Το αρνητικό ρεκόρ της Ελλάδας σχετικά με την παιδική παχυσαρκία και τις ώρες τηλεθέασης

Παιδιά

4moms team , 14-01-2020

Οι μισές οικογένειες στην Ελλάδα έχουν μέλος τους άτομο με διαβήτη, με την πλειονότητα των ασθενών να νοσεί από διαβήτη τύπου 2, το «δίδυμο» αδελφάκι της παχυσαρκίας. Συνολικά, με βάση πρόσφατες έρευνες, το 11% του πληθυσμού νοσεί από διαβήτη, ενώ τα ελληνόπουλα, που κατέχουν το ευρωπαϊκό ρεκόρ στην παχυσαρκία και τις ώρες τηλεθέασης εβδομαδιαίως, έχουν πολύ υψηλή πιθανότητα να παρουσιάσουν διαβήτη μεγαλώνοντας, όπως εξηγεί ο καθηγητής παθολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Γιώργος Δημητριάδης.

Η κακή διατροφή και η καθιστική ζωή –μαζί με την καθιστική ψυχαγωγία μπροστά σε οθόνες– αποτελούν τους δύο βασικούς ενόχους για την εμφάνιση του διαβήτη, με τις έρευνες να φανερώνουν πως η καθημερινή άσκηση διάρκειας μιας ώρας μαζί με την υγιεινή διατροφή μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη κατά 60%, όπως εξηγεί η παθολόγος-διαβητολόγος Μαγδαληνή Μπριστιάνου, διευθύντρια ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.  

Ένας άλλος συνήθης ύποπτος για την επιδημία του αιώνα είναι το άγχος, ειδικά το άγχος που κλέβει τον ύπνο, καθώς επιβεβαιωμένα «φτιάχνει» διαβήτη στα άτομα με προδιάθεση. Επίσης, η ρύπανση της ατμόσφαιρας ενοχοποιείται για τον διαβήτη, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να στέλνει ηχηρό μήνυμα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που δεν κάνει τίποτα για να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καθώς, αν όλα τα κράτη φρόντιζαν να μειώσουν τους ρύπους της ατμόσφαιρας, θα ελαττώνονταν τα περιστατικά διαβήτη και θα εξοικονομούσαμε 140 εκατ. δολάρια ετησίως.  

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, διεγνωσμένοι διαβητικοί είναι περισσότερα από 965.000 άτομα, ενώ ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 40% δεν γνωρίζει ότι νοσεί από διαβήτη. Αυτοί κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές (καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, διαβητικό πόδι με κίνδυνο ακρωτηριασμού και αμφιβληστροειδοπάθεια), καθώς δεν κάνουν τίποτα για να προφυλαχτούν.  

Από τους ασθενείς που γνωρίζουν ότι έχουν διαβήτη, το 62% έχει ρυθμισμένο σάκχαρο, το 65% ρυθμισμένη πίεση και το 72% ρυθμισμένη LDL χοληστερόλη, αλλά μόνο το 30% έχει καταφέρει να διατηρήσει και τους τρεις παράγοντες κινδύνου σε καλή ρύθμιση, όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Μελιδώνης, συντονιστής διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Συνεπώς, έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο για να ανεβάσουμε τον πήχη στην πρόληψη και στη σωστή αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη.

 

Πηγή: Lifo.gr  

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES