Είμαστε εις το “εμείς” και όχι εις το “εγώ”

MIND by ΑΜΑΛΙΑ

“Ενα πράμα μόνον με παρακίνησε κι εμένα να γράψω ότι τούτην την πατρίδα την έχομεν όλοι μαζί, και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι· όσοι αγωνιστήκαμεν, αναλόγως ο καθείς, έχομεν να ζήσομεν εδώ. Το λοιπόν δουλέψαμεν όλοι μαζί, να την φυλάμεν κι όλοι μαζί και να μην λέγει ούτε ο δυνατός «εγώ» ούτε ο αδύνατος. Ξέρετε πότε να λέγει ο καθείς «εγώ»; Όταν αγωνιστεί μόνος του και φκιάσει ή χαλάσει, να λέγει «εγώ»· όταν όμως αγωνίζονται πολλοί και φκιάνουν, τότε να λένε «εμείς». Είμαστε εις το «εμείς» κι όχι εις το «εγώ». Και εις το εξής να μάθομεν γνώση, αν θέλομεν να φκιάσομεν χωριόν, να ζήσομεν όλοι μαζί.”

Ένεκα των ημερών θυμηθήκαμε όλοι τον Ιωάννη Μακρυγιάννη. Αυτόν τον εκφραστή της ελληνικής ψυχής, τον, κατά Σεφέρη, «αγράμματο στρατοκόπο ενός μεγάλου βίου», που έγινε η συνείδηση ενός ολόκληρου λαού τα χρόνια της Επανάστασης.

Αυτές τις δύσκολες ημέρες ας θυμηθούμε πως είμαστε εις το εμείς και όχι εις το εγώ. 

Ακολουθούν δύο πρωτοβουλίες που αποτελούν περίτρανη απόδειξη αυτού.

Πρώτ’ απ’ όλα η πρωτοβουλία του Υπουργείου Υγείας, Γίνε εθελοντής

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του όπως ιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές αλλά και συνταξιούχοι επιστημών υγείας. Επίσης μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει.

Οι εθελοντές ανάλογα με τα προσόντα τους δύναται να υποστηρίζουν τις δομές υγείας της χώρας με σκοπό την κάλυψη των αναγκών που ανακύπτουν. Θα παρέχουν συγκεκριμένο έργο και θα έχουν συνεργασία με το ήδη υπηρετούν προσωπικό.

Για όποιον ενδιαφέρεται να γίνει λίγο καλύτερος κάνοντας το καλό η αίτηση συμμετοχής είναι ΕΔΩ.

Μια άλλη όμορφη πρωτοβουλία είναι το Μιλάμε:

Η ιδέα του «ΜΙΛΑΜΕ» ανήκει στην ομάδα των δημιουργών και των συνεργατών του pod.gr (και ειδικότερα στον Χρήστο Χωμενίδη) που δημιουργούν podcast. Μεταξύ άλλων στην ομάδα ανήκουν οι: Σωτήρης Βαλάρης, Χριστίνα Βίδου, Κορίνα Βρούσια, Κώστας Γιαννακίδης, Λέτα Γκαρέτσου, Άρης Δαβαράκης, Σταύρος Θεοδωράκης, Τάσος Ιορδανίδης, Ολυμπία Κρασαγάκη, Άντρη Κωνσταντίνου, Χρήστος Λούλης, Νίκη Λυμπεράκη, Στέλιος Μάινας, Σπύρος Μάλλης, Θάλεια Ματίκα, Κατερίνα Μπακογιάννη, Γωγώ Μπρέμπου, Αθηναίς Νέγκα, Αργύρης Ξάφης, Δώρα Παντελή, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Θανάσης Πάτρας, Ανδρέας Πετρουλάκης, Βασίλης Σκουντής, Μαρία Σολωμού, Γιάννης Στάνκογλου, Παύλος Τσίμας, Μάγια Τσόκλη, Χρήστος Φερεντίνος, Λευτέρης Χάριτος και Χρήστος Χωμενίδης.

Η ιδέα έχει γνωρίσει ήδη τεράστια ανταπόκριση. Στο μειλ [email protected] μπορεί κάποοιος να στείλει μήνημα με το τηλέφωνο ανθρώπων που είναι μόνοι τους στο σπίτι αυτές τις δύσκολες ημέρες της απαγόρευσης. Η ομάδα του Μιλάμε τους καλεί εθελοντικά και μιλάνε μαζί τους κάνοντας τους να μην νιώθουν μόνοι.

Σε μια κοινωνία που ζούμε σε “απόσταση” το να εφευρίσκουμε τρόπους για να έρθουμε πιο κοντά αναδεικνύει την ανθρωπιά μας. Γινόμαστε ένας ακόμη κρίκος μιας μεγάλης ανθρώπινης αλυσίδας αρωγής.

Και κάπως έτσι χαμογελάμε. Αισιοδοξούμε πως υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, πως ζούμε την ιστορία στεκόμενοι στα πόδια μας, πως θα καταφέρουμε να βγούμε “καλύτεροι” την επόμενη ημέρα από αυτήν την περιπέτεια επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση με τον  εαυτό μας, τους οικείους μας, το περιβάλλον μας – κοινωνικό και φυσικό. 

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES