Ο Ιός Κοξάκι συγκαταλέγεται στο γένος των εντεροιών. Πήρε το όνομά του καθώς εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1948 σε ανθρώπινα περιττώματα στην πόλη Coxsackie στην Αμερική και ο ιός απομονώθηκε απο τον G. Dalldorf.

Υπάρχουν πολλοί Κοξάκι αλλά ο Κοξάκι τύπου Α είναι ο πιο γνωστός ανάμεσα στους γονείς. Εμφανίζεται με επώδυνες φλύκταινες σε χέρια, πόδια, παλάμες και φάρυγγα, ενώ άλλες μορφές του συμπεριλαμβάνουν αιμορραγική επιπεφυκίτιδα και μόλυνση του λαιμού με φουσκάλες.

Είναι πιθανό να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πονόλαιμος, υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος και ναυτία. Όμως, πολλά παιδιά δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα.

Περιστασιακά, ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερες λοιμώξεις όπως μυοκαρδίτιδα, ιογενής μηνιγγίτιδα και εγκεφαλίτδα.

Τα νεογνά μπορεί να μολυνθούν από τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά τη γέννηση και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη σοβαρής λοίμωξης, συμπεριλαμβανομένης της μυοκαρδίτιδας, της ηπατίτιδας και της μηνιγγοεγκεφαλίτιδας (φλεγμονή του εγκεφάλου και των μηνίγγων ταυτόχρονα). Στα νεογέννητα, τα συμπτώματα μπορούν να αναπτυχθούν μέσα σε 2 εβδομάδες μετά τη γέννηση.

Πως μεταδίδεται

Ο ιός μεταδίδεται από το ένα παιδί στο άλλο και είναι συχνότερος σε βρέφη και παιδιά κάτω ν των 5 ετών. Το σχολείο, ο παιδικός σταθμός αλλά και η κατασκηνώσεις είναι από τα πιο συνηθισμένα μέρη που το παιδί μπορεί να κολλήσει. Αν νοσήσει, τότε ο ιός είναι άκρως μεταδοτικός κατά την πρώτη εβδομάδα.

Πρόληψη

Όπως με κάθε κοινό ιό, το πλύσιμο των χεριών παίζει καθοριστικό ρόλο.

Αντιμετώπιση

Ανάλογα με τον τύπο της λοίμωξης και τα συμπτώματα, ο γιατρός του παιδιού μπορεί να συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή, για να κάνει το παιδί να αισθανθεί πιο άνετα. Ωστόσο, επειδή τα αντιβιοτικά λειτουργούν μόνο ενάντια στα βακτήρια, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση μιας μόλυνσης από τον ιό Κοξάκι.

Τα περισσότερα παιδιά με μια απλή λοίμωξη από τον ιό  αναρρώνουν πλήρως μετά από μερικές ημέρες χωρίς να χρειάζεται καμία θεραπεία. Ένα παιδί που έχει πυρετό χωρίς άλλα συμπτώματα θα πρέπει να ξεκουραστεί στο κρεβάτι, ή να παίζει ήσυχα σε εσωτερικούς χώρους. Μην ξεχνάτε να του δίνετε άφθονα υγρά, για να αποφευχθεί η αφυδάτωση.

Καλέστε τον γιατρό σας ώστε να σας καθοδηγήσει κατάλληλα σχετικά με την αντιμετώπισή του και την ανακούφιση από τα συμπτώματα.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES