Σωματικά αδρανή γίνονται τα παιδιά που περνάνε πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση

Παιδιά

4moms team , 04-02-2020

Σωματικά αδρανή γίνονται τα παιδιά που περνάνε πάνω από τρεις ώρες την ημέρα μπροστά σε μία οθόνη. Σύμφωνα με έρευνα, τα παιδιά δύο έως τριών ετών που βλέπουν τηλεόραση ή περνάνε χρόνο μπροστά σε μία οθόνη, γίνονται λιγότερο δραστήρια σωματικά. Μάλιστα, στην ηλικία των πέντε έως έξι ετών, είναι εμφανώς πιο αδρανή σε σχέση με τα παιδιά που δεν περνούσαν πάνω από μία ώρα ημερησίως παρακολουθώντας ένα πρόγραμμα.

Η μελέτη έγινε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Child and Adolescent Health» που δημοσιεύει θέματα υγείας των παιδιών και των εφήβων.

Η έρευνα επιβεβαιώνει την ανάγκη να τηρείται η σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να περιορίζεται το πολύ σε μία ώρα ο χρόνος των παιδιών δύο έως πέντε ετών μπροστά σε οθόνες.

Άλλωστε, η έρευνα δεν επιβεβαιώνει κάτι που δεν γνωρίζαμε. Δεκάδες προηγούμενες έρευνες έχουν μελετήσει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει ο χρόνος που περνάνε τα παιδιά μπροστά σε μία οθόνη.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η τηλεόραση παραμένει η συχνότερα χρησιμοποιούμενη οθόνη από τα μικρά παιδιά, ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό παιδιών τηρεί τις οδηγίες του ΠΟΥ για θέαση έως μία ώρα καθημερινά.

Τα παιδιά που βλέπουν κάποια οθόνη για πάνω από τρεις ώρες την ημέρα, σε ηλικία δύο έως τριών ετών, κάνουν -κατά μέσο όρο- 40 λεπτά περισσότερη καθιστική ζωή στα πέντε έως έξι τους, περιορίζοντας αντίστοιχα τον χρόνο σωματικής κινητικότητας με παιγνίδια ή άλλες πιο υγιεινές δραστηριότητες.

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES