Είναι πάρα πολύ ωραίο να έχουμε φίλους και φίλες. Άτομα που μπορούμε να περνάμε όμορφες στιγμές μέσα στον λαβύρινθο της ζωής. Αυτές οι σημαντικές σχέσεις είναι αναγκαίες για την ψυχική και σωματική μας ευεξία. Δυστηχώς οι περισσότεροι από εμάς, αν όχι όλοι μας, είχαμε μια φίλη που αποδείχθηκε ότι δεν ήταν πραγματική φίλη. Η τοξική φίλη έρχεται σε διάφορες μορφές, απο την παιδική μας ηλικία. Οι φίλοι υποτίθεται ότι είναι κοντά μας για να μας κάνουν καλύτερους, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Μπορεί να χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο και να είναι εξαιρετικά δύσκολο να το συνειδητοποιήσεις, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να το κάνεις. Ειδικά, αν αυτό το άτομο είναι μια σταθερή αρνητική δύναμη στη ζωή σου, τότε θα πρέπει να επανεξετάσεις τη φιλία σας.

Αν στην παρακάτω λίστα βλέπεις μια “φίλη” σου, σκέψου καλά πριν αποφασίσεις να την “εξαφανίσεις” απο την ζωή σου. Ίσως βοηθήσει να κάνεις ένα διάλειμμα απο εκείνη. 

Εμφανίζεται μόνο όταν θέλει κάτι.

Εσύ δίνεις εκείνη παίρνει.

Αγνοεί παντελώς τις δικές σου ανάγκες.

Την ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός της, είναι η επιτομή του εγωκεντρισμού.

Ακόμα και όταν ζητήσεις κάτι, μάλλον δεν παίρνεις ποτέ απάντηση.

Προσπαθεί να χειραγωγεί τους πάντες.

Ξεχνάει να σου ευχηθεί Χρόνια Πολλά σε γιορτές και γεννέθλια.

Σου λέει ψέματα.

Μιλάει άσχημα για εσένα σε άλλους.

Δεν σου αρέσει αυτό που είσαι όταν είσαι μαζί της.

Αισθάνεσαι άσχημα με την συμπεριφορά της προς τους άλλους.

Νιώθεις ότι σε χρησιμοποιεί.

Κριτικάρει τους πάντες, και εσένα, πολύ.

Της λείπει η ενσυναίσθηση.

Δεν περνάς καλά μαζί της.

Και όπως λέει και η Ψυχολόγος Δήμητρα Μιχαλοπούλου, είναι αναμφίβολα πολύ δύσκολο να υπάρχεις ή να έχεις υπάρξει με ένα τέτοιο πρόσωπο. Ιδιαίτερα όταν αυτό το πρόσωπο είναι και πολύ οικείο. Είναι αναγκαίο όμως, να βρούμε το κουράγιο να αντιμετωπίσουμε όλα όσα πέρασαμε ή περνάμε και να διεκδικήσουμε την ταυτότητά μας, την ύπαρξη μας, τα δικαιώματά μας….

Τον εαυτό μας!

Photo: Geraldina 

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES