H μεγαλύτερη πρόκληση της νέας δεκαετιας

MIND by ΑΜΑΛΙΑ

Έως τις αρχές Αυγούστου του 2019, 120 εκατομμύρια στρέμματα κάηκαν, Μέγεθος που αναλογεί σε όλη τη βόρειο Ιταλία. Η αλλιως σα να ισοπεδώθηκε το Βέλγιο. Η Σιβηρία, ο Αμαζόνιος και τόσα άλλα μέρη στον πλανητη Γη. Από το Σεπτέμβριο μαίνονται φωτιές στην Αυστραλία όπου περισσότερα από 1.800 σπίτια έχουν καεί όπως και περίπου 80.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μια επιφάνεια ίση με το νησί της Ιρλανδίας. Εκατομμύρια είναι και τα νεκρά ζώα!

Το πραγματικό, λοιπόν, διακύβευμα της νέας δεκαετίας είναι η αλλαγή πορείας και νοοτροπίας. Η αλλαγή πολιτικής αλλά και καθημερινής διαχείρισης. 

Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι 193 χώρες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ υιοθέτησαν το ψήφισμα «Αλλάζοντας τον κόσμο μας: Η ατζέντα του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη», ένα σχέδιο δράσης με θεωρητικό σκοπό την εξασφάλιση της ευημερίας όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως, μέσα από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανάπτυξη. Η ατζέντα απαρτίζεται από 17 διασυνδεδεμένους στόχους και 169 υπο-στόχους, με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2016 και ορίζοντα υλοποίησης το τέλος του 2030. Ουσιαστικά, έρχεται να επεκτείνει την προηγούμενη 15ετή ατζέντα του ΟΗΕ, τους «8 Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας» που τέθηκαν το 2000. Οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) άπτονται μίας ευρείας γκάμας ζητημάτων κρίσιμης σημασίας, όπως η φτώχεια, η εκπαίδευση, το κλίμα και η δικαιοσύνη.

Πιο αναλυτικά, οι στόχοι του ΟΗΕ για την ερχόμενη δεκαετία είναι:

 1. Εξάλειψη της ακραίας φτώχειας για όλους τους ανθρώπους παντού και διασφάλιση ότι όλοι οι άνδρες και γυναίκες, ιδίως οι φτωχοί και ευάλωτοι, έχουν ίσα δικαιώματα πρόσβασης σε οικονομικούς πόρους.
 2. Τερματισμός της πείνας και διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε ασφαλή, θρεπτική και επαρκή τροφή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
 3. Επίτευξη καθολικής υγειονομικής κάλυψης και μείωση κατά το 1/3 της πρόωρης θνησιμότητας από μη-μεταδοτικές ασθένειες μέσω της πρόληψης και της θεραπείας, και προώθηση της ψυχικής υγείας και ευημερίας.
 4. Διασφάλιση ότι όλα τα κορίτσια και αγόρια θα ολοκληρώνουν μία ελεύθερη, ισότιμη και ποιοτική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
 5. Τερματισμός κάθε μορφής διακρίσεων και όλων των μορφών βίας κατά όλων των γυναικών και κοριτσιών, τόσο στην ιδιωτική όσο και στη δημόσια ζωή.
 6. Επίτευξη καθολικής και ισότιμης πρόσβασης σε ασφαλές και προσιτό πόσιμο νερό για όλους και ουσιαστική αύξηση της αποδοτικότητας της χρήσης του ύδατος σε όλους τους τομείς.
 7. Σημαντική αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα.
 8. Επίτευξη πλήρους και παραγωγικής απασχόλησης και αξιοπρεπών θέσεων εργασίας για όλες τις γυναίκες και τους άνδρες, συμπεριλαμβανομένων των νέων ανθρώπων και των ατόμων με αναπηρίες.
 9. Προαγωγή της βιώσιμης, χωρίς αποκλεισμούς βιομηχανοποίησης και ενθάρρυνση της καινοτομίας και της ουσιαστικής αύξησης του αριθμού των εργαζομένων στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης.
 10. Προοδευτική επίτευξη και διατήρηση της αύξησης του εισοδήματος για το κατώτερο 40% του πληθυσμού και διασφάλιση των ισότιμων ευκαιριών και μείωση των αποτελεσμάτων των ανισοτήτων.
 11. Διασφάλιση της πρόσβασης όλων σε επαρκή, ασφαλή, προσιτή στέγαση και βασικές υπηρεσίες και βελτίωση της χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμηςαστικοποίησης για όλους.
 12. Επίτευξη της βιώσιμης διαχείρισης και της επαρκούς χρήσης των φυσικών πόρων και ουσιαστική μείωση της παραγωγής αποβλήτων.
 13. Ενσωμάτωση των μέτρων για την κλιματική αλλαγή στις εθνικές πολιτικές, στρατηγικές και σχεδιασμούς.
 14. Πρόληψη και σημαντική μείωση όλων των μορφών θαλάσσιας ρύπανσης.
 15. Διασφάλιση της διατήρησης, αποκατάστασης και βιώσιμης χρήσης των χερσαίων οικοσυστημάτων και καταπολέμηση της απερήμωσης.
 16. Προαγωγή του κράτους δικαίου, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, και διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στη δικαιοσύνη για όλους.
 17. Συνεργασίες μεταξύ των κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα καθώς και της κοινωνίας των πολιτών για την επίτευξη των στόχων της ατζέντας.
“Αλλάζοντας την σκέψη σου, μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο”
Norman Vincent Peale, Aμερικανός υπουργός

Ο Bob Dylan τη βραδιά μετά τη δολοφονία του Προέδρου Κέννεντυ, στις 23 Νοεμβρίου 1963, ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη τη συναυλία του με το ακόλουθο τραγούδι, το οποίο συμπεριέλαβε το περιοδικό Rolling Stone‘s στα 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών.

Το τραγούδι μιλάει για αλλάγές, για εποχές που αλλάζουν. Και στη δική μας εποχή δεν είναι μόνον οι τάσεις της εποχής που μας “παιδεύουν” είναι και οι τάσεις της στιγμής που μας “ξεσηκώνουν”. 

 

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES