Δεν θα ξαναπετάξουμε ποτέ την άλμη από τις ελιές- Ο καλύτερος τρόπος για να την αξιοποιήσουμε

Κρατάμε λίγη για το Μαρτίνι μας και με την υπόλοιπη φτιάχνουμε αυτό το νοστιμότατο -και εύκολο- ελιόψωμο.

Η άλμη της ελιάς είναι από τα υποτιμημένα υλικά. Οι περισσότεροι από εμάς, μόλις τελειώσουμε με τις ελιές στο βαζάκι, το αδειάζουμε στο νεροχύτη και το πετάμε. Η άλμη όμως, αποτελείται από αλάτι, νερό και ξύδι, και μπορεί να χρησιμεύσει ακόμη και στο μαγείρεμα. Το σίγουρο είναι πως φτιάχνει το πιο τέλειο ελαιόψωμο.

Μάλιστα, δε χρειάζεται καν ζύμωμα. Έτσι, δοκιμάσαμε τη συνταγή της Huffington, τη λατρέψαμε και σας την παρουσιάζουμε:

Ελιόψωμο 

Ποσότητα: Μια φρατζόλα

Υλικά:

3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

1 κουταλάκι του γλυκού νωπή μαγιά

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Μισή κούπα κομμένες ελιές 

1/4 της κούπας άλμη από το βαζάκι με τις ελιές

4 κούπες ζεστό νερό

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, την μαγιά, το αλάτι και τις κομμένες ελιές και ανακατεύουμε. 

Σε ένα δοχείο βάζουμε το ζεστό νερό μαζί με το ελαιόλαδο και την άλμη και τα ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο μπολ με τα παραπάνω υλικά. Παράλληλα, ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αν το μείγμα φαίνεται πολύ ξηρό, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό μέχρι να γίνει νωπό (αλλά όχι υγρό).

Τώρα περιμένουμε. Καλύπτουμε το μείγμα και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για 12 με 18 ώρες. 

Καταλαβαίνουμε ότι το μείγμα μας είναι έτοιμο για ψήσιμο όταν έχει φουσκώσει αρκετά ώστε να είναι διπλάσια σε ποσότητα και έχει μικρές τρύπες στην επιφάνεια. 

Παίρνουμε ένα ταψί και τοποθετούμε το αντικολλητικό χαρτί. Απλώνουμε λίγο αλεύρι. 

Με μια σπάτουλα, μεταφέρουμε την ζύμη στο ταψί. 

Αλευρώνουμε τα χέρια μας και διπλώνουμε τις άκρες τις ζύμης προς το κέντρο, ώστε να πάρει ένα στρογγυλό σχήμα. 

Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε για άλλες 2 ώρες. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 210 βαθμούς Κελσίου 

Βάζουμε τη γάστρα στον φούρνο όσο προθερμαίνεται (περίπου 30 λεπτά).

Αφαιρούμε την γάστρα από τον φούρνο, τοποθετούμε την ζύμη μαζί με το αντικολλητικό χαρτί μέσα και την ξαναβάζουμε.

Ψήνουμε για 30 λεπτά.

Βγάζουμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, ώσπου να αποκτήσει ένα χρυσό- καφέ χρώμα. 

Το ψωμί μας θα πρέπει να είναι τραγανό απέξω και μαλακό μέσα. 

Αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και απολαμβάνουμε. 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES