Αυτοσχέδια μάσκα: Το πιο κατάλληλο υλικό και πως να την πλένουμε

Υγεία

4moms team , 18-05-2020

Ο λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, έδωσε οδηγίες σχετικά με τις αυτοσχέδιες μάσκες. Ήδη από χθες, το κάλυμμα του προσώπου μας είναι υποχρεωτικό σε κλειστούς χώρους και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ο ειδικός τόνισε πως είναι ένα από τα βασικά μέτρα που πρέπει να τηρούνται μαζί με την απόσταση ασφαλείας και την υγιεινή των χεριών.

Όπως ανέφερε, δε θα πρέπει να επιλέγονται μάσκες με βαλβίδα εκπνοής, γιατί μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη διασπορά του ιού, καθώς αυτός ο τύπος μάσκας χρησιμοποιείται μόνο από υγειονομικούς υπαλλήλους «για συγκεκριμένο σκοπό».  

Η Επιτροπή έχει εγκρίνει λεπτομερείς οδηγίες για το πως μπορεί κανείς να φτιάξει μια αυτοσχέδια μάσκα, κατά προτίμηση από βαμβακερό ύφασμα σε ποσοστό 100% με πυκνή ύφανση.

Όπως είπε, οι μάσκες αυτές θα πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και σαπούνι ή στο πλυντήριο στους 60 βαθμούς Κελσίου, και αφού στεγνώσουν να σιδερώνονται πριν ξαναφορεθούν.  

Πλύσιμο χεριών πριν την φορέσουμε  

 Πάντα θα πρέπει να εφαρμόζεται η υγιεινή των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας καθώς και πριν και μετά την αφαίρεσή της. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να πιάνουμε την εξωτερική επιφάνεια των μασκών, και θα πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως δυνητικά μολυσμένη.   

 Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων τονίζει πως είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και σε κάθε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η τήρηση της απόστασης ασφαλείας 1,5-2 μέτρων. 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES