Υπάρχει ο πραγματικός εαυτός μας. Αυτός που ζει και αναπνέει στον πραγματικό κόσμο. Αυτός που θαυμάζει σε πραγματικό χρόνο γυμνούς πίνακες και ρωμαϊκά αγάλματα σε μουσεία. Εκθέματα που έχουν αντέξει στο χρόνο, σε πολέμους, σε σεισμούς, σε φυσικές καταστροφές. 

Υπάρχει και ο άυλος εαυτός μας. Ο ψηφιακός. Αυτός που εμφανίζεται ανάμεσα σε πίξελ, δεδομένα, αλγόριθμους, μεγαδεδομένα. Σε αυτόν τον ψηφιακό κόσμο οι έφηβοι πολλές φορές ανταλλάσσουν φωτογραφίες αλόγιστα σε κινητά, σε εφαρμογές, σε κοινωνικά δικτυα, σε ηλεκτρονικά μηνύματα. Μια “τρυφερή” στιγμή μπορεί να μετατραπεί σε οδυνηρή εμπειρία.  Να χρησιμοποιηθεί από τον παραλήπτη ή ακόμη και από κάποιον άγνωστο που θα αποκτήσει πρόσβαση στα ηλεκτρονικά μας αρχεία ως μέσο εκβιασμού, εκφοβισμού.

Η πρόοδος των τεχνολογιών μεταμορφώνει τον κόσμο γύρω μας με ραγδαίους ρυθμούς, φέρνοντας την πληροφορία στην παλάμη μας. Με αυτό το δεδομένο μεγαλώνουν τα παιδιά.  Η επικοινωνία γίνεται πιο άμεση αλλά ταυτόχρονα, επηρεάζεται η ιδιωτικότητά μας. Όπως οι γυμνοί πίνακες και τα αγάλματα άντεξαν στον χρόνο, έτσι και τα δεδομένα μας “ταξιδεύουν” με απίστευτη ταχύτητα, χωρίς ασφάλεια τις περισσότερες φορές. 

Μικρά παιδιά και έφηβοι δεν μπορούν να αντιληφθούν πως τα δεδομένα του καθενός είναι σε τέτοιο βαθμό συγκεντρωμένα, προσβάσιμα και επεξεργάσιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή μέσω αλγορίθμων. Αυτό χρειάζεται να καταλάβουν τα παιδιά για να είναι πιο προσεκτικοί  Να μάθουν να μην εκχωρούν χωρίς δεύτερη σκέψη τα δικαιώματα των δεδομένων τους σε αγνώστους. Για τους εφήβους αυτό γίνεται ακόμη πιο επιτακτική ανάγκη. Να μην εκχωρούν χωρίς δεύτερη σκέψη ψηφιακά δεδομένα με ανάρμοστο περιεχόμενο ακόμη και σε γνωστούς. Στη φίλη η το αγόρι που ζητάει μια γυμνή φωτογραφία. Στην παρέα που μπορεί να ζητήσει ένα βίντεο με ανάρμοστο περιεχόμενο. Να μάθουν να λένε όχι. Γιατί το ηλεκτρονικό αποτύπωμα δεν μπορεί να σβήσει. Μπορεί εύκολα, όμως, να παραποιηθεί. Μπορεί, επίσης, να βρεθεί σε “λάθος” χέρια.

Τα ηλεκτρονικά δεδομένα, το ηλεκτρονικό μας αποτύπωμα μας ακολουθεί πάντα και παντού. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε ποιος και πότε θα αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό. Αυτό, όμως, που μπορούμε να ελέγξουμε είναι τι στέλνουμε εμείς οι ίδιοι. Πόσα αφήνουμε σε δημόσια θέα ή πως συμπεριφερόμαστε με ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Για αυτό είναι σημαντικό τα παιδιά μας να αναλογίζονται τις συνέπειες κάθε ηλεκτρονικής αποστολής με προσωπικά δεδομένα, κάθε ποσταρίσματος. Μια γυμνή φωτογραφία, ένα άσεμνο βίντεο, μια ιδιαίτερη στιγμή είναι αυστηρώς προσωπική. Επιλέγοντας να την αποστείλουμε την αφήνουμε “εκτεθειμένη”. Μια τέτοια στιγμή μπορεί να μας “κυνηγάει” μια ζωή

Η πλατφόρμα www.kidsatsafety.gr μας δίνει πληροφορίες για το πως μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά. Συμβουλές, tips, μαθήματα ασφαλούς πλοήγησης. Όλα για το ιντερνετ, το κινητό και το παιδί σε μια πλατφόρμα. Για να μένουμε ασφαλείς και στο διαδίκτυο.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES