Εφηβεία, κορωνοϊός και εγκλεισμός

Έφηβοι

4moms team , 21-04-2020

Οι έφηβοι βιώνουν καθημερινά έντονα συναισθήματα και ψυχολογικές μεταπτώσεις και οι σχέσεις μεταξύ γονέων και εφήβων παιδιών δοκιμάζονται. Όταν σε αυτό έρχεται να προστεθεί μία πραγματική κρίση, όπως είναι ο κορωνοϊός και ο αναγκαστικός εγκλεισμός, τα πράγματα στο σπίτι μπορούν να γίνουν… εκρηκτικά.
Τα έφηβα παιδιά χρήζουν εντελώς διαφορετικής αντιμετώπισης από ότι τα μικρότερης ηλικίας παιδιά. Έχουν την τάση να αμφισβητούν τα πράγματα γύρω τους και να αντιδρούν αρνητικά σε περιορισμούς της ελευθερίας τους, ακόμα κι όταν αυτοί είναι βάσιμοι. Επιπλέον, η ανάγκη για ιδιωτικό χώρο και χρόνο γίνεται επιτακτική, κάτι δύσκολο να επιτευχθεί σε συνθήκες εγκλεισμού και απαγόρευσης κυκλοφορίας. Τέλος, έχουν την τάση να δραματοποιούν καταστάσεις, κάτι το οποίο δεν βοηθά σε περιπτώσεις όπου χρειάζεται υπομονή και ψυχραιμία.

Διάλογος
Τα έφηβα παιδιά ενδέχεται να αντιδράσουν αρνητικά στις προσπάθειες να συζητήσουμε μαζί τους γύρω από το θέμα του κορωνοϊού. Στην πραγματικότητα, οι έφηβοι διατηρούν πολλούς από τους φόβους και τις ανησυχίες της παιδικής ηλικίας κι έχουν ανάγκη τον καθησυχασμό από πλευράς των γονιών, έστω κι αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν. Επομένως, προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τις καλές στιγμές για να συζητήσουμε μαζί τους τα όσα τους προβληματίζουν.

Υπομονή και κατανόηση
Για έναν έφηβο, και το παραμικρό πρόβλημα συχνά ανάγεται σε ζήτημα ζωής ή θανάτου. Επομένως, μία κατάσταση εγκλεισμού με αβέβαιο τέλος, και η οποία μοιραία ανακόπτει την πολύτιμη κοινωνική τους ζωή, είναι σαν ένας ζωντανός εφιάλτης. Όσο και αν μας φαίνονται «χαζομάρες» οι ανησυχίες που τυχόν εκφράζουν, καλό είναι να μην τους αποπαίρνουμε αλλά να δείχνουμε κατανόηση και ενσυναίσθηση σχετικά με αυτά που νιώθουν. 

Προσωπικός χώρος
Ο προσωπικός χώρος είναι υψίστης σημασίας για έναν έφηβο. Προσπαθούμε, όσο γίνεται, να διασφαλίσουμε χώρο στο έφηβο παιδί μας μέσα στο σπίτι. Αυτό θα βοηθήσει τόσο τα έφηβα παιδιά, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, να νιώθουν ότι έχουν τον χώρο. Σε ψυχολογικό επίπεδο, πάλι δίνουμε «χώρο» στο έφηβο παιδί και δεν το πιέζουμε για συζήτηση ή για ομαδικές δραστηριότητες όταν διαπιστώνουμε ότι έχει ανάγκη να απομονωθεί.

Κοινωνικά δίκτυα
Η υπερβολική χρήση κοινωνικών δικτύων δεν είναι καθόλου βοηθητική σε περιπτώσεις εγκλεισμού, καθώς μπορεί να εντείνει τα αρνητικά συναισθήματα που ήδη υπάρχουν. Παρόλο που δεν μπορούμε να επιμείνουμε, καλό είναι να προτείνουμε εναλλακτικές ενασχολήσεις (διάβασμα, επιτραπέζια, ζωγραφική), προκειμένου να τους «ξεκολλήσουμε». Μπορούμε ακόμα να τους προτείνουμε, σαν μέση λύση, πιο υγιείς εκδοχές κοινωνικής δικτύωσης, όπως τα διαδικτυακά παιχνίδια γνώσεων με φίλους.

Αρμοδιότητες
Δίνοντας στα έφηβα παιδιά κάποιες αρμοδιότητες, όπως βοήθεια με το μαγείρεμα ή το συγύρισμα, ή βοήθεια με τα μικρότερα αδέρφια, δίνουμε μια διέξοδο από την ανία. Παράλληλα, δείχνουμε ότι τα αντιμετωπίζουμε ως ενήλικες που έχουν κάτι να προσφέρουν σε μία δύσκολη κατάσταση, κάτι που ενισχύει την αυτοπεποίθησή τους.

Άρθρο της Ψυχολόγου Ψυχοθεραπεύτριας, Μυρτώς Κογεβίνα στην σελίδα www.philenews.com

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES