Τι γίνεται με τον ύπνο των παιδιών όταν είναι άρρωστα

Παιδιά

4moms team , 27-05-2020

Εκτός από τον Covid-19 υπάρχουν κι άλλοι ιοί που κυκλοφορούν αυτήν την περίοδο και είναι πιθανό τα παιδιά μας να νοσήσουν. Όσο το παιδί κοιμάται αρκετές ώρες, είναι ξεκούραστο και τρέφεται με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, τόσο πιο ενισχυμένο είναι το ανοσοποιητικό του σύστημα. Το αποτελεσματικότερο μέτρο προφύλαξης για τον κορωνοϊο αλλά και άλλες ιώσεις είναι το καλό πλύσιμο των χεριών και η τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Ο ύπνος παίζει κι αυτός έναν μεγάλο ρόλο στο ανοσοποιητικό του καθώς αν ένα παιδί είναι άυπνο και κουρασμένο έχει πιο εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Τα παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι καλό να κοιμούνται πριν τις 20:00. Αν κοιμούνται το μεσημέρι, τότε η καλύτερη ώρα είναι πριν τις 13:00 και για τον βραδινό ύπνο τους, η ώρα μεταξύ 21:00 -21:30.

Τι γίνεται όμως όταν είναι άρρωστο;

Η Από τη Μαίρη Λαγού – Πατρικίου, διεθνώς πιστοποιημένη  παιδιατρική σύμβουλο ύπνου, μέλος του IACSC, γράφει στο shape.gr:

Εάν το παιδί έχει ήδη μάθει να κοιμάται αυτόνομα στο δωμάτιό του, μια ίωση μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Προσπάθησε να διατηρήσεις τις συνήθειες στον ύπνο όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ παράλληλα επίτρεψε και κάποια ευελιξία.

Για παράδειγμα, εάν το παιδί σου έχει απογαλακτίσει πρόσφατα το νυχτερινό γεύμα, απόφυγε να του δώσεις γάλα τη νύχτα εκτός εάν κάνει εμετό ή έχει υψηλό πυρετό και δεν παίρνει άλλα υγρά. Σε αυτή την περίπτωση, η προσφορά του μητρικού γάλακτος ή φόρμουλας (κατά το πρώτο έτος της ζωής) τη νύχτα μπορεί να έχει νόημα, αλλά πρέπει να καταβάλλεις κάθε προσπάθεια να μην αφήσεις το παιδί σου να κοιμηθεί κατά τη σίτιση. Όταν τελειώσουν τα συμπτώματα,συνήθως σε 1-3 ημέρες, θα πρέπει να επιστρέψεις στις συνήθειες σας.

Ομοίως, αν το παιδί σου πρόσφατα έμαθε να κοιμάται μόνο στο δωμάτιό του αλλά μπορεί να έχει πυρετό, θα πρέπει να πας αμέσως στο δωμάτιό του αν ξυπνήσει και κλαίει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εάν έχει ένα τεράστιο χαμόγελο όταν μπεις στο δωμάτιο, μπορείς να υποθέσεις ότι είναι καλά, να το χαϊδέψεις γρήγορα και να φύγεις ξανά.

Αλλά αν κλαίει και είναι ζεστό στην αφή, φυσικά θα πρέπει να βγάλεις από την κούνια/κρεβατάκι και να παρακολουθήσεις τον πυρετό του. Ακολούθησε τις οδηγίες του παιδιάτρου για τη χορήγηση αντιπυρετικού και φρόντισε το μικρό σου μέχρι να αισθανθεί καλύτερα.

Προσπαθήστε να το βάλεις πίσω στο κρεβατάκι του ξύπνιο αλλά νυσταγμένο. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, δεν πειράζει. Απλά ξανάρχισε τις καλές σας συνήθειες το συντομότερο δυνατό όταν αισθάνεται το παιδί καλύτερα. Μπορεί να χρειαστούν μερικές μέρες αλλά με συνέπεια, μόλις γίνει καλά, θα επανέλθει στις καλές του συνήθειες.

Εάν έχεις κάποιες ανησυχίες ότι το παιδί σου δυσκολεύεται να αναπνεύσει, μην το αφήσεις μόνο του. Κάλεσε αμέσως παιδίατρο. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα σε καθησυχάσει από το τηλέφωνο ή θα σου δώσει συγκεκριμένες οδηγίες.

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES