Πως είναι να είσαι γονιός ενός υπερκινητικού παιδιού

Παιδιά

4moms team , 27-11-2019

Πρόσφατα, ένας θεραπευτής είπε ότι το μεγάλωμα ενός υπερκινητικού παιδιού ισοδυναμεί με το μεγάλωμα τριών κανονικών παιδιών.

Τον πιστεύω.

Στα πάρκα, το παιδί μου είναι αυτό που φωνάζει πιο δυνατά, είναι εκείνο που ακούς από την άλλη πλευρά του χώρου στάθμευσης. Στα πάρτι γενεθλίων, είναι πάντα μπροστά και στο κέντρο κάθε φωτογραφίας, πάντα στη μέση της δράσης, γιατί είναι η δράση. Αφήνει τους πάντες γύρω του με κομμένη την ανάσα, συμπεριλαμβανομένου και εμένα.

Να είσαι αποτελεσματικός γονέας ένα παιδιού με υπερβολική ενέργεια είναι ένα κολοσσιαίο κατόρθωμα που απαιτεί απεριόριστη συναισθηματική και φυσική ενέργεια, καθώς και συγκράτηση. Έχω χάσει τον αριθμό των φορών που θέλησα να ουρλιάξω ΑΠΛΑ ΗΡΕΜΗΣΕ και να μιλήσεω άσχημα στο γιο μου, αλλά αυτό όχι μόνο θα τον εξίταρε περισσότερο, αλλά και θα τον διδάξει ότι είναι απολύτως αποδεκτό να ουρλιάζεις στη μέση του μπακάλικου επειδή κάποιος τρέχει εμπρός και πίσω με ζιγκ-ζαγκ μπροστά από το καροτσάκι ενώ προσπαθώ να το κουμαντάρω στο διάδρομο των δημητριακών.

Μερικές φορές τοποθετώ τα χέρια μου στους ώμους του όταν βουρτσίζει τα δόντια του για να σταματήσει να χοροπηδάει. “Θα φτάσει στον λαιμό σου η οδοντόβουρτσα αν δεν είσαι προσεκτικός”, τον προειδοποιώ. Μου απαντάει τραγουδώντας το  Man In The Mirror του Michael Jackson στον καθρέφτη! Τη στιγμή που αφαιρώ τα χέρια μου απο πάνω του, το χοροπήδημα συνεχίζεται.

Το μεγάλωμα ενός υπερκινητικού παιδιού σε κάνει να αισθάνεσαι ότι οι οκτώ ώρες ύπνου δεν είναι ποτέ αρκετές και το πρωί έρχεται πολύ σύντομα, κάθε μέρα. Αισθάνομαι ότι το μωρό μου γεννήθηκε και κάποιος πάτησε ένα κουμπί για να το επιταχύνει, ώστε όλα όσα θα κάνει ποτέ θα ήταν όσο το δυνατόν δυνατότερα και γρηγορότερα. Αισθάνεσαι σαν να μην έχει πάρει κάνεναν μεσημεριανό ύπνο ποτέ στη ζωή του επειδή το μεσημεριανό διάλειμμα ήταν πάντα πολύ σύντομο και το χάος που ακολούθησε αμέσως μετά το ξύπνημα του ήταν τόσο έντονο που ακύρωνε την ηρεμία που απολάμβανα ενώ κοιμόταν.

Αισθάνεσαι πολύ θόρυβο. 

Οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να βλέπεις μπροστά και να σχεδιάζεις για να κρατήσεις και παιδί απασχολημένο και σε μια διαρκή πρόκληση, αλλά δεν μπορώ παρόλο που είμαι πολύ του προγράμματος από τη φύση μου, μου φαίνεται ότι μου λείπει ο χρόνος, ο πνευματικός χώρος και η ενέργεια γιατί το παιδί μου τον απορροφά όλο. Είμαι συνεχώς πίσω του. Το μεγάλωμα ενός υπερκινητικού παιδιού είναι τόσο δύσκολο που αν δεν είμαι προσεκτική με αφήνει να εξαντλημένη. Κλείνομαι στον εαυτό μου και παίρνω βαθιές αναπνοές. Τρώω καραμέλες Πιθανότατα να πίνω πολύ κρασί και σίγουρα πίνω πάρα πολύ καφέ. Παίρνω πολλά διαλείμματα γιατί τα χρειάζομαι.

Αισθάνομαι ότι πάντα βιάζομαι, διότι, ανεξάρτητα από το τι κάνω, ποτέ δεν θα καταφέρω να τον πιάσω.

Το μεγάλωμα ενός υπερκινητικού παιδιού με κάνει να νιώθω σαν να είμαι απόλυτα κακιά. Εκπλήσω τον εαυτό μου σκάβοντας αρκετά βαθιά μέσα μου κάθε μέρα για να δώσω όλο μου το είναι, ξανά και ξανά, ακόμη και όταν αισθάνομαι ότι δεν έχω τίποτα μέσα μου. Αυτό είναι που κάνει τις μητέρες καταπληκτικές. Συνεχίζουμε να φροντίζουμε το παιδί, ακόμα και όταν εκείνο κάνει κύκλους γύρω μας και εμείς δεν θέλουμε τίποτα περισσότερο από να φάμε ένα γεύμα που κάποιος άλλος μαγειρεύει και να πάρουμε και εμείς έναν υπνάκο, με αυτή τη σειρά.

Παρόλο που  στο σπίτι μας επικρατεί η απόλυτη παραφροσύνη, έχω μάθει να την αγαπάω και να την αγκαλιάζω. Τα παιδιά των άλλων ανθρώπων μου φαίνεται πάρα πολύ υπάκουα μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια στην τσίτα. Το παιδί μου έχει τόση λαχτάρα για τη ζωή, μια σπίθα και μια ζωντάνια που μας ενεργοποιεί όλους. Μπορεί ναι να σε “ρουφάει”, αλλά και σε εμπνέει. Πηδάει από το κρεβάτι κάθε πρωί, σαν να είναι η πιο συναρπαστική ημέρα της ζωής του, κάθε μέρα και κάθε φορά που με βλέπει, έρχεται και με αγκαλιάζει σαν να είχε να με δεί για αιώνες. Αγαπά, γελάει, παίζει και μαθαίνει με όλο του το είναι  … που είναι πολύ.

Πάνω απ ‘όλα, μου θυμίζει τι είναι πραγματικά η ζωή: να ζείς

Πηγή: www.momtastic.com

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES