Αναλυτικά το κόστος της εγκυμοσύνης και του πρώτου χρόνου με το μωρό

Παιδιά

4moms team , 28-05-2020

Μία νέα έρευνα από της Picodi.com έρχεται να αναλύσει τα οικονομικά δεδομένα σχετικά με την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και του πρώτου χρόνου με το μωρό. Πόσο κοστίζει στην ελληνική οικογένεια η κύηση και ο πρώτος χρόνος με το νέο μωρό τους;

Οι ερευνητές έχουν υπολογίσει τα έξοδα που σχετίζονται με τη γέννηση ενός παιδιού: ρούχα για τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, απαιτούμενα προϊόντα για το μαιευτήριο, οικιακό εξοπλισμό και το κόστος ανατροφής του μωρού κατά το πρώτο έτος της ζωής του.

Όπως αναφέρει η Picodi.com, η  λίστα αγορών χωρίζεται σε επτά θεματικές κατηγορίες.

 Το πακέτο premium περιλαμβάνει τα βασικά προϊόντα, καθώς και μερικά επιπλέον μη απαραίτητα.

Η εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι απαραίτητο η μελλοντική μητέρα να αλλάξει την γκαρνταρόμπα της. Το μέσο κόστος των βασικών ρούχων εγκυμοσύνης ανέρχεται σε περίπου €490. Το πακέτο premium περιλαμβάνει επιπλέον αξεσουάρ, όπως μαξιλάρι εγκυμοσύνης ή Doppler εμβρύου Baby Sound, και κοστίζει κατά προσέγγιση €735.

Βαλίτσα μαιευτηρίου

Η βαλίτσα μαιευτηρίου η οποία περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αντικείμενα για τη μαμά και το νεογέννητο μωρό κοστίζει περίπου €80 και €150 η premium έκδοση. Αυτές οι βαλίτσες μπορούν να ετοιμαστούν από την ίδια τη μαμά ή να αγοραστούν έτοιμα.

Προετοιμασία σπιτιού και μεταφορά

Η προετοιμασία ενός σπιτιού για καινούργιο μέλος της οικογένειας απαιτεί αρκετά έξοδα. Κούνια με στρώμα, πάπλωμα, σεντόνια, αλλαξιέρα, καρεκλάκι μωρού, μπανιέρα, αξεσουάρ βρεφικής φροντίδας, ασφάλειες γωνίας και πρίζας – όλα αυτά κοστίζουν περίπου €475. Στην premium έκδοση, δηλαδή με ενδοεπικοινωνία, ηλεκτρική κούνια, ηλεκτρικό θήλαστρο, έξυπνη ζυγαριά. θερμαντήρα μπουκαλιών και άλλα αξεσουάρ εξοπλισμού κοστίζει περίπου €1.578.

Η ασφαλής μεταφορά του μωρού μπορεί να μας κοστίσει έως και €1.500. Ένα καροτσάκι μεσαίας κατηγορίας 2 σε 1 με ένα κάθισμα αυτοκινήτου κοστίζει περίπου €1.000. Ένα καρότσι υψηλής ποιότητας μπορεί να μας στοιχίσει €1.500.

Οι πάνες είναι το μεγαλύτερο έξοδο της οικογένειας

Τα περισσότερα από τα έξοδα στην κατηγορία προϊόντα φροντίδας είναι οι πάνες μιας χρήσης. Αυτή η εφεύρεση από το 1950 διευκολύνει τη ζωή των γονέων, αλλά εξαντλεί επίσης τα πορτοφόλια τους. Η ετήσια προμήθεια καλλυντικών, προϊόντων καθαρισμού κ.ά. ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις οικονομικές δυνατότητές σας, θα κοστίζει από €3.726 έως €6.095.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συνιστά αποκλειστικό θηλασμό κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής του βρέφους. Ως εκ τούτου κάθε συμπληρωματικό φαγητό πρέπει να εισάγεται το νωρίτερο μετά το πρώτο εξάμηνο της ζωής. Το κόστος διατροφής σε αυτήν την περίοδο ανέρχεται σε €538, και €645 σε premium μάρκες.

Είναι πολύ δύσκολα να αντισταθούμε στον πειρασμό να αγοράσουμε ένα χαριτωμένο καπελάκι, μπλουζάκι ή βρεφικό φορμάκι για το μωρό μας. Ωστόσο, με μια λογική προσέγγιση και έξυπνες αγορές μπορούμε να ξοδέψουμε μόνο €249 για όλο το χρόνο. Οι γονείς που παραδίδονται στον πειρασμό μπορούν να ξοδέψουν περίπου €441.

Το κόστος των απαραίτητων προϊόντων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και το πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού ανέρχεται σε €3.726 το βασικό πακέτο ή €6.095 το πακέτο premium.

Ποιος μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα παιδί;

Σύμφωνα με το ΕΦΚΑ, ο μέσος μισθός στην Ελλάδα ανέρχεται σε €1.153,57. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος του βασικού πακέτου ισούται με το μισθό των 4,1 μηνών.

Συγκριτικά, στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία το ίδιο σετ ισοδυναμεί με μισθό μόνο ενός μήνα. Στην πιο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται οι μελλοντικοί γονείς στη Λευκορωσία και Ουκρανία, η οποίοι πρέπει να ξοδέψουν 8,0 και 9,1 των μηνιαίων μισθών τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Κυβέρνηση παρέχει επίδομα παιδιού, το οποίο διευκολύνει τη ζωή πολλών οικογενειών. Το ποσό του επιδόματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όπως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, αριθμό τέκνων και γονέων.

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES