Την Βάλια Κυριαζή-Μώραλη την γνωρίζω χρόνια, πάντα με εντυπωσίαζε το ατίθασο πνεύμα της, η ενέργεια της, o δυναμισμός της και η μαχητικότητα που έδειχνε με ότι καταπιανόταν!

Όταν έγινε μητέρα το “τερμάτισε” και είμαι σίγουρη ότι αμέτρητες φορές ο Πέτρος και η Γιολάντα -τα παιδιά της- θα της έχουν πει “Μαμά δεν αντέχουμε άλλο παιχνίδι σταμάτα!!”

Κάπως έτσι λοιπόν λειτουργεί και στην καραντίνα η αεικίνητη Βάλια, την οποία παρακολουθώ να μαγειρεύει πρωτότυπες συνταγές παρέα με τα παιδιά της, να φυτεύουν μαζί γλαστράκια, να στήνουν φρούρια στο σαλόνι, να διοργανώνει οικογενειακές βραδιές με επιτραπέζια παιχνίδια και αναρωτιέμαι:

“Που βρίσκεις τόση ενέργεια και διάθεση Βάλια Κυριαζη; “Μήπως πρέπει να μοιραστείς τα μυστικά σου στο 4moms.gr;

1. Ποιο πράγμα διαπίστωσες ότι τώρα με την καραντίνα σου έλειπε πιο πολύ;

Είμαι άνθρωπος που βρίσκει πάντα τρόπους μέσα από τις δυσκολίες της ζωής να διατηρώ το χαμόγελό, την θετική μου σκέψη προσαρμόζοντας την καθημερινότητα μου αλλά και την ψυχολογία μου ανάλογα..Όμως αν μου έλεγες κάποιους μήνες πριν ότι δεν θα μπορούσα να αγκαλιάσω την μητέρα μου και ότι θα χρειαζόμουν “ειδικό χαρτί” για να βγω,  θα σου έλεγα ότι βλέπεις πολλά έργα επιστημονικής φαντασίας! Και κάπως έτσι δεν το βιώνουμε όλοι; Σαν  μια ταινία στην οποία εμείς είμαστε οι πρωταγωνιστές και οι υπεύθυνοι για το τέλος της. Όμως αυτή  η στέρηση των αγαπημένων μου προσώπων με έκανε πιο εκδηλωτική ως προς τα συναισθήματα μου. Λέω και δείχνω -έστω και από απόσταση- το πόσο μου λείπουν και πόσο τους αγαπώ. Μου λείπει και η δουλειά μου. Οι συνάδελφοι άλλα και φίλοι μου. Ο χώρος, το Red Swim Academy στο στάδιο Καραϊσκάκη. Δεν είναι ένα απλό κολυμβητήριο αλλά ένα περιβάλλον ξεχωριστό τόσο για τους μεγάλους όσο και για τους μικρούς. Περνάω εκεί αρκετές ώρες διδάσκοντας aqua yoga και έχουμε χτίσει μαζί μαθητές και εργαζόμενοι με πολύ αγάπη την ομάδα που με κρατάει ή με κρατούσε μέχρι τώρα σε μια δημιουργική  εγρήγορση.. 

2. Μετά από όλα αυτά που περνάμε η ζωή μας θα είναι ίδια;

 Ξέρεις, μετά από χρόνια ξεκίνησα να γράφω… Καθημερινά σε ένα χαρτί, με τον παραδοσιακό τρόπο, κρατάω ζωντανές καταγράφοντας  αυτές τις στιγμές για να μην τις ξεχάσω ποτέ. Δεν θα πρέπει όταν όλα αυτά τελειώσουν να είμαστε οι ίδιοι άνθρωποι. Έχουμε έρθεί όλοι πιο κοντά στον εαυτό μας και ο χρόνος έχει σταματήσει για να μας υπενθυμίζει πόσα είχαμε ξεχάσει. Κάποιες οικογένειες δυστυχώς μπορεί να έχουν χάσει κάποιον αγαπημένο τους. Με ξεπερνάει το ότι έχουμε γίνει αριθμοί κρουσματων και  εκλιπόντων. Πως να είμαστε οι ίδιοι; Η ζωή μας σήμερα πρέπει να γίνει κάτι σαν οδηγός μιας καλύτερης και πιο ουσιαστικής καθημερινότητας για αύριο.  Αναπροσαρμόζουμε τις ανάγκες μας. Το πιο απλό δες…Πλένουμε τα  χέρια μας πιο συχνά! Βοηθάμε τους συνανθρώπους μας, χειροκροτάμε τους γιατρούς μας και αναγνωρίζουμε την μάχη που δίνουν και φ υσικά δίνουμε περισσότερο χρόνο στα αγαπημένα μας πρόσωπα.

3. Τι είναι αυτό που σε εκνευρίζει περισσότερο στην καθημερινή ρουτίνα;

Αισθάνομαι αρκετά ώριμη ώστε να μπορώ να διαχειριστώ τον οποιοδήποτε εκνευρισμό! Δεν μου επιτρέπω να φορτίζω με τα δικά μου νεύρα τα μέλη της οικογένειας μου. Ισως και μέσα από την ενασχόλησή μου με τη Yoga να έχω μάθει να κάνω παύση, να αναπνέω και να φέρνω τα πράγματα εκεί που θέλω να είναι. Ξέρεις, με την πρωτοφανή αυτή κατάσταση που βιώνουμε ο οργανισμός μας βρίσκει τρόπους τελικά να αμυνθεί! Νιωθω σήμερα περισσότερο από ποτέ πως θέλω να είμαι η πιο καλή πλευρά του εαυτού μου! Εχω τόσα να δώσω και  προσπαθώ να το κάνω! Εμψυχώνω συχνά έστω και από το τηλέφωνο κάποιον δικό μου που το χρειάζεται! Εχω βγάλει μια απίστευτη ενέργεια και την διοχετεύω όπου και όπως μπορώ. Φυσικά όταν έρθει η νύχτα χρειάζομαι κι εγώ μια αγκαλιά και είμαι τυχερή που την έχω.
 

4. Τι είναι αυτό που χαίρεσαι περισσότερο στην καθημερινή ρουτίνα;

 Χαίρομαι που στο καθημερινό μου “ραντεβού” με τον αξιόλογο κύριο Τσιόδρα, διαπιστώνω πόσο καλά τα έχουμε καταφέρει! Αν συνεχίσουμε έτσι θα νιώθουμε ξανά υπερήφανοι που κερδίσαμε – με απώλειες βέβαια- αυτή την μάχη. Σε ότι αφορά την δική μου ρουτίνα είναι πολλά αυτά που χαίρομαι. Πρώτα απ’ όλα τα παιδιά μου και τον άντρα μου. Έχουμε τόσο χρόνο μαζί και με το σύνθημα “κάνε την κάθε μέρα τους ξεχωριστή” , απολαμβάνω να τους κάνω ευτυχισμένους! Δεν είναι πάντα εύκολο, όμως ό,τι δίνεις παίρνεις.Υπάρχουν και στιγμές που η υπομονή χάνεται κι εκεί χρειάζεται ο ένας να βοηθήσει τον άλλον για να κρατηθούν οι ισορροπίες.
Άκουσα ένα παιδάκι πρόσφατα να λέει γλυκά στους γονείς του πως εκείνο έφτιαξε τον κορωνοιο για να τους βλέπει πιο πολύ. Δεν είναι απίστευτο αυτό; Απολαμβάνω να παίζω μαζί τους, να τους αιφνιδιάζω με ιδέες και να μοιραζόμαστε τόσα πολλά. Ελειψα μια μόνο ημέρα για 3 ώρες προκειμένου να πάω τρόφιμα και φάρμακα στην μητέρα μου και έπαθα στερητικό! Δεν νιώθω εγκλωβισμένη άλλα πολύ ευλογημένη που είμαι εδώ, είμαι σπίτι μου, είμαι καλά και μπορώ να προσφέρω.
 
 
 

5. Θα ήθελες να μας περιγράψεις ένα 24ωρο με τα παιδιά;

Δεν θα σε φτάσει ο χώρος! Πρώτα από όλα ξυπνάμε πιο αργά. Αυτό είναι κάτι που το συνήθισα πολύ εύκολα! Φτιάχνουμε τα πρωινά μας και συνήθως βάζουμε αθλητικά ρούχα και ξεκινάμε για περίπου μια ώρα γυμναστική! Αν και η όρεξη μας για φαγητό είναι σε πολύ καλή διάθεση φροντίζω να μαγειρεύω σωστά δίνοντας στα παιδιά τα στοιχεία αυτά που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό τους. Είμαστε ό,τι τρώμε! Το φαγητό αποτελεί για εμάς διασκέδαση μιας και στα περισσότερα γεύματα υπάρχει συμμετοχή από όλους μας! Μετά, τα παιδιά ασχολούνται με τα διαβάσματα τους και το μεσημέρι πια κάνουμε διάλειμμα είτε για ύπνο είτε για να δούμε κάποια ταινία η κάποια  θεατρική παράσταση. Η μουσική από νωρίς ηχεί σε όλο το σπίτι. ¨Οταν επιστρέψει και ο μπαμπάς τότε οι παλμοί ανεβαίνουν. Παιχνίδια επιτραπέζια, βόλτα με τα σκυλιά, κατασκευές και χειροτεχνίες , ποδόσφαιρο ακόμα και μες το σπίτι(!) και τόσα πολλά που για να τα προλάβουμε βάζουμε ημερήσιο πρόγραμμα. Κανουμε  face time calls με γιαγιάδες, θείες, ξαδέρφια και συμμαθητές και έχουμε βάλει και την κηπουρική στην ζωή μας παρατηρώντας κάθε μέρα τους καρπούς μας να μεγαλώνουν. Τα παιδιά συνεργάζονται πολύ όσο βλέπουν εμάς σε καλή διάθεση! Ακόμα και όταν μεταξύ τους μαλώνουν νομίζω ότι το κάνουν για να σπάσουν λίγο την ρουτίνα τους. Ετσι για να μας… ζουζουνίζουν και μετά να γίνεται  κυνηγητό με πολύ γαργάλημα και γέλια! Εχω ανακαλύψει τόσους θησαυρούς μέσα στο σπίτι μας. Πράγματα κρυμμένα σε βιβλιοθήκες, σε κουτιά, σε ντουλάπια και τα αξιοποιούμε όλα. Πραγματικά προσπαθούμε κάθε  ημέρα να μην μοιάζει με την προηγούμενη.

6. Έχετε βγει καθόλου έξω; Βγαίνετε σε καθημερινή βάση;

Ο άντρας μου παίρνει τα παιδιά κάποια απογεύματα και πηγαίνουν μαζί βόλτα τα σκυλιά μας (τα οποία έχουν ξεθεωθεί). Εγώ συνήθως την ίδια ώρα βγαίνω για τρέξιμο γιατί κατά τ΄αλλα δεν βγαίνω καθόλου. Ψωνίζω on line κι αυτό γιατί με αγχώνει ο συνωστισμός και δεν μπορώ εύκολα να προσαρμοστώ στην ιδέα ότι θα δω τον γείτονα η κάποιο γνωστό και θα πρέπει να κρατήσω μαζί του αποστάσεις. Εχω κλειστεί ως προς αυτό και επειδή ζω στον Πειραια που είμαστε σαν ένα μικρό- μεγάλο χωριό αυτό το συναίσθημα που βρισκόμαστε όλοι κάθε μέρα και γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον και χαιρετιόμαστε κτλ. τώρα δεν το βιώνω και μου λείπει. Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούσα με ένα  ηλεκτρικό πατίνι για να κάνω τις δουλειές μου και τώρα αποφεύγω να μπαίνω στον πειρασμό να το παίρνω γιατί πιστεύω ότι δεν πρέπει να ξεσηκώνουμε ο ένας τον άλλον. Οσο έξω υπάρχει ησυχία τόσο μέσα αισθάνομαι ασφαλής και υπεύθυνη.

7. Χρησιμοπιείς το delivery; Τι κάνεις όταν παραλαμβάνεις ένα δέμα;

Παραγγέλνουμε ναι! Το delivery αποτελεί  ένα κομμάτι αναψυχής για εμάς.  Παίρνουμε κυρίως διάφορα αγαπημένα μας φαγητά για να κάνουμε κάτι το διαφορετικό.  Στην αρχή είχα ενδοιασμούς και γκρίνιαζα λίγο στον Γιάννη που του αρέσει πιο πολύ, αλλά κάπως απελευθερώθηκα τώρα και αποτελεί ένα ευχάριστο διάλειμμα από το καθημερινό μας μαγείρεμα. Τα παραλαμβάνω με γάντια και δεν σου κρύβω ότι με ενοχλεί αν καμιά φορά διαπιστώσω ότι ο διανομέας δεν τηρεί τους κανόνες υγιεινής. Εχω βάλει σε ένα μπουκάλι που είχα για τις γλάστρες μου, οινόπνευμα διαλυμένο σε νερό και ψεκάζω με αυτό τα προιόντα που παραλαμβάνω σε ότι αφορά σούπερ μάρκετ και διάφορες άλλες απαραίτητες ηλεκτρονικές παραγγελίες. Μετά βάζω αντισηπτικό ή πλένω τα χέρια μου. Δεν μου αρέσει να φοβάμαι και πόσο μάλλον για πράγματα που μέχρι πρόσφατα δεν μου περνούσε από το μυαλό ότι μπορεί να αισθανθώ φόβο ή έστω μια αμηχανία. Επίσης δεν μπορώ να πω ότι ήμουν ποτέ ιδιαίτερα σχολαστική με την καθαριότητα. Δεν βγάζαμε ποτέ τα παπούτσια μας στην είσοδο ούτε χρησιμοποιούσα κάποιο δωμάτιο για να τοποθετώ τρόφιμα που άλλοτε έβαζα στα ντουλάπια μας. Ενώ σήμερα το κάνω.
 
 

8. Στα παιδιά έχεις μιλήσει για την πανδημία; Βλέπουν ειδήσεις; 

Στα παιδιά μας μιλήσαμε από την πρώτη στιγμή για την πανδημία άλλα με πολύ ηρεμία και με όσο πιο απλά και κατανοητά λόγια. Ο γιος μου  ο Πετρος βαδίζει στα 9 και έχει πλήρη εικόνα ενώ η μικρή μας η Γιολάντα  που είναι 6,5 ετών ακόμα μας ρωτάει αν θα πάμε διακοπές ή αν θα κάνει παρτυ στην γιορτή της ή και πότε θα πάει σχολείο.  Αποφεύγουμε -όσο μπορούμε- να βλέπουν ειδήσεις και τους ζητούμε να κάνουν κάτι άλλο την στιγμή που παρακολουθούμε εμείς. Όμως τους εξηγούμε την αλήθεια. Τους λέμε πως είναι κάποια πράγματα που μπορεί να ακούσουν και να δουν που ίσως να τους δημιουργήσουν φοβίες. Απαντάμε στις απορίες τους σε ότι αφορά την πανδημία και πάντα τους μιλάμε με αισιοδοξία. Ήταν κάποια βράδια, ειδικά στην αρχή, που η κόρη μου έκλαιγε στον ύπνο της και ακόμη και σήμερα, αν με δει να βήχω με ρωτάει αν κόλλησα κορώνοϊο.
Προφανώς καταλαβαίνουν περισσότερα από αυτά που θα θέλουμε αλλά αυτή η γενιά ούτως η αλλιώς αποτελείται από πιο εξελιγμένα μοντέλα! Δεν θέλω να ζουν σε μια ροζ γυάλα, θέλω να έχουν αντίληψη της πραγματικότητας και να αναγνωρίζουν ότι ο τρόπος για να μην χάσεις την ψυχραιμία σου σε κάθε περίπτωση είναι η ασφάλεια που σου προκαλεί το περιβάλλον σου.  Αλλωστε δυστυχώς είναι πολύ πιθανό  ότι όπως κι εμείς έτσι και τα παιδιά μας να κληθούν να αντιμετωπίσουν παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Δεν εννοώ απαραίτητα μια νέα πανδημία αλλά και τις συνέπειες που θα πρέπει να  διαχειριστούμε σε ότι αφορά την δεδομένη οικονομική κρίση. Αυτός ο προβληματισμός δεν αφορά μόνο την δική μου οικογένεια αλλά κυρίως τους πιο ευάλωτους και αδύναμους σώνανθρώπους μας. 
 
9. Πως τα πάνε με την τηλεκπαίδευση; Μπήκαν γρήγορα και εύκολα στον ρυθμό των online μαθημάτων;

Τους λείπει το σχολείο τους αλλά ευτυχώς μπήκαν γρήγορα στο πρόγραμμα της τηλεμάθησης και ομολογώ με χαρακτηριστική ευκολία παρόλο που δεν είχαν και πολλά- πολλά με τις ηλεκτρονικές συσκευές!

10. Μαγειρεύεις υγιεινά για τα παιδιά; Είσαι από εκείνες τις “σκληροπυρηνικές” μαμάδες της αυστηρά σωστής διατροφής για τα παιδιά, ή θα φάτε και μπέργκερ με πατάτες τηγνητές με κέτσαπ, για να μην τσακώνονται ο Πέτρος και η Γιολάντα;

Εχω μεγαλώσει σε μια οικογένεια όπου η έννοια της  υγιεινής διατροφής ήταν για εμάς κάτι το απολύτως φυσιολογικό. Δεν θυμάμαι σαν παιδί να λαχταράω τις τηγανίτες πατάτες ή τα πολλά γλυκά. Ο πατέρας μου ήταν παιδίατρος και πάντα μας έλεγε να τρώμε λίγο απ’ όλα. Δεν βάζω ταμπέλες στις μητέρες που προσέχουν πολύ ή καθόλου. Ακολουθώ τα δικά μου βιώματα χωρίς να τους στερώ τίποτα. Σήμερα για παράδειγμα διαβάζοντας την ερώτηση σου αυτή , χαμογελούσα γιατί το μενού μας είχε μπέργκερ! Εγώ πάντα πρόσεχα. Είμαι πειθαρχημένη αλλά όταν ο Γιάννης -που το κάνει- μου φέρνει στο πιάτο τον πειρασμό δεν θα πω όχι. Τα παιδιά μου ευτυχώς κατάλαβαν από νωρίς ότι τους κάνει καλό να τρώνε υγιεινά χωρίς να τους λείψει όμως κάτι. Στύβουν μόνα τους χυμούς, φτιάχνουν σνακ και προσέχουν ακόμα και να μην πίνουν νερό την ώρα του φαγητού. Δεν νομίζω ότι αυτό με κάνει σκληροπυρηνική μαμά. Απλά τα παιδιά αφομοιώνουν τις εικόνες που έχουν απέναντι τους.

11. Βάλια θα θέλαμε πολύ να μοιραστείς ωραίες συνταγές μαγειρικής, μυστικά παιχνιδιού και όλα αυτά που σε κάνουν μια πολύ χαρούμενη και ολοκληρωμένη μητέρα παρέα με τις αναγνώστριες του 4moms, τι λές;

Ωραία λοιπόν, θα σας στείλω την αγαπημένη μας συνταγή “Ψωμί αμυγδάλου και καρύδας”. Το φτιάχνω με τα παιδιά και το αποτέλεσμα είναι κάτι μεταξύ ψωμιού  και κέικ, γι αυτό και το προτείνω. Επίσης το σπιτικό ψωμί αυτή την εποχή έχει γίνει τάση!

Ευχαριστούμε πολύ Βάλια,

Αναμένουμε την συνταγή χχ

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Αν πας Λευκάδα πρώτη φορά,προτάσεις για παραλίες,φαγητό και άλλα πολλά!

Αν πας Λευκάδα πρώτη φορά,προτάσεις για παραλίες,φαγητό και άλλα πολλά!

The Mall Athens, η καλύτερη λύση για να περάσει μια ημέρα παρέα με 4 αγόρια!

The Mall Athens, η καλύτερη λύση για να περάσει μια ημέρα παρέα με 4 αγόρια!

Που θα μείνεις που θα φας και που θα κολυμπήσεις στη Κύθνο

Που θα μείνεις που θα φας και που θα κολυμπήσεις στη Κύθνο

Η Έλενα Μποσγανά παίρνει υποτροφία στο Στάνφορντ και το γυναικείο μπάσκετ φωνάζει ΠΑΡΩΝ!

Η Έλενα Μποσγανά παίρνει υποτροφία στο Στάνφορντ και το γυναικείο μπάσκετ φωνάζει ΠΑΡΩΝ!

Βόλτα στο Μοναστηράκι παρέα με τα κορίτσια!

Βόλτα στο Μοναστηράκι παρέα με τα κορίτσια!

Τρεις ηρωίδες στη πρώτη γραμμή της βρετανικής Vogue

Τρεις ηρωίδες στη πρώτη γραμμή της βρετανικής Vogue

Η πρώτη φωτογραφία της Σάρα Καρμπονέρο μετά την περιπέτεια της υγείας της

Η πρώτη φωτογραφία της Σάρα Καρμπονέρο μετά την περιπέτεια της υγείας της

Τι πρέπει να “ξεφορτωθούμε” απο το σπίτι

Τι πρέπει να “ξεφορτωθούμε” απο το σπίτι

Λέω πάντα “ναι” στα παιδιά μου και το απολαμβάνω!

Λέω πάντα “ναι” στα παιδιά μου και το απολαμβάνω!