Γιατί νιώθουμε αληθινή θλίψη για τον θάνατο κάποιου που δεν γνωρίσαμε ποτέ

SOUL by ΒΙΒΗ

Πριν από λίγες ημέρες στο άκουσμα της είδησης ότι ο θρύλος του μπάσκετ Kobe Bryant και η 13χρονη κόρη του Gianna είχαν σκοτωθεί σε συντριβή με ελικόπτερο, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κλονίστηκαν. Ενήλικες και παιδιά από κάθε γωνιά της γης που δεν είχαν συναντήσει ποτέ τον Bryant θρηνούσαν και εξακολουθούν να το κάνουν 10 μέρες μετά.

Η θλίψη για τον θάνατο κάποιου διάσημου δεν είναι κάτι περίεργο ή καινούργιο, επισημαίνει η ψυχοθεραπεύτρια Alison Stone. Όταν πεθαίνει κάποιος που έχει επηρεάσει την ζωή χιλιάδων ανθρώπων μπορεί να επιφέρει περίπλοκα συναισθήματα. Κάποιοι αισθάνονται ενοχή ή ντροπή με αυτό, αναρωτιούνται εάν έχουν κάποιο πρόβλημα νιώθοντας αυτά τα συναισθήματα για κάποιον που δεν γνώριζαν. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, όταν το εξετάζουμε πραγματικά, αυτός ο τύπος θλίψης είναι στην πραγματικότητα πολύ φυσιολογικός. 

Είτε πρόκειται για ηθοποιούς, μουσικούς ή αθλητές, οι άνθρωποι που υπάρχουν στην ζωή μας από την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σημαίνουν πολλά για εμάς. Έτσι όταν φύγουν από την ζωή, βιώνουμε πραγματικά αισθήματα απώλειας, όπως μπορεί να αισθανθούμε όταν χάνουμε έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας μας. Αυτοί οι άνθρωποι με κάποιο τρόπο γίνονται μέρος της ζωής μας και τείνουμε να διατηρούμε σεβασμό και θαυμασμό απέναντί τους, που είναι συναισθήματα που συνιστούν μια θετική σχέση.

Επίσης στην διάρκεια της «σχέσης» που αναπτύσσουμε με τα χρόνια εντοπίζουμε πολλές από τις πτυχές της ζωής της διασημότητας πέρα από το επάγγελμά τους. Όσον αφορά τον Kobe Bryant, μια μοναδική αίσθηση ενσυναίσθησης δημιουργήθηκε σε μπαμπάδες και κόρες που επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την απώλεια του, σκεπτόμενοι την πολύ όμορφη σχέση που είχε εκείνος με τις κόρες του.

Ενώ ο θάνατος και το πένθος πριν την εποχή των social media θεωρούνταν ιδιωτική υπόθεση, σήμερα μεγάλο μέρος του πένθους πραγματοποιείται μέσω αυτών. Πολλές φορές η θλίψη δεν είναι ιδιωτική από τους οικείους του ατόμου που έφυγε από την ζωή, κάτι που επιτρέπει σε αγνώστους να θρηνούν μαζί τους.

H ζωές των διασημοτήτων είναι λίγο ή πολύ “Larger than Life”. Ιδιαίτερα ο ξαφνικός θάνατος κάποιου νέου και επιτυχημένου ανθρώπου καταστρέφει την ψευδαίσθηση οτι μπορεί κάποιος να τα έχει όλα. Είτε το θέλουμε είτε όχι, μας φέρνει αντιμέτωπους με τη δική μας θνησιμότητα και περισσότερο με εκείνη των αγαπημένων μας ανθρώπων, καθώς και την απώλεια της ψευδαίσθησης ότι η ζωή είναι ασφαλής και προβλέψιμη.

Ας απολαύσουμε την κάθε μας ημέρα!

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES