Η νέα χρονιά ξεκινά και συνήθως όλο και κάποιους καινούριους στόχους θα βάλουμε, κάποιο πλάνο για κάτι φρέσκο στη ζωή μας, ίσως περισσότερη γυμναστική, καλύτερη διατροφή, περισσότερα ταξίδια ή βόλτες, μία νέα δουλειά, ελπίδες για κάτι καλύτερο, τι μπορώ να επιτύχω φέτος και όλα αυτά που μας πιάνουν με την αρχή του νέου έτους και πιστεύουμε πως θα μας κάνουν πιο ευτυχισμένους . Μετά από δύο εβδομάδες συνήθως όλα έχουν επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση, στην ρουτίνα, στις παλιές καλές(ή κακές) μας συνήθειες ή αν θέλεις στην κανονικότητα…

Φέτος ήταν οι πρώτες γιορτές με την μπέμπα μου καθώς είναι μόλις 3 μηνών, τα πρώτα μας Χριστούγεννα, το πρώτο μας δέντρο, τα πρώτα φωτάκια, οι πρώτες μυρωδιές από τα φαγητά και τα γλυκά στο σπίτι. Όλα καινούρια, όλα φρέσκα. Μαζί της έζησα ξανά και εγώ αυτές τις όμορφες μέρες λίγο διαφορετικά, μέσα από τα δικά της μάτια. Κοιτάζοντας τα πάντα με περιέργεια, με ενθουσιασμό, με χαμόγελα επειδή μου γυάλισε μία χριστουγεννιάτικη μπάλα λίγο περισσότερο. Ήταν οι πιο όμορφες γιορτές της ζωής μου, οι πιο χαρούμενες και οι πιο ξένοιαστες χωρίς να κάνουμε τίποτα το ιδιαίτερο.

Στην γιόγκα αναφερόμαστε συχνά στον όρο conditioning. Η λέξη σημαίνει: η διαδικασία κατάρτισης ή επηρεασμού ενός ατόμου ή ενός ζώου διανοητικά, ώστε να κάνουν ή να αναμένουν ένα συγκεκριμένο πράγμα χωρίς να το σκεφτούν. Το conditioning λοιπόν είναι όλος μας ο εαυτός, όλο μας το είναι. Έχει δημιουργηθεί μέσα από το περιβάλλον μας, από τον τρόπο που έχουμε μεγαλώσει, από τις εμπειρίες μας. Το πως ζούμε την ζωή μας, το πόσο ευτυχισμένοι ή δυστυχισμένοι είμαστε, πόσο μπορεί κάτι να μας χαλάσει την ψυχολογία, πόσο απολαμβάνουμε την κάθε μας στιγμή, πως αντιδράμε σε κάθε περίπτωσή εξαρτάται από το conditioning του καθενός.

Ένας μεγάλος λοιπόν στόχος στην γιόγκα, αλλά και σε πολλές ενεργειακές και μη θεραπείες είναι «να καθαρίσουμε». Αυτό θα το ακούσεις συχνά, τι σημαίνει όμως;

Φαντάσου πως ο εγκέφαλος σου, οι μύες σου, οι νευρώνες σου, όλο σου το σύστημα είναι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που τον φορτώνεις με πληροφορίες και αυτός ο «υπολογιστής» λειτουργεί σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά. Κάποιες φορές καθαρίζεις την μνήμη του από άχρηστο υλικό. Αφού το κάνεις αυτό, έχεις περισσότερο χώρο να προσθέσεις νέο υλικό, ο υπολογιστής τρέχει πιο γρήγορα και δεν κολλάει.

Έτσι ακριβώς λειτουργείς και εσύ, αν δεν διαγράφεις, καθαρίζεις, απελευθερώνεις ότι δεν σε εξυπηρετεί ίσως κολλάς σε καταστάσεις, νιώθεις πως τα πράγματα γύρω σου δεν τρέχουν και δεν υπάρχει χώρος για νέα πράγματα στην ζωή σου.

Φέτος λοιπόν, στην δική μου περίπτωση, μέσα από το μωρό μου έγινε το δικό μου Conditioning. Ένιωσα πως «καθάρισα».

Εύχομαι λοιπόν να περάσω και να περάσεις και εσύ τη νέα σου χρονιά, την νέα σου δεκαετία όσο πιο καθαρή μπορείς, όπως ένα μωρό, και να απολαύσεις τις στιγμές με τον ίδιο ενθουσιασμό που κοίταγε η μπέμπα μου τα λαμπιόνια.

Καλή Χρονιά!

XXX

Μαριάννα

 

Μαριάννα Θυμιάκη
Μαριάννα Θυμιάκη
Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES