Γυναίκες που άλλαξαν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τη θυληκότητα έχουν υπάρξει πολλές. Υπαρκτές και φανταστικές. Ανατρέχοντας στη λίστα αυτών και αναλογιζόμενη την επιρροή καθε μιας από αυτές  κατέληξα πως μια από τις πιο επιδραστικές υπήρξε η Πίπη Φακιδομύτη. Παράδοξο; Όχι και τόσο. Γιατί η Πίπη Φακιδομύτη ήταν το κορίτσι που λειτούργησε ως αντίδοτο στον “λαμπερό” κόσμο της Barbie. Μια από τις πιο ανατρεπτικές ηρωϊδες των παιδικών μου χρόνων.

Ολες είμαστε η Πίπη η Φακιδομύτη.  Προσφάτως η Χεφζιμπάχ Άντερσον, που γράφει στο ΒBC, ανέδειξε την ανθεκτικότητα στον χρόνο των κόκκινων πλεξούδων που έγιναν σύμβολο των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Επειδή είναι αλήθεια ότι πάντα υπήρχαν οι πριγκίπισσες των παραμυθιών, αλλά κάποια στιγμή κάπου εκεί στις αρχές της δεκαετίας του 80 “ξεπηδησε” από την τηλεόραση – προϋπήρχε στις σελιδεσ Των βιβλίων – μια νέα ηρωίδα για να φέρει έναν νέο θαυμάσιο τρόπο να είσαι κορίτσι. Ένα κορίτσι γεμάτο φακίδες που ανταγωνίστηκε τη ροζ τελειότητα των παραμυθιών. 

Ένα άτακτο κορίτσι από τη Σουηδία. Ανατρεπτικό και δραστήριο, που δεν είχε ξανθά μαλλιά και τέλεια επιδερμίδα. Ένα ξεχωριστό κορίτσι. Έσπασε το στερεότυπο της όμορφης, καλής πριγκίπισσας που περιμένει εναγωνίως τον πρίγκιπα της και μας έδειξε πως τα κορίτσια μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα. Να κάνουν αυτό που θέλουν χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς φόβο και με πολλή πάθος. 

«Ήταν ανεξάρτητη και τόσο δυνατή που μπορούσε να σηκώσει ένα άλογο με το ένα χέρι. Αυτόνομη και αυτάρκης σε ηλικία 9 ετών με τα χρυσά της νομίσματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διαδοχικές γενιές κοριτσιών εξακολουθούν να θέλουν να είναι σαν κι αυτήν». Η «ελευθεριακή» ιστορία της ταυτίζεται με αυτή της συγγραφέως της, της Άστριντ Λίντγκρεν που πέθανε το 2002: “Μητέρα στην εφηβεία, ανύπαντρη, υποστήριζε ανοιχτά τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, μία ακτιβίστρια για τα πάντα, από την οικολογία μέχρι τα κινήματα ειρήνης”. Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο χαρακτήρας της Πίπης θα ήταν τόσο καλός, αν η εφηβεία της συγγραφέως δεν ήταν τόσο ταραχώδης. Μια ιστορία που ξεκίνησε το 1945 και ζει ακόμα και σήμερα.

Η Πίπη είναι, κυριολεκτικά, το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Όλες κρύβουμε μια Πίπη μέσα μας… σύμβολο ξεγνοιασιάς και παιδικής αθωότητας αλλά και ανατρεπτικής επαναστατικότητας!

Επαναστατικό ήταν και το τραγούδι των Spice Girls “Wannabe” που έκανε ντεμπούτο στα ερτζιανά το 1996. Κορίτσια που ήξεραν τι ήθελαν και πως να το πάρουν…

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES