Τι να κάνετε αν το σχολείο μένει αμέτοχο στην υπόθεση κακοποίησης του παιδιού σας;

Guest Editors

4moms team , 21-11-2019

Aπό τη Μίνα Κοκορέλη

Όλες οι μορφές εκφοβισμού έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμες και συχνά καταστροφικές ψυχολογικές καθώς και σωματικές επιπτώσεις. Προκύπτουν στοιχεία από τους δεσμούς μεταξύ του σχολικού εκφοβισμού, της προσβολής και της κατάθλιψης στη μετέπειτα ζωή, τόσο για τα θύμα εκφοβισμού όσο και για τους νταήδες.

Τα σχολεία έχουν νομική υποχρέωση να αντιμετωπίσουν τον εκφοβισμό των μαθητών και να παράσχουν υποστήριξη τόσο για το θύμα όσο και για τον δράστη. Παρακάτω θα σας δώσουμε κάποιες παραπάνω πληροφορίες, όμως αν νιώθετε ότι το παιδί σας απειλείτε τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν από τους δικηγόρους της Οικονομάκης Χρήστος Διεθνής Δικηγορικής Εταιρείας για να σας δώσουν μια επαγγελματική λύση σε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Δυστυχώς, ένας εκφοβισμός μπορεί να συμβεί και εκτός σχολείου. Έξω από το σχολείο, η σωματική παρενόχληση, όπως το σπρώξιμο και τα χτυπήματα, θεωρείτε ξεκάθαρα επίθεση και αντιμετωπίζετε το ποινικό δικαστικό σύστημα. Οι κρατικοί νομοθέτες αντιμετωπίζουν διάφορες μορφές εκφοβισμού. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ισχύουν αυτοί οι νόμοι και στα σχολεία. Τι γίνεται με τις υποθέσεις όπου ένα παιδί υπόκειται σε εκφοβισμό επίμονα και των οποίων οι καταγγελίες στο σχολείο δεν είχαν ακουστεί; Μπορεί να μηνύσουν ένα σχολείο για το κακό που προκλήθηκε σε έναν μαθητή.

Ένα σχολείο έχει καθήκον να προσφέρει φροντίδα στους μαθητές του απευθείας ή και μέσω του προσωπικού του. Αυτό το καθήκον υπάρχει όταν η κατάσταση βρίσκεται στον τομέα ελέγχου του σχολείου – σε σχολικά εδάφη, ή σε αναμονή για τη σχολική μεταφορά, καθώς και σε εκδρομές ή δραστηριότητες που διοργανώνονται από το σχολείο.

Μόλις διαπιστωθεί ο έλεγχος, ο βαθμός στον οποίο το σχολείο γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει για τον εκφοβισμό είναι η επόμενη ανησυχία. Σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις, τα αποδεικτικά στοιχεία περιλαμβάνουν μια λιτανεία καταγγελιών και αφορούσαν τη γονική επαφή με το σχολείο.

Τα σχολεία μπορεί να επισημαίνουν τις πολιτικές τους κατά των εκφοβισμών σε περίπτωση που συμβεί αυτό, αλλά αυτά δεν αρκούν αν το σχολείο δεν μπορεί να επιδείξει πολιτικές που είναι γνωστές και ακολουθούνται. Και το πιο σημαντικό είναι να διδαχθεί στα παιδιά το αγάπησε τον εαυτό σου γιατί μόνο τότε θα γίνουν ολοκληρωμένοι ενήλικες και θα δημιουργούν υγιείς σχέσεις.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES