Οι πιο κοινοί φόβοι των παιδιών έως τα 4

Παιδιά

4moms team , 09-07-2020

Οι φόβοι είναι σημαντικό στοιχείο στην ανάπτυξή μας. Η κάθε ηλικία έχει τις δικές της ανησυχίες και φοβίες που σίγουρα επηρεάζονται και από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει το παιδί. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες κοινές φοβίες που συναντούμε ανά ηλικιακή ομάδα και συμπίπτουν με διαφορετικά στάδια ανάπτυξης. Oι πρώτες φοβίες ξεκινούν ήδη απο την ηλικία των 10 μηνών με 1 έτος, όπου το μωρό σας θα φοβάται όταν είναι μακριά σας. 

Από τα 2 έως τα 4, το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του. Έχει πολύ έντονη την αίσθηση του «εγώ», και οι πιο κοινές φοβίες της ηλικίας είναι ο φόβος για το σκοτάδι, για τη ντουλάπα, η φοβία με τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τις σκιές, τους δυνατούς ήχους αλλά και ο φόβος να κοιμάται μόνο του.

Η φαντασία του αρχίζει να ΄τρέχει΄ σταδιακά και φοβάται το άγνωστο, όπως τι «κρύβεται» στο σκοτάδι ή τη ντουλάπα. Σε κάθε περίπτωση συζητήστε με το παιδί σας, καθησυχάστε το και αν χρειαστεί, μείνετε μαζί του το βράδυ. Είναι σημαντικό να νιώσει ασφάλεια μέσα στο σπίτι του και να ξέρει πως τίποτα δε μπορεί να το βλάψει.

Αν κρίνετε πως οι φόβοι του είναι πολύ έντονοι και του δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητά του, τότε απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό που θα σας καθοδηγήσει πιο ειδικά. 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES