Μία άλλη όψη: Φροντίζοντας τους ταξιδευτές του ουρανού εν μέσω πανδημίας, η ιδιαίτερη περίπτωση της ΑΝΙΜΑ

Guest Editors

Ένας από τους φορείς που συνέχισε αδιάκοπα τη δράση του τις ημέρες του αυστηρού lock down είναι ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ. Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, από τη στιγμή που η ΑΝΙΜΑ προσφέρει περίθαλψη σε τραυματισμένα και άρρωστα πουλιά και άλλα άγρια ζώα που καταφθάνουν στις εγκαταστάσεις της 365 μέρες το χρόνο. Το έργο της είναι σημαντικό για την προστασία της πανίδας της χώρας μας. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 2019 δέχθηκε 5.467 περιστατικά, εκ των οποίων 2.081 ήταν από την Αττική και 3.386 από την Περιφέρεια.

Μιλήσαμε με την κα Μαρία Γανωτή, Πρόεδρο του ΔΣ για τις προκλήσεις της φετινής … σεζόν, καταγράψαμε τις ιστορίες κάποιων φτερωτών ασθενών στην εποχή της καραντίνας και ρωτήσαμε για τις ανάγκες του φορέα.

Η δουλειά δεν σταματάει ποτέ, μας ανέφερε η κα Γανωτή, εξηγώντας ότι η εφαρμογή του lockdown βρήκε την ΑΝΙΜΑ στην αρχή της πιο απαιτητικής εποχής του χρόνου, καθώς η μεταναστευτική και αναπαραγωγική περίοδος των αγρίων πουλιών, που ξεκινάει τον Μάρτιο, σηματοδοτεί την κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών που καταφθάνουν στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών καθημερινά.

Ε: Πως πέρασε η ΑΝΙΜΑ τον καιρό της καραντίνας;

ΜΓ: Η ΑΝΙΜΑ πήρε μέτρα από νωρίς και ήταν έγκαιρα προετοιμασμένη για το αυστηρό lockdown. Αποκλείσαμε την είσοδο του κοινού και των εθελοντών στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών λίγες μέρες πριν επιβληθεί η καραντίνα, κάτι που ισχύει ακόμη και σήμερα, σε συνδυασμό με την αυστηρή χρήση μάσκας και γαντιών και μέσων αντισηψίας. Σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών, διαμορφώθηκε κατάλογος με το προσωπικό του φορέα που απασχολείται στο Σταθμό (6 άτομα) καθώς και με εννέα εκπαιδευμένους εθελοντές (για εξωτερικές εργασίες-μεταφορές), και λάβαμε ειδική άδεια από την Πολιτική Προστασία για να κυκλοφορούμε εντός Αττικής.  

Η κατάσταση αυτή μας δυσκόλεψε και μας δυσκολεύει ακόμα. Στην ΑΝΙΜΑ στηριζόμαστε πολύ και με ουσιαστικό τρόπο στους εθελοντές μας, για να μπορούμε να ανταποκριθούμε στα χιλιάδες περιστατικά περίθαλψης που φτάνουν στην πόρτα μας κάθε χρόνο. Μειώθηκαν πολύ οι ανθρώπινοι πόροι σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε «βροχή» από περιστατικά νεοσσών, που πέφτουν από τις φωλιές ή χάνουν τους γονείς τους και χρειάζονται τάισμα κάθε 20 με 30 λεπτά όλη την ημέρα, εκτός από τις νυχτερινές ώρες. Η μόνη ανακούφιση στην κατάσταση αυτή είναι ότι κάποιοι έμπειροι εθελοντές μας φιλοξενούν νεοσσούς στα σπίτια τους, αναλαμβάνοντας τα ταΐσματα μέχρι τα πουλάκια να καταφέρουν να σιτίζονται μόνα τους.

Ε. Μου προξενεί εντύπωση το να μας περιγράφετε την άφιξη πολλών περιστατικών, ενώ μέχρι πριν από λίγες ημέρες η χώρα ήταν σε αυστηρή καραντίνα.

ΜΓ: Όντως, αυτό είναι ένα σημείο που κι εμάς μας εξέπληξε, καθώς είχαμε κάνει την λάθος εκτίμηση ότι οι εισαγωγές θα μειώνονταν, από τη στιγμή που όλοι κλείστηκαν στα σπίτια τους. Όμως, κυρίως στην περιοχή της Αττικής, οι άνθρωποι άφησαν το αυτοκίνητο και κινούνταν με τα πόδια για μια καθημερινή άσκηση κι άρχισαν να παρατηρούν γύρω τους, με αποτέλεσμα να εντοπίζουν πολλά ζωάκια που χρειάζονταν βοήθεια. Χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο φέτος είχαμε περισσότερες εισαγωγές από τον περσινό.

Την ίδια στιγμή, είχαμε και μια κακή συνέπεια της καραντίνας. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια κατά την περίοδο του Πάσχα δεν είχαμε περιστατικά από πυροβολισμό (καθώς έχει εμπεδωθεί στον κόσμο ότι το ανοιξιάτικο κυνήγι είναι παράνομο κι απαγορεύεται), φέτος είχαμε δυστυχώς αρκετά πυροβολημένα πουλιά. Η παραβατικότητα αυτή ήταν πιο έντονη στην περιφέρεια, φαίνεται ότι για κάποιους το κυνήγι απετέλεσε  ένα είδος  «εκτόνωσης» στον εγκλεισμό της καραντίνας. Θύματα από τα σκάγια ήταν διάφορα αρπακτικά και υδρόβια προστατευόμενα είδη, όπως γερακίνες, ένας φιδαετός, ένας  πορφυροτσικνιάς, νυχτοκόρακας και μαυροκιρκίνεζο. Λάβαμε επίσης αρκετούς γλάρους και τρυγόνια (δεν είναι θηρεύσιμα την Άνοιξη).

Ε: Σήμερα με τη μετανάστευση των πουλιών ποια είναι η κατάσταση στο Σταθμό της ΑΝΙΜΑ;

ΜΓ: Κάθε χρόνο την άνοιξη και έως και τα μέσα του καλοκαιριού έχουμε πολλές εισαγωγές. Tον Μάρτιο, όταν ξεκινά η μεταναστευτική περίοδος, παραλαμβάνουμε εξαντλημένα ή τραυματισμένα πουλιά. Αμέσως μετά ξεκινά η αναπαραγωγική περίοδος των πουλιών (τέλος Απρίλη έως και Ιούνιο) κι έρχονται πάρα πολλοί  νεοσσοί – θύματα που συνήθως έχουν πέσει από τις φωλιές τους. Χελιδονάκια, σπουργιτάκια, κοτσυφάκια, που χρειάζονται πολύ συχνό τάισμα. Σκεφτείτε ότι έως τα μέσα Μαΐου είχαμε ήδη 500 εισαγωγές ενώ όλο τον Φεβρουάριο είχαμε 190, για να καταλάβετε την «εποχικότητα» της περίθαλψης. Ο Ιούνιος αναμένεται ακόμα πιο πολυάσχολος!

Η Μαρία Γανωτή κρατάει δύο μικρά κοτσυφάκια που χρειάζονται εντατικό τάισμα, τα δύο πρώτα μωρά που έφτασαν στην ΑΝΙΜΑ εν μέσω απόλυτης καραντίνας

Επειδή συνεχίζουμε να μην έχουμε εθελοντές εντός του σταθμού και για να ανταπεξέλθουμε στην περίοδο αυτή, αυξήσαμε το προσωπικό κατά 3 άτομα (από 6 σε 9 συνολικά). Όλοι όσοι εργάζονται στο Σταθμό είναι εκπαιδευμένοι και έχουν αυτοδεσμευτεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κοινωνικές τους επαφές, για να αποτρέψουμε τυχόν κρούσμα. Πιστεύω ότι όλο το καλοκαίρι θα συνεχίσουμε έτσι. Το κοινό όμως μπορεί πάντα να μας φέρνει τραυματισμένα πουλιά ή ζωάκια και τα παραλαμβάνουμε από την είσοδο (ώρες λειτουργίας 9:00 – 17:00), τηρώντας όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Ε: Εκτός από άγρια πουλιά, υπάρχουν και θηλαστικά που περιθάλπει η ΑΝΙΜΑ;

ΜΓ: Φυσικά. Για παράδειγμα αυτή την εποχή έχουμε δύο μικρά αλεπουδάκια, σκατζοχοιράκια (μωρά κι ενήλικες, τραυματίες ή με ασθένειες).

Ε. Ήρθε η στιγμή να γνωρίσουμε ορισμένους από τους ασθενείς αυτής της περιόδου:

Νεαρός φιδαετός, κατέφτασε πέρσι στην ΑΝΙΜΑ μωρό, μόλις είχε βγει από το αυγό. Έχει κάποιο θέμα και δεν μπορεί να πετάξει, άρα δεν μπορεί να επιστρέψει στη φύση διότι δεν θα είχε καμία πιθανότητα επιβίωσης. Φιλοξενείται στους μεγάλους κλωβούς επανένταξης – εκγύμνασης που έχουμε στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους. Έχει κερδίσει τον τίτλο της «Μασκότ της ΑΝΙΜΑ»!

Μωρό Χουχουριστής, το πρώτο που παρέλαβε η ΑΝΙΜΑ φέτος.

Έχει πλέον μεγαλώσει και θα φιλοξενηθεί άλλους 2-3 μήνες στους κλωβούς εκγύμνασης στο Βοτανικό Κήπο Διομήδους, μέχρι να μεγαλώσει επαρκώς για να επιστρέψει στην φύση.

Αλεπουδάκι ενός μηνός, που έφτασε στην ΑΝΙΜΑ από το Αγρίνιο, σοβαρά αφυδατωμένο και ταλαιπωρημένο. Δίνεται αγώνας για να καταφέρει να συνέλθει, να μεγαλώσει και να επιστρέψει στη φύση.

Η στιγμή της απελευθέρωσης ενός Φιδαετού, στα Τζουμέρκα στις αρχές Μαΐου, μετά από 15νθήμερη περίθαλψη. Είχε φτάσει στην ΑΝΙΜΑ, εντός καραντίνας, με βαριά συμπτώματα δηλητηρίασης από μόλυβδο (ένα ενδεχόμενο είναι να σιτίστηκε με πουλί που είχε δεχθεί σκάγια). Για τη σωτηρία του στήθηκε μια σκυταλοδρομία, με τη συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων (όπου εντοπίστηκε), του Δασαρχείου Ιωαννίνων και ειδικότερα του κ. Ρήγα Τσιακίρη που επικοινώνησε με την ΑΝΙΜΑ και φρόντισε το πουλί να ταξιδέψει με το μοναδικό ΚΤΕΛ που θα έφτανε στην Αθήνα εκείνη την ημέρα. Σημαντική η συνδρομή και των ανθρώπων στα ΚΤΕΛ που δέχθηκαν να βοηθήσουν καθώς και του Κέντρου Δηλητηριάσεων (εντός του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαϊας Κυριακού) που μας παραχώρησε το αντίδοτο για τη δηλητηρίαση. Τέτοια περιστατικά αποδεικνύουν ότι για την προστασία της άγριας ζωής απαιτείται η καλή συνεργασία διαφόρων φορέων, εθελοντικών οργανώσεων και πολιτών, αλλιώς δεν μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα.

 

Ε: Ποιες είναι οι ανάγκες της ΑΝΙΜΑ αυτή την εποχή;

ΜΓ: Η οικονομική υποστήριξη της δράσης μας αποτελεί πάντα ένα ζητούμενο, καθώς δεν στηριζόμαστε σε κρατικές επιχορηγήσεις. Είμαστε ευγνώμονες που κατά τη διάρκεια της καραντίνας είχαμε πολλές μικροδωρεές από τους ανθρώπους που φέραν ζώα στην πόρτα μας και είδαν τη δουλειά μας από πρώτο χέρι. Όμως οι ανάγκες είναι πολλές και αυτή την εποχή αφορούν πρωτίστως στο αυξημένο κόστος για τη μισθοδοσία του προσωπικού και για την περίθαλψη των πολλών περιστατικών που καταφθάνουν καθημερινά. Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ένα ευχαριστώ τόσο για τις δωρεές σε είδος που λαμβάνουμε συχνά (πχ υλικά απαραίτητα για τη νοσηλεία των πουλιών και τροφές), όσο και για την εθελοντική συνδρομή κτηνιάτρων για χειρουργεία, νεκροψίες κλπ. Ο κ. Αχιλλέας Ακρίβος (που συμμετέχει και ως Αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΝΙΜΑ), η Δρ. Αναστασία Κομνηνού και ο ειδικευόμενος κτηνίατρος Γρηγόρης Μαρκάκης είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της εθελοντικής προσφοράς κτηνιάτρων. Έχουμε επίσης πολλούς εθελοντές που συνδράμουν για σειρά εργασιών (παραλαβές περιστατικών από ΚΤΕΛ, λιμάνια κλπ, αγορές υλικών περίθαλψης και σίτισης των πουλιών, ταΐσματα κλπ.) που χωρίς αυτούς τα πράγματα θα ήταν πολύ δύσκολα. Η σημερινή περίοδος, όπου οι εθελοντές δεν εισέρχονται εντός του Σταθμού, μας το αποδεικνύει!

21 Απριλίου 2019: Νεαροί Εθελοντές μεταφέρουν σε κουτιά τα πουλιά που θα απελευθερωθούν στη φύση, στο Αισθητικό Δάσος της Καισαριανής, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας γιορτής της ΑΝΙΜΑ, σε συνεργασία με τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών.

 21 Απριλίου 2019: Η στιγμή της αναχώρησης για μια Γερακίνα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας γιορτής της ΑΝΙΜΑ, σε συνεργασία με τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών στο Αισθητικό Δάσος της Καισαριανής. Μια στιγμή μαγική που παρακολούθησαν μικροί και μεγάλοι, κάνοντας την απαραίτητη σιωπή για να μην τρομάξουν τα πουλιά.

 

Η ΑΝΙΜΑ χρειάζεται την υποστήριξή μας
για να συνεχίσει να προστατεύει την Άγρια Ζωή της χώρας μας!

Μενελάου 134, Καλλιθέα 17676

210 9510075 και 6972 664675,
[email protected]  και  [email protected]

Για Περισσότερες Πληροφορίες:

https://www.wild-anima.gr/    

https://www.facebook.com/anima.gr/

 

Για την κατάθεση δωρεών τραπεζικά:  (Δικαιούχος: Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής)

EUROBANK: GR46 0260 0520 0002 101 0115 2035

BIC: ERBKGRAA

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: GR79 0172 0370 0050 3705 5201 578

BIC: PIRBGRAA

 

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΟΨΗ

  • Σε μια εποχή όπου τα fake news διασπείρονται συχνά, συνειδητά ή κατά λάθος, και δυστυχώς γίνονται viral…
  • Σε μια εποχή που ακούγονται και γράφονται πολλές απόψεις για κάθε θέμα, από ανθρώπους που πιθανώς δεν έχουν καμία ουσιαστική γνώση ή/και εμπειρία σε αυτό…
  • Σε μια εποχή όπου τα ζητήματα είναι πολύπλοκα κι ο «θόρυβος» γύρω από αυτά μεγάλος, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να εντοπίσουμε την ουσία και τα πραγματικά δεδομένα…

… το 4moms.gr αφήνει τα μολύβια κάτω και πατάει το πλήκτρο “rec” στο μαγνητοφωνάκι του.

Η Έλλη Παπαδοπούλου (*), μέσα από τη στήλη «Μια άλλη όψη» εντοπίζει και συνομιλεί με ανθρώπους που έχουν βαθιά γνώση και εμπειρία σε ένα θέμα, οι οποίοι συχνά έχουν πραγματικά «αφιερώσει» τη ζωή τους σε αυτό. Καταγράφει τη δική τους πορεία, οπτική, μαρτυρία και αλήθεια. Ζητούμενο, το να παρουσιάζει τις πραγματικές διαστάσεις θεμάτων της επικαιρότητας, και όχι μόνο. Στόχος, το να κινητοποιεί και να εμπνέει, ώστε να κάνουμε μια αλλαγή, μια νέα αρχή ή και μια υπέρβαση, στη ζωή και στα ενδιαφέροντά μας!

 

*Η Έλλη Παπαδοπούλου είναι Senior Consultant για έργα στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής προσφοράς.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έλλη Παπαδοπούλου
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES