Τι θα έλεγες για μία σπανακόπιτα με σπιτική ζύμη κουρού

Μαγειρευουμε

4moms team , 20-02-2020

Ο Άκης Πετρετζίκης στο akispetretzikis.com, μας δίνει τη συνταγή για μία σπανακόπιτα με σπιτική ζύμη κουρού, που θα θέλουμε να φτιάχνουμε συνέχεια. Ο χρόνος εκτέλεσης είναι 30’ και πρόκειται για μία εύκολη συνταγή στην οποία θα «γυρνάμε ξανά και ξανά».

Συστατικά

Για τη ζύμη

300 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου

340 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

370 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

1 κ.γ. αλάτι

1 κρόκο, χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμα

Για τη γέμιση

2 κ.σ. ελαιόλαδο

3 φρέσκα κρεμμυδάκια

1 κιλό σπανάκι, πλυμένο

1/2 ματσάκι δυόσμο

1/3 ματσάκι άνηθο

ξύσμα, από 1 λεμόνι

500 γρ. φέτα, την οποία σπάμε με τα χέρια μας

200 γρ. τυρί κρέμα

πιπέρι

αλάτι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη ζύμη

Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το τυρί και το βούτυρο για 2-3 λεπτά και όταν αφρατέψουν προσθέτουμε το αλεύρι που το έχουμε αναμείξει με το αλάτι.

Το αλεύρι δεν θέλει πολύ χτύπημα. Ίσα ίσα να απορροφηθεί από τη ζύμη.

Η ζύμη είναι πάρα πολύ μαλακή.

Φτιάχνουμε με τη ζύμη 2 μπαλάκια, τα κλείνουμε σε μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.

Μέχρι να κρυώσει το ζυμάρι, ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Για τη γέμιση

Χρειαζόμαστε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Χοντροκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Τα προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το σπανάκι το οποίο σπάμε σε κομμάτια με τα χέρια μας και ανακατεύουμε.

Σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του.

Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Χοντροκόβουμε το δυόσμο και το προσθέτουμε στο μπολ.

Προσθέτουμε τον άνηθο, το ξύσμα από το λεμόνι, τη φέτα την οποία σπάμε με τα χέρια μας, το τυρί κρέμα, το πιπέρι και το αλάτι.

Ανακατεύουμε και η γέμιση μας είναι έτοιμη.

Για την χορτόπιτα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C στον αέρα.

Όταν η ζύμη έχει ξεκουραστεί με τη βοήθεια αρκετού αλευριού ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ένα περίπου στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 40 εκ. Δεν είναι απαραίτητο να είναι εντελώς κυκλικό.

Στρώνουμε το ένα φύλλο σε στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30εκ. αφήνοντας λίγο από το φύλλο να εξέχει από το ταψί.

Ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε ομοιόμορφα.

Σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο.

Κλείνουμε τις άκρες περιμετρικά με τα χέρια μας.

Αλείφουμε την πίτα μας πριν ψηθεί με τον κρόκο αυγού.

Ψήνουμε για 40-50 λεπτά στην υψηλή σχάρα ώστε να ψηθεί η πίτα μας από κάτω.

 

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES