Τα 7 μυστικά για ένα τέλειο ριζότο

Μαγειρευουμε

4moms team , 13-05-2020

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά της για το τέλειο ριζότο. Μέσα από το argiro.gr, δίνει τις πολύτιμες συμβουλές της για ένα από τα πιο ιδιαίτερα αλλά και εύκολα γεύματα. Είναι έτοιμο σε λιγότερο από μισή ώρα, όμως έχει κάποια μυστικά ώστε να είναι άκρως πετυχημένο και να μη «λασπώσει».

Με τι ρύζι γίνεται το ριζότο;

Αγοράστε το κατάλληλο ρύζι για ριζότο, δηλαδή μικρόκκοκο και φαρδύ, με μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο. Το ρύζι για ριζότο έχει την ιδιότητα να αποβάλλει σιγά σιγά, κατά το μαγείρεμα, το άμυλο και αυτή η συμπεριφορά να δημιουργεί την κρεμώδη υφή. Πιο γνωστές ποικιλίες για ριζότο είναι οι arborio, carnaroli, vialone nano.

-Τα απαραίτητα εργαλεία για το μαγείρεμα του ριζότου είναι ένα σκεύος με χοντρή βάση και μία ξύλινη φαρδιά κουτάλα.

-Το σοτάρισμα του ρυζιού με βούτυρο ή λάδι ή συνδυασμό και των δύο, μέχρι το ρύζι να γίνει σχεδόν διάφανο για περίπου 30 δευτερόλεπτα, βοηθάει στο να ζεσταθεί πιο γρήγορα ο κόκκος ρυζιού, να  λαδωθεί εξωτερικά και έτσι να αποβάλλει σταδιακά το άμυλό του. Επιπλέον, βγάζει και τα γήινα μαγικά του αρώματα, που από ποικιλία σε ποικιλία διαφέρουν.

Ποιά είναι η σωστή αναλογία ρύζι νερό για ριζότο;

Η προσθήκη των υγρών πρέπει να γίνεται σταδιακά. Συνήθως χρησιμοποιούμε ζεστό ζωμό κότας, κρέατος ή θαλασσινών. Κάθε φορά που το ριζότο απορροφάει τα υγρά του ρίχνουμε ζωμό και συνεχίζουμε το ελαφρύ ανακάτεμα. Με αυτό τον τρόπο, βοηθάμε να γίνει το σωστό χείλωμα και να έχουμε ως αποτέλεσμα αυτή τη ζηλευτή, μοναδική κρεμώδη υφή. Συνήθως, η σωστή αναλογία είναι 1 προς 3 με 3 ½ , ανάλογα με την ποικιλία ρυζιού και τη δύναμη του βρασμού.

-Μην ξεχνάτε, ακόμα, ότι στο ριζότο, πρέπει να είναι σιγανό το βράσιμο και τακτικό, αλλά όχι συνεχές το ανακάτεμα.

– Λίγο βούτυρο και λίγη φρεσκοτριμμένη και ψιλοτριμμένη παρμεζάνα είναι απαραίτητα στο τελικό στάδιο, ώστε η υφή να είναι κρεμώδης και βελούδινη.

– Προσέξτε την υφή του ριζότου όταν το αποσύρετε από τη φωτιά. Πρέπει να είναι al dente -δηλαδή να κρατάει στο κέντρο-, γιατί συνεχίζει και ψήνεται για τα επόμενα 3 λεπτά με τη θερμότητα που έχει αναπτύξει. Τότε είναι που απορροφάει όλη την κρέμα του και γίνεται κολλώδες και γι αυτό σερβίρεται αμέσως.

 

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES