Όσα θες να ξέρεις για την εισαγωγή στερεάς τροφής στο μωρό σου

Guest Editors

Κατά τους πρώτους 6 μήνες ζωής του μωρού, αποκλειστική τροφή του είναι το γάλα, είτε μητρικό, είτε βρεφικό. Από την ηλικία των 6 μηνών κι έπειτα μπορεί να ξεκινήσει η σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφών στο καθημερινό του διαιτολόγιο. Η διαδικασία του απογαλακτισμού, γίνεται σιγά- σιγά, με μικρές προσθήκες από συγκεκριμένα αρχικά τρόφιμα.

Ιδανικά, επιλέξτε μία στιγμή της ημέρας όπου το μωρό είναι ευδιάθετο και ήρεμο . Καλύτερα η δοκιμή να ακολουθεί μετά από ένα γεύμα με γάλα. Προτιμήστε να ξεκινήσετε με μικρή ποσότητα ( 1 κουτ. του γλυκού) από το νέο τρόφιμο. Δώστε χρόνο στο παιδί σας, παρατηρήστε τις αντιδράσεις του και μην το πιέζετε για μεγαλύτερη ποσότητα.

Κάθε τρόφιμο να παραμένει για 2-3 ημέρες και μετά να περνάτε σε επόμενο, ώστε να παρατηρείτε την ανοχή του παιδιού και να του δίνεται χρόνο να συνηθίσει το κάθε τρόφιμο καλύτερα.

Ποιες  είναι όμως οι στερεές τροφές , με τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε ;
Ρυζάλευρο σαν κρέμα, αποτελεί επιπλέον πηγή υδατάνθρακα, κατάλληλη για την διατροφή του μωρού σας από τον 6ο μήνα, πολτοποιημένα φρούτα και λαχανικά σε μικρή ποσότητα, ανακατεμένα με λίγο γάλα ή νεράκι και λίγο ρυζάλευρο ώστε να έχουν ευχάριστη αλλά και πιο οικεία κρεμμώδη υφή. Πιο συγκεκριμένα, πολτοποιημένο μπρόκολο, καρότο, κουνουπίδι, κολοκυθάκι, μαζί με λίγο γάλα ή και λίγο ελαιόλαδο
Προσοχή : μην προσθέτετε ζάχαρη, καθώς έτσι αφήνετε το παιδί να εξοικειωθεί με τις νέες γεύσεις και παράλληλα το βοηθάτε να μην συνηθίσει τις γλυκιές γεύσεις.

Πολτοποιημένα φρούτα, με τον ίδιο τρόπο, όπως παραπάνω: μήλο, αχλάδι, ροδάκινο (κατά προτίμηση βραστά) ή μπανάνα πολτοποιημένη.

Μέρα με τη μέρα μπορείτε να αυξάνετε σταδιακά την ποσότητα της στερεάς τροφής αλλά και τα γεύματα. Αρχικά συνιστώνται συνήθως 2 γεύματα την ημέρα ( στα υπόλοιπα γεύματα παραμένει κανονικά το γάλα) και σιγά – σιγά μπορείτε να περάσετε στα 3 γεύματα στερεάς τροφής ημερησίως.

Από τον 6ο μήνα και αφού έχει ξεκινήσει η ένταξη των παραπάνω τροφών για διάστημα 2 εβδομάδων περίπου, ξεκινά και η ένταξη του κρέατος (μοσχαράκι, κοτόπουλο, αρνάκι) επίσης πολτοποιημένο και μπορεί να συνδυαστεί με λαχανικά ή με λίγα πολτοποιημένα όσπρια.

Στη φάση αυτή το κρέας είναι πολύ σημαντικό καθώς αποτελεί σημαντική πηγή υψηλής βιοδιαθεσιμότητας σιδήρου ( απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό), διότι οι ανάγκες σε  σίδηρο αυξάνονται κι άλλο από τον 6ο μήνα κι έπειτα.

Προσοχή: το ψάρι μπορεί να εισαχθεί από τους 9 μήνες κι έπειτα (φρέσκο και ανάλατο) , ενώ τα οστρακοειδή – θαλασσινά από τους 18 μήνες και μετά.

Το καλά μαγειρεμένο αυγό, οι ξηροί καρποί και τα βούτυρα από ξηρούς καρπούς, σταδιακά από τον πρώτο χρόνο κι έπειτα , προσεκτικά και εφόσον δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό σχετικής αλλεργίας.

Δώστε έμφαση σε  συμπτώματα που μπορεί να παρατηρηθούν μετά την ένταξη κάποιας τροφής και τα οποία ενδέχεται να αποτελούν σημάδια τροφικής αλλεργίας , όπως: ρινική καταρροή, φτέρνισμα, βήχας, δερματικά εξανθήματα, δακρύρροια, πρήξιμο χειλιών ή άκρων, διάρροια ή αντίθετα δυσκοιλιότητα.

Εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε από αυτά ή κάτι άλλο ασυνήθιστο, ενημερώστε αμέσως τον παιδίατρο σας .

Τέλος, μην ξεχνάτε πως ο/η παιδίατρός σας σε συνεργασία με τον/ην κλινικό διαιτολόγο μπορούν να σας βοηθήσουν , σχετικά με την διατροφή του μωρού σας και την προσεκτική εισαγωγή των στερεών τροφίμων.

Με την σωστή καθοδήγηση των ειδικών, το παιδί σας θα μπορεί σιγά σιγά μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του να συμμετέχει κανονικά στο οικογενειακό τραπέζι.

Προσπαθήστε με την σειρά σας να υιοθετήσετε ακόμη καλύτερες και πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, καθώς το παιδάκι σας σε αυτή την ηλικία, μαθαίνει από εσάς και φυσικά σας μιμείται.

Βένια Στίβακτα
Βένια Στίβακτα
Nutrition Expert
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES