Παιδιά στο σπίτι: Πως θα τα «ξεκολλήσεις» από τις οθόνες – Oι συμβουλές ενός ψυχιάτρου

Παιδιά

4moms team , 06-04-2020

Πλέον περνάμε τις ημέρες μας αποκλειστικά στο σπίτι και αυτό έχει αυξήσει τον χρόνο που περνάμε μπροστά σε ηλεκτρονικές οθόνες. Ως γονείς, είναι λογικό να ανησυχούμε όταν βλέπουμε τα μικρά μας «κολλημένα» σε μία οθόνη, όμως δεν ξέρουμε τι να κάνουμε ή τι να τους προτείνουμε.

Ο ψυχίατρος, Επιμελητής Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΑΠΘ και Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, Δρ. Γεώργιος Φλώρος, μιλώντας στο GRTimes.gr, δήλωσε πως ο καλύτερος τρόπος να χειριστούμε αυτή τη δύσκολη περίοδο της καραντίνας είναι μία σταθερή ρουτίνα. Τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να φτιάξουμε για τα παιδιά μας μία σταθερή ρουτίνα ώστε να μην αφήσουν τον χρόνο τους αδόμητο.

«Θα πρέπει δηλαδή τα παιδιά ξεκινώντας την ημέρα τους να έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα λέει για παράδειγμα ότι: Παρακολουθώ την εξ’ αποστάσεως διδασκαλία, κάνω τα μαθήματά μου, στη συνέχεια ένα διάλειμμα, τρώω με την οικογένειά μου μαζί στο τραπέζι, διαβάζω, έχω ένα χρόνο διασκέδασης, ένα χρόνο επικοινωνίας με τους φίλους μου, ελεύθερο χρόνο που θα κάνω ό,τι θέλω μόνος μου κλπ. Ααναπόφευκτα, αν οι γονείς αφήσουν τα παιδιά τους χωρίς πρόγραμμα θα δημιουργηθούν αυτόματα πολλές κενές ώρες, θα υπάρχει μία πίεση από το παιδί που θα βαρεθεί, και ο γονιός πολλές φορές θα υποκύψει – καθώς έχει και άλλες ανησυχίες – και θα του επιτρέψει να περάσει τις ώρες του στο κινητό, τον υπολογιστή ή το τάμπλετ».

Επιπλέον, μίλησε και για τους κινδύνους του διαδικτύου που αυξάνονται όσο το παιδί περνά περισσότερο χρόνο σε αυτό.

Ο Γεώργιος Φλώρος δηλώνει σχετικά: «Οι γονείς αυτή την στιγμή έχουν μια μεγάλη ευκαιρία για να έχουν καλύτερη εποπτεία για το τι κάνει το παιδί στο διαδίκτυο και αυτό θα έχει, πιστεύω, ενδιαφέρον για τους ίδιους. Αυτό που θα ωφελήσει ιδιαίτερα είναι να κάνουμε αυτό το χρονικό διάστημα του «εγκλεισμού» όσο γίνεται πιο εποικοδομητικό και να προσπαθήσουμε να ωφεληθούμε από αυτό. Γι’αυτό πιστεύω πως θα έπρεπε να μπει ένας χρονικός περιορισμός ως προς τις ώρες που ξοδεύουν τα παιδιά σε video games, για παράδειγμα, όπως αυτός που θα είχαν στις διακοπές. Αξιοποιώντας έτσι τις διαθέσιμες ώρες, οι γονείς θα μπορούσαν να μάθουν και κάποια πρακτικά πράγματα στους εφήβους ώστε να γίνουν αυτόνομοι μελλοντικά. Όπως π.χ. να μαγειρεύουν, να τακτοποιούν, να φροντίζουν τα πράγματά τους κ.α. Έτσι, θα έχουν αποκομίσει κάτι από την παρούσα κατάσταση».

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES