Ένα σχολείο στο County Cork της Ιρλανδίας αποφάσισε να καταργήσει τις εργασίες για το σπίτι για ολόκληρο τον μήνα Δεκέμβριο, αντικαθιστώντας με «πράξεις καλοσύνης».

Τα παιδιά καλούνται αντί να ξοδεύουν τον χρόνο τους διαβάζοντας, να εξαπλώσουν την αληθινή έννοια των Χριστουγέννων, εκτελώντας πράξεις ευγένειας για τους φίλους, την οικογένεια και την κοινότητα.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά, που το σχολείο αντικαταστά την εργασία στο σπίτι με κάτι μοναδικό. Πέρυσι ήταν η ευγνωμοσύνη, και τα παιδιά μαζί με τις οικογένειές τους κατέγραφαν όλα τα πράγματα που ήταν ευγνώμονες σε ένα Ημερολόγιο Ευγνωμοσύνης.

Φέτος, ζητείται από τα παιδιά να καταγράφουν τις πράξεις καλοσύνης, είτε γραπτώς είτε με φωτογραφίες, στο Ημερολόγιο Καλοσύνης.

Το σχολείο προτείνει να κάνουν κάτι καλό για έναν ηλικιωμένο γείτονα ή να κάνουν μια πράξη καλοσύνης για έναν συγγενή ή έναν φίλο που μπορεί να αισθάνεται μόνος. Η πράξη μπορεί να είναι οτιδήποτε αρκεί να φωτίζει την ημέρα κάποιου.

Μια ακόμα υπέροχη ενέργεια του σχολείου, είναι η ενθάρυνση των παιδιών να γράφουν κάτι καλό ο ένας για τον άλλο για να αυξήσουν την αυτοεκτίμηση τους και τα οποία διαβάζονται παρουσία όλων κάθε Παρασκευή.

Τέλος, κάθε τάξη αποφασίζει ένα πρότζεκτ που να βοηθήσει την κοινότητα στην διάρκεια της Χριστουγεννιάτικης περιόδου.

Η Διευθύντρια του σχολείου Íde Nι Mhuirí, μίλησε για την ιδέα πίσω από την πρωτοβουλία λέγοντας:

Ενθαρρύνουμε τους μαθητές μας να σκεφτούν το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων, το πνεύμα της καλοσύνης και της δοξασίας. Δυστυχώς, δεν είναι όλοι σε θέση να απολαύσουν τα Χριστούγεννα, κάποιο είναι μόνοι, κάποιο είναι λυπημένοι, κάποιοι μπορεί να φωνάζουν για αυτά που δεν έχουν και κάποιοι απλά δεν μπορούν να απολαύσουν τις γιορτές. Αλλά δεν υπάρχει κάποιος που δεν επωφελείται από μια πράξη καλοσύνης και η χαρά της καλοσύνης είναι ότι δεν κοστίζει τίποτα. Το μήνυμά μας προς τα παιδιά είναι πολύ απλό: μπορείς να είσαι ο λόγος για τον οποίο κάποιος χαμογελάει σήμερα και σίγουρα μπορείς να βοηθήσεις να γίνει ο κόσμος αυτός καλύτερος για τους άλλους και για τον εαυτό τους.

Μια εξαιρετική ιδέα που θα θέλαμε να ακούσουμε οτι συμβαίνει και σε Ελληνικό Σχολείο!

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES