Οι 6 στόχοι διατροφής για το 2020

Guest Editors

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες , η αλήθεια είναι πως αναλογιζόμαστε και σκεφτόμαστε την χρονιά που πέρασε και όσα μαζί της κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε.

Συχνά, θέτουμε νέους στόχους για όλα τα πεδία της ζωής μας και παράλληλα υποσχόμαστε πως θα προσέξουμε και τον εαυτό μας, λίιιγο περισσότερο.

Πράγματι, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να επαναδιαπραγματευτούμε την σχέση μας με τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής, εν όψει της νέας χρονιάς. Άλλωστε , κάθε μικρή αλλαγή θα έχει διπλάσιο και πλέον όφελος για την υγεία μας.

Φέτος, καταγράφουμε τις 6 αλλαγές, που θα μας φέρουν πιο κοντά σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

  1. Γλυκά και ότι έχει ζάχαρη με μέτρο. Ναι, την περίοδο των εορτών κυκλοφορούν παντού σε δεκάδες είδη και έχουν σίγουρα συνδυαστεί με στιγμές απόλαυσης, χαράς και πολλών άλλων αναμνήσεων. Και πολύ καλά έκανες και ευχαριστήθηκες τα αγαπημένα σου γλυκά αλλά φυσικά και αυτό δεν πρέπει να αποτελεί καθημερινότητα καθ όλο το έτος. Εμπλούτισε την διατροφή σου με φρούτα, μέλι, συχνά μικρά και ισορροπημένα γεύματα που θα σας κρατούν χορτάτους και πείτε ΟΧΙ στην επεξεργασμένη λευκή ζάχαρη σε ροφήματα ή ως πρόσθετη σε τρόφιμα.
  2. Πες ναι στις φυτικές ίνες. Φρόντισε να τρως πάντα σαλάτα με το κυρίως γεύμα σου, να προτιμάς τα φρέσκα φρούτα με την φλούδα όταν είναι εφικτό και να επιλέγεις ολικής αλέσεως προϊόντα. Γιατί περισσότερες φυτικές ίνες σημαίνει: ομαλότερη εντερική λειτουργία, χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης και χαμηλότερα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου αίματος
  3. Πες ναι στα προβιοτικά. Και ιδίως όταν μπορείς να τα ενισχύσεις μέσα από απλές και εύκολες σε πρόσβαση τροφές, όπως: κεφίρ, ξινόγαλο και παραδοσιακό γιαούρτι.
  4. Πες ναι στα καλά λιπαρά. Απόφυγε τα πολλά ζωικά λιπαρά (τα περισσότερα από αυτά είναι τα λεγόμενα κορεσμένα και επηρεάζουν αρνητικά το λιπιδαιμικό προφίλ και τα επίπεδα σπλαχνικού λίπος). Προτίμησε λιπαρά από: ελαιόλαδο, ταχίνι, ξηρούς καρπούς, λιπαρά ψάρια. Μαζί τους θα κερδίσεις και ποικίλα μικροθρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία.
  5. Πες ναι στα όσπρια. Ένταξέ τα στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο, 2-3 φορές την εβδομάδα. Συμβάλλουν στην αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών, αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεΐνης, είναι πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες, προσφέρουν κορεσμό και επίσης συμβάλλουν στην διατήρηση ενός υγιούς λιπιδαιμικού προφίλ.
  6. Πες ναι στην άσκηση. Περπάτα όσο περισσότερο μπορείς και βρες λίγο παραπάνω χρόνο για μια δραστηριότητα που σου αρέσει.

 

Βένια Στίβακτα
Βένια Στίβακτα
Nutrition Expert
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES