Ένα baby boom περιμένουμε τα Χριστούγεννα εξαιτίας της καραντίνας

Εγκυμοσύνη - Βρέφη

4moms team , 06-05-2020

Ένα baby boom αναμένεται να γίνει κοντά τις γιορτές, για το οποίο θα «ευθύνεται» η καραντίνα. Τα ζευγάρια, κυρίως τα νεότερα σε ηλικία, πέρασαν αρκετό χρόνο μαζί γι αυτές τις 42 ημέρες της καραντίνας.  Όπως όλα δείχνουν, ετοιμαζόμαστε για ένα παγκόσμιο baby boom από τις γιορτές έως και τον Φεβρουαρίου.

Όπως επισημαίνει στους «New York Times» και η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του πανεπιστημίου του Berkeley, Jennifer Johnson-Hanks, σε περιόδους υψηλού στρες ή ακόμη και όταν η θνησιμότητα αυξάνεται «μερικές φορές αυξάνεται επίσης η γονιμότητα». Το έχουμε δει να συμβαίνει αυτό αρκετές φορές κατά το παρελθόν. Όταν υπάρχει υπαρξιακό άγχος που συνδέεται με την ίδια την επιβίωση, ο άνθρωπος θέλει να αναπαραχθεί.

Μάλιστα, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου καταγράφηκε κατακόρυφη αύξηση των γεννήσεων, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στις υπόλοιπες χώρες της Δύσης.

Τότε άλλωστε, δημιουργήθηκε και ο όρος baby boom (έκρηξη βρεφών), για να περιγράψει τις αθρόα έλευση βρεφών της περιόδου 1946 – 1964. Μάλιστα στην Αμερική γεννιόταν ένα παιδί κάθε 7 δευτερόλεπτα.

Όπως αναφέρει το newsbeast, αρκετά ενδιαφέρουσα επ’ αυτού είναι και η μελέτη με τίτλο «Το φαινόμενο της γονιμότητας της καταστροφής: Οι γεννήσεις του τυφώνα στις ΗΠΑ» που πραγματοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 2000 με σκοπό τη διερεύνηση της σύνδεσης μεταξύ των προειδοποιήσεων για τυφώνα και του ρυθμού γεννήσεων στις επηρεαζόμενες περιοχές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κοινωνικής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου του Σικάγο Richard W. Evans, η μελέτη αυτή εντόπισε ένα μικρό αλλά στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα: ύστερα από προειδοποιήσεις τροπικής καταιγίδας χαμηλού επιπέδου διαπιστώθηκε ότι για κάθε 24 ώρες που μια κομητεία ήταν σε συναγερμό ακολουθούσε αύξηση 2% στις γεννήσεις.

Έτσι,  περίπου εννέα μήνες από σήμερα (ή και λιγότερο λογικά) θα έχουμε κι εμείς από τα ελληνικά μαιευτήρια απτά στατιστικά στοιχεία για την επιρροή της καραντίνας στις γεννήσεις.

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES