#ΗμέρατωνΕυχαριστιών (28 Νοεμβρίου),  η τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Μια αμερικανική παράδοση που  ξεκίνησε σαν φεστιβάλ σοδειάς – στο τέλος της χρονιάς οι άποικοι ήθελαν να ευχαριστήσουν το Δημιουργό για την ασφαλή τους άφιξη στο νέο κόσμο αλλά και για όλα όσα τους έδωσε η σοδειά του χρόνου. Η πρώτη καταγεγραμμένη Ημέρα των Ευχαριστιών έγινε το 1621 στο Πλίμουθ της Μασαχουσέτης  όπου οι άποικοι μοιράστηκαν στο ίδιο τραπέζι φαγητό με τους γηγενείς Ινδιάνους, ενώ σε πανεθνικό επίπεδο άρχισε να γιορτάζεται μετά τη διακήρυξη του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Ουάσινγκτον στις 26 Νοεμβρίου 1789.

Ορμώμενη από την επερχόμενη επέτειο του Thanksgiving, σκέφτηκα πως κάθε ημέρα θα έπρεπε να είναι ημέρα ευχαριστιών και ευγνωμοσύνης.  Καθημερινά, αντί να παραπονιόμαστε για τα αγκάθια του τριαντάφυλλου, χρειάζεται να είμαστε ευγνώμονες που μέσα από τα αγκάθια γεννιέται ένα λουλούδι. Με άλλα λόγια, σκέψου πόσα έχεις για τα οποία είσαι ευγνώμων. Την οικογένεια σου, τη δουλειά σου, την υγεία σου, τους φίλους σου, τις καθημερινές μικρές στιγμές που σε κάνουν ευτυχισμένο, τις μικρές και μεγάλες χαρές της ζωής, υλικά αγαθά, συναισθήματα, γνωστούς και περαστικούς, ακόμη και κακές στιγμές ή στιγμές καθημερινής τρέλας – καθεμια και ένα μάθημα! 

Αυτό το Σαββατοκύριακο, λοιπόν, και κάθε ημέρα μην ξεχνάς να ευχαριστείς τον εαυτό σου, την οικογένεια σου, τους ανθρώπους σου. Η ευγνωμοσύνη, όπως λέει και ο Πέρσης ποιητής, είναι το κρασί της ψυχής. Εμπρός, μέθυσε!

Κάτι για σένα: 

Αγίων Ασωμάτων και Μελιδόνη 1 βρίσκεται μια κρυμμένη όαση που προσφέρει μια σχεδόν μυσταγωγική εμπειρία. Στο Hammam Baths  θα αφεθείς στα χέρια ειδικών για να χαλαρώσεις. Είναι οι υδρατμοί, είναι το μασάζ,  είναι η χρήση κετσέ, είναι η ατμόσφαιρα που θα σε μεταφέρει στα στενά της Πόλης, κάπου στο Πέρα. Θα κλείσεις τα μάτια και θα φανταστείς τα καράβια να περνούν από το Βόσπορο και τις γυναίκες να σουλατσάρουν στην κλειστή αγορά μπαρχαρικών, το kapali carsi όπου η μυρωδιά του κύμινου μπερδεύεται με την κανέλα.

Αφού τελειώσεις το χαμάμ λίγα μέτρα πιο κάτω το Λοκάλι  (Σαρρή 44) προσφέρει καφέ, γλυκό και φαγητό σε μια συγχρονη εκδοχή ελληνικής pub που υπόσχεται να γίνει το στέκι σου.

Την εμπειρία μπορείς να την απολάυσεις μόνη ή με παρέα…

Κάτι για να διαβάσεις:

Μια προσωπική ιστορία εμποτισμένη από Ιστορία.  Μια ιστορία αληθινή, ρεαλιστική, συναισθηματική με φόντο τον Εμφύλιο και όσα ακολούθησαν. Μια αναδρομή στο οικογενειακό παρελθόν του συγγραφέα όπου η ιστορία εισβάλλει στις προσωπικές και οικογενειακές διαδρομές αλλάζοντάς τες για πάντα. Το καινούργιο βιβλίο του Ηλία Μαγκλίνη “Είμαι όσα έχω ξεχάσει” μας καλεί να σκεφτούμε “αν τελικώς η µνήµη δεν είναι άλλο παρά διάσπαρτα νησιά µέσα σε µιαν απέραντη θάλασσα λήθης; Με άλλα λόγια, µήπως είµαστε όσα έχουµε ξεχάσει;”. Διαβάζεται απνευστί… 

 

Κάτι για την οικογένεια:

Αυτό το Σαββατοκύριακο το 2ο Παιδικό και Εφηβικό Φεστιβαλ Κινηματογράφου μας δίνει την καλύτερη αφορμή για βόλτα στην πόλη.  Με προβολές σε δύο σημεία – τον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ αλλά και το Μέγαρο Μουσικής – υπάρχει για κάθε ηλικία και για όλα τα γούστα. Αναλυτικό πρόγραμμα ΕΔΩ.

Ξεχώρισα μια ταινία μεγάλου μήκους για παιδιά από 8 και πάνω από την Ινδία – το Τζουζκικ – όπου ένα κορίτσι δεν τα παρατά και αποδεικνύει πως όταν θέλουμε με οδηγό τα όνειρα μας μπορούμε να κατακτήσουμε και την πιο ψηλη κορυφή. Μέσα από την ταινάι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής, με μια διαφορετική από τη δική μας κουλτούρα. (Στο Μέγαρο Μουσικής) Ενδιαφέρον έχουν και πολλές ταινίες μικρού μήκους συνολίκής διάρκειας 45′ με θέμα την έννοια του να μεγαλώνεις (Στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ)

Μετά κάνε ένα πέρασμα από την οδό Κριεζώτου στο νούμερο 12. Μια ροζ ζούγκλα καμωμένη από σοκολάτα σε περιμένει. Βρίσκεσαι στο σύμπαν των cruffins…ζύμη γαλλικού κρουασάν σε σχήμα muffin. Με κάθε λογής γέμιση – κρέμα σοκολάτας, κρέμα patisserie, μαρμελάδες, σοκολάτα ruby, μάνγκο – περιχυμένο με σοκολάτα και πασπαλισμένο με ό,τι αρέσει στον ουρανίσκο σου. Ο παράδεισος της σοκολάτας with a twist. Εδώ έχει και αλμυρό cruffin με γαλοπούλα και τυρί κρέμα…

Κάτι για να δεις:

Η “Μέθοδος Γκονχολμ” είναι το έργο του ισπανού Γκαλθερόν που ανεβαίνει στο Θέατρο Άνεσις (Λεωφόρος Κηφισίας 14).  Η υπόθεση είναι απλή: οι τελευταίοι τέσσερις υποψήφιοι για μία θέση ανώτατου στελέχους σε μια σημαντική πολυεθνική εταιρεία συναντώνται και υποβάλλονται στις τελευταίες δοκιμασίες της διαδικασίας επιλογής, δοκιμασίες οι οποίες, ακροβατώντας στο παράλογο, δε φαίνεται να έχουν καμία σχέση με αυτή καθαυτή τη θέση εργασίας. Όλες οι δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλονται οι υποψήφιοι, όσο απίστευτο και αν φαίνεται, είναι εμπνευσμένες από πραγματικές τεχνικές επιλογής προσωπικού, καταγεγραμμένες σε σοβαρά έργα που έχουν εκπονήσει ειδικοί επί του θέματος. Το μόνο πράγμα που κάνει το έργο είναι να φτάσει τις δοκιμασίες στα άκρα, χωρίς να κρύψει το κωμικό στοιχείο που υποκρύπτεται σ’ αυτές. 

Οι Ορφέας Αυγουστίδης, Πέτρος Λαγούτης,  Βίκυ Παπαδοπούλου, Χρήστος Σαπουντζής επιδίδονται σε παιχνίδια του μυαλού, παιχνίδια της ζωης, παιχνίδια ρόλων, παιχνίδια εξουσίας. Η εξουσία, η βία της εξουσίας, η μάσκα που φοράμε, η μάσκα που πετάμε, αυτά που κρύβουμε, αυτά που δείχνουμε, αυτά που θελουμε να πιστεύουν οι άλλοι για εμάς. Το εγώ και το εμείς. Η ανθρωπιά που μοιαζει αλλά δεν είναι αδυναμία. Ένα ευφυές σενάριο. Μια ενδιαφέρουσα παράσταση.

Εάν πάλι μείνεις σπίτι και δεν έχεις ξεκινήσει ήδη να το βλέπεις, τώρα είναι η ώρα. O 3ος κύκλος του The Crown εκανε την εμφάνιση του στο Netflix. Η Olivia Colman και η Helena Bonham Carter, ως βασίλισσα Ελισάβετ η πρώτη και πριγκίπισσα Μάργκαρετ η δεύτερη, θα μας οδηγήσουν στα μονοπάτια της βρετανικής ιστορίας από το 1964 έως το 1977

Σύμφωνα με ιστορικά ντοκουμέντα, τοπρώτο γεύμα που μοιράστηκαν οι ιθαγενείς της Αμερικής με τους Ευρωπαίους αποίκους στο Plymouth της Μασαχουσέτης το Νοέμβρη του 1621, ήταν κυνήγι και μοσχάρι. Παρόλα αυτά και χωρίς συγκεκριμένο λόγο, την Ημέρα των Ευχαριστιών στην Αμερική το μενού περιλαμβάνει γαλοπούλα. Όπως και η ημέρα των Χριστουγέννων – έταιρη ημέρα ευχαριστιών – για την οποία προετοιμαζόμαστε δειλά δειλα! Την ωραιότερη συνταγή για λαχταριστή γαλοπούλα την δίνει ο Γιώργος Τσούλης (για να διαβάσετε την συνταγή ΕΔΩ). 

Ότι και εάν μαγειρέψετε για να μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας αυτό το σαββατοκύριακο μην ξεχάσετε:

  • να πειτε τα ευχαριστώ σας,
  • να εκπέμψετε καλοσύνη με μικρές πράξεις γενναιοδωρίας στους γύρω σας
  • και να αισθανθείτε βαθιά ευγνωμοσύνη για τις στιγμές που έχετε ζήσει αλλά και αυτές που ζείτε τώρα.

Εγώ πάντα προσπαθώ να ειμαι ευγνώμων για τα καλά αλλά και για τα άσχημα στη ζωή σου. Και τα δύο μου δίδαξαν κάτι #ΧαλιλΓκιμπράν

 

 

 

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES