Η πανδημία πλήττει σημαντικά τα δικαιώματα των παιδιών

Γενικώς & Αορίστως

4moms team , 27-05-2020

Σοβαρά πλήττονται τα δικαιώματα των παιδιών σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊου. Όπως δημοσίευση σε έκθεσή της η ΜΚΟ KidsRights, αυξάνονται οι κίνδυνοι της εξαναγκαστικής εργασίας αλλά και εξαναγκαστικών γάμων.

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και τα μέτρα που έλαβαν κυβερνήσεις για να αποτρέψουν την εξάπλωση της ασθένειας «έχουν καταστροφικό αντίκτυπο για πολλά παιδιά», αναφέρει στην έκθεσή της η ΜΚΟ KidsRights.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που δημοσίευση η οργάνωση που έχει έδρα το Άμστρενταμ:

«Αυτή η κρίση ακυρώνει χρόνια προόδου που είχε επιτευχθεί όσον αφορά την ευημερία των παιδιών. Το κλείσιμο των σχολείων ειδικά κατέστησε τους νέους «πολύ ευάλωτους» στην εξαναγκαστική εργασία και στους παιδικούς γάμους, κατήγγειλε η KidsRights.

Η πίεση που υφίστανται τα συστήματα υγείας έβαλε εξάλλου τέλος σε πολλά προγράμματα εμβολιασμού εναντίον ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα και η ιλαρά, εγείροντας τεράστιο κίνδυνο να καταγραφεί «κορύφωση της παιδικής θνησιμότητας, με εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον θανάτους».

Σύμφωνα με την KidsRights, η αναστολή των εκστρατειών εμβολιασμού εναντίον της ιλαράς σε τουλάχιστον 23 χώρες πλήττει μέχρι στιγμής πάνω από 78 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 9 ετών και κάτω.

Το να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών είναι «κατά συνέπεια πιο απαραίτητο παρά ποτέ», υπογραμμίζει ο ιδρυτής και πρόεδρος Μαρκ Ντούλαρτ.

Η έκθεση KidsRights Index 2020  κατατάσσει 182 χώρες ανάλογα με το επίπεδο προστασίας αυτών των δικαιωμάτων. Η Ισλανδία κατατάσσεται στην πρώτη θέση της ετήσιας κατάταξης, η οποία βασίζεται σε δεδομένα του ΟΗΕ, ακολουθούμενη από την Ελβετία και τη Φινλανδία. Το Τσαντ, το Αφγανιστάν και η Σιέρα Λεόνε μοιράζονται την τελευταία θέση.

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES