Κορωνοϊος στην εγκυμοσύνη: Τι γίνεται με το τεστ για τον Covid-19 και τον τοκετό

Εγκυμοσύνη - Βρέφη

4moms team , 30-03-2020

Εν μέσω πανδημίας αρκετές είναι οι εγκυμονούσες πως έχουν κορωνοϊο και ευτυχώς, τα μέχρι τώρα ιατρικά δεδομένα αναφέρουν πως δεν περνά ο ιός και στο έμβρυο. Όσα παιδιά έχουν γεννηθεί σε όλο τον κόσμο από γυναίκες που νοσούν είναι υγιέστατα και δεν έχει αναφερθεί ως τώρα κάποια περίπτωση που το νεογέννητο παρουσιάζει συμπτώματα κορωνοϊου.

Αν όμως είναι έγκυος τότε ήδη γνωρίζεις πως ανήκεις σε ευπαθή ομάδα. Τι γίνεται λοιπόν αν παρουσιάσεις κάποια συμπτώματα όπως βήχα ή πυρετό; Οι συστάσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν πως οι έγκυες με συμπτώματα κορωνοϊου θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα στους ελέγχους. Όμως, πρέπει πρώτα να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου κι αν εκείνος κρίνει απαραίτητο, τότε να κάνεις το τεστ. Το ιστορικό σου παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό. Η κλινική εικόνα, η ηλικία σου, αλλά και το ιατρικό ιστορικό σου πριν την εγκυμοσύνη.

Αν έρθει η ώρα του τοκετού και έχεις ήδη τον Covid-19, τότε ο ΕΟΔΥ αναφέρει πως θα πρέπει να γεννήσεις σε κέντρο αναφοράς, ανάλογα με τον τόπο διαμονής σου. Τα κέντρα έχουν λάβει όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τη δική σου προστασία αλλά και του μωρού. Σε κάθε περίπτωση, να είσαι σε καθημερινή επικοινωνία με τον γυναικολόγο σου ώστε να σε καθοδηγεί κατάλληλα και ανάλογα με την περίπτωσή σου.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES