμε το σφουγγάρι με ένα νέο.

Με ξύδι: Γεμίστε ένα μπολ με ξύδι και αφήστε το σφουγγάρι σας να μουλιάσει για πέντε λεπτά, δε χρειάζεται να το αραιώσετε με νερό. Αφαιρέστε το σφουγγάρι και ξεπλύνετε με άφθονο ζεστό νερό. Στίψτε το καλά και αφήστε το να στεγνώσει.

Με χλωρίνη: Ό,τι πρέπει για να αντιμετωπίσετε μικρόβια και μούχλα. Σε 4 λίτρα νερό προσθέστε ¾ κούπας χλωρίνη. Αφήστε το σφουγγάρι να μουλιάσει για νερό για πέντε λεπτά. Αφαιρέστε το και ξεπλύνετέ το καλά με ζεστό νερό.

Στον φούρνο μικροκυμάτων: Αφού καθαρίσετε το σφουγγαράκι με νερό και σαπούνι, μουλιάστε το σε άφθονο νερό και τοποθετήστε το στον φούρνο μικροκυμάτων για 1-2 λεπτά. Προσοχή: μη βάλετε το σφουγγάρι στεγνό, ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο φωτιάς. Αφαιρέστε το από τον φούρνο μικροκυμάτων και στύψτε το για να φύγει το νερό.

Σε νερό που βράζει: Βάλτε δύο κούπες νερό σε κατσαρόλα και αφήστε το να βράσει. Ρίξτε το σφουγγάρι και αφήστε το για πέντε λεπτά. Σβήστε το μάτι και περιμένετε να κρυώσει εντελώς το νερό, πριν αφαιρέσετε το σφουγγάρι.

Στο πλυντήριο πιάτων: Μια από τις πιο εύκολες λύσεις είναι να πλύνετε το σφουγγάρι στο πλυντήριο πιάτων. Τοποθετήστε το στο πάνω ράφι και ξεκινήστε τη λειτουργία του.

Προσοχή: Καθαρίστε το σφουγγάρι σας μια φορά την εβδομάδα, αλλά μετά από ένα μήνα χρήσης (ή και νωρίτερα αν βλέπετε ότι έχει αρχίσει να ξεφτίζει ή να μυρίζει άσχημα) πρέπει να το αντικαθιστάτε. Μάλιστα, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports έδειξε ότι οι παραπάνω τρόποι δεν αρκούν για να μας προστατέψουν εντελώς από τα μικρόβια, όταν τα σφουγγάρια αρχίζουν να χαλάνε.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES